Με αφορμή την ψηφοφορία των 20 χρόνων για το ποδόσφαιρο σάλας που τρέχει αυτές τις μέρες , επιχειρούμε να κάνουμε μια αναδρομή με σκοπό να σκαλίσουμε το παρελθόν και να θυμηθούμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το υπέροχο άθλημα του ποδόσφαιρου σάλας στην Ελλάδα.  Από την πρώτη στιγμή που το futsal έκανε το ντεμπούτo του στη χώρα μας, το FutsalHellas.com ξεκίνησε παράλληλα την ενημέρωση ιδρύοντας το πρώτο website για το ποδόσφαιρο σάλας. Το αρχείο με τα γεγονότα των 20 ετών έχουν καταγραφεί μέσα απο αυτό το portal χάρη στις προσπάθειες  των ανθρώπων που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αφιλοκερδώς ώστε να κρατηθούν ολα τα ιστορικά στοιχεία των πρωταθλημάτων μας, και να διατηρηθεί μια κληρονομιά για το μέλλον.

Για τους κόπους 20 ετών και την αγνή αγάπη προς το άθλημα το futsalhellas ευχαριστεί όλους αυτους που συντέλεσαν για να καταγραφεί σημερα αυτό το ιστορικό άρθρο!

Η αναδρομή θα χωριστεί σε τρεις περιόδους καθε μια απο τις οποίες συμματοδότησε την εξέλιξη του αθλήματος, μέσα απο σημαντικά γεγονότα και σημεία αναφοράς. Οι πληροφορίες, τα ονόματα, τα γεγονότα και η προσφορά όλων αυτών που ασχολήθηκαν έστω και λίγο με αυτό το ιδιαίτερο σπορ δεν μπορούν να μετρηθούν σε λέξεις, γι’ αυτό και πρέπει να απολογηθούμε προκαταβολικά για όλα κι όσους τύχει να μην αναφέρουμε.

Διαβάστε εδω το 1ο αρθρο για τα πρώτα χρόνια της σάλας στην χώρα μας.

Ψηφίστε ΕΔΩ τους καλυτερους όλων των εποχών

Η εξέλιξη του Futsal στην Ελλάδα (2005-2010)

Η περίοδος 2005-2010 σηματοδοτεί τα χρόνια παγίωσης των Πρωταθλημάτων και Κυπέλων Ελλάδος σε όλες τις κατηγορίες στην χώρα μας, με τις ομάδες να οργανώνονται και την Ένωση Σαλας να παίρνει ενεργό ρόλο στην διοργάνωση. Οι πρωτεργάτες παίκτες του χώρου σιγά σιγά πλαισιώνονται απο νέα ταλέντα (όπως Αχής, Μπούσμπουρας, Γκαιφυλίας, Πάνου), οι προπονητές αρχίζουν να μαθαίνουν καλύτερα το άθλημα, και οι ομάδες να αποκτουν όλες έδρες σε κλειστά γυμναστήρια όπου και γίνεται πλέον η πλειοψηφία των αγώνων.

Τα πρωταθλήματα παίρνουν διαφορετική μορφή στον τρόπο διεξαγωγής τους, με play off τίτλου για τους πρώτους 4, και play off κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Η Αθήνα ‘90 έχοντας παγιώσει την κυριαρχία της, αρχίζει να μεγαλώνει τις παραστάσεις τις με αγώνες στο εξωτερικό για το UEFA Futsal Cup. Στην διοργάνωση αυτή αντιμετώπισε πρωταθλήτριες ομάδες από ολη την Ευρώπη κερδίζοντας πολύτιμα στοιχεία σε οτι έχει να κάνει με την τακτική, τον τρόπο παιχνιδιού, τις εμπειρίες αλλα και σε θέματα οργάνωσης. Η πορεία της όλο αυτό το διάστημα μεγαλώνει το χάσμα απο τις άλλες ομάδες με αποτέλεσμα η εμπειρία και οι παραστάσεις της να υπερισχύουν κάθε φορά των άλλων ομάδων. Αποτέλεσμα αυτού ειναι τα συνολικά 11 συνεχόμενα πρωταθλήματα έως και το 2016 καθώς επίσης και η μεγάλη πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Futsal Cup. Τον Σεπτέμβρη του 2009 στο Σαρλερουά του Βελγίου η ομάδα του Απόστολου Μπελτσίδη κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση του ομίλου με 4 βαθμούς πανηγυρίζοντας μια τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο και για ολόκληρη την ελληνική σάλα. Η πρόκριση αυτή ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας τρελής προρείας των πρασίνων τα τελευταία χρόνια που τους έδωσε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την ίδια σεζόν ομάδες όπως η Καιράτ, η Αράζ αλλά και η Λετονική Νίκαρς την οποία και κέρδισαν κατακτώντας έτσι την τρίτη θέση ανάμεσα σε κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες.

Κινήσεις ανάπτυξης και εμπειριών γίνονται κι απο άλλες ομάδες όπως τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων (συμμετοχή στο άτυπο Κύπελο Κυπελούχων – Recopa Cup 2006 και αντιστοιχα ταξίδια προετοιμασίας σε Ιταλία και Τσεχία), η Ολυμπιάδα Αγ. Παρασκευής (με την συμμετοχή της σε τουρνουά στην Ισπανία) κι ο Μινώταυρος  σε τουρνουά στη Ρώμη το 2009 που εκπροσωπησαν την χώρα μας αλλά και πρόσθεσαν σημαντικότατες εμπειρίες σε παίκτες και προπονητές.

Δείτε εδώ το όλο το παιχνίδι του Πλάτωνα με αντίπαλό την Azkar Lugo.(τα ελληνικά γκολ στο 28:48/1:08:43)

Στο Κύπελο αντίστοιχα, η πενταετία αυτή βρίσκει τους Αθήνα 90 (2007 και 2010), Πλάτων(2008), Ηλιούπολη(2009) να κατακτούν το τρόπαιο, με τις διοργανώσεις 2008 και 2009 να γίνονται υπο εξαιρετικές συνθήκες που διαφήμισαν το άθλημα (διοργανωμένες απο το Σωματείο Δημήτρη Νικολάου) κι οι οποίες έφεραν πολλούς νέους φίλους στο άθλημα. Η τηλεόραση παίρνει ενεργό ρόλο μέσα απο την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ (Sport+) και δείχνει παιχνίδια διαφημίζοντας ετσι το παιχνίδι και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δείτε στο κανάλι μας στο youtube τους Τελικούς Κυπέλου αυτής της περιόδου

Τα μαυρα σύννεφα όμως έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Ο θάνατος το Δ.Νικολάου το 2007 ενός ανθρώπου που πέραν της ισχυρής προσωπικότητας του, αποτέλεσε και μια απο τις μεγαλύτερες ελπίδες του αθλήματος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να αναπτυχθεί λόγω των γνώσεων και τις δίψας του για το άθλημα. Ο ιδρυτής του futsalhellas.com άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη μέσα απο τα έργα και τις ημέρες του, εμπνέοντας πολλούς να ασχοληθούν με το futsal, ακόμα και μετά θάνατον. Το μεγαλύτερο κληροδότημα του φυσικά ήταν το site futsalhellas.com που ακόμα και σήμερα αποτελεί το μοναδικό που καλύπτει μόνο αυτό το άθλημα και αποτελεί την εγκυκλοπαίδεια του χώρου. Μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Χρυσάφη δημιουργησαν ένα τεράστιο αρχείο απο όλα τα πρωταθλήματα κάθε έτους, που κατέγράφε καθε εβδομάδα τα τεκταινόμενα στον χώρο και έδινε βήμα στους ανθρώπους του χώρου να εκφραστούν και να αναδειχτούν. Παράλληλα μεγάλες δυνάμεις του χώρου δυστυχώς αποχωρούν απο το πρωτάθλημα αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά και λιγότερο ανταγωνισμό. Ο Εθνικός Αστέρας(2007), τα Εκπ. Πλάτωνα(2008), και μετέπειτα η Ηλιούπολη (2012), όλες έπαψαν να υπάρχουν ξαφνικά παρά τις επιτυχημένες ομάδες που είχαν, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Ψηφίστε ΕΔΩ τους καλυτερους όλων των εποχών

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η Εθνική ομάδα κάνει σε αυτή την περίοδο ολοένα και περισσότερα ταξίδια για φιλικά, πληθαίνοντας τις εμπειρίες της, και αποκτώντας δειλά δειλά προσωπικότητα στα παιχνίδια της. Τον Απρίλιο του 2005 τα ηνία της Εθνικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Γκουγκουλίτσας ο οποίος στον ένα χρόνο παρουσίας του προλαβαίνει να κοουτσάρει μόλις 4 παιχνίδια. Τον διαδέχεται σύντομα ο Δημήτρης Νικολάου ο οποίος δεν προλαβαίνει (λόγω ασθένειας)  να κοουτσάρει την ομάδα σε επίσημο παιχνίδι και σειρά παίρνει, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, ο Σεργκέι Στούλοφ του οποίου το πέρασμα αυτή τη φορά θα είναι αστραπιαίο, μόλις 2 μήνες, κάνοντας έτσι τον Στέφανο Σοιλεμέ τον έκτο προπονητή στην ιστορία της Εθνικής τον Ιανουάριο του 2008. Ο Σοιλεμες μέχρι και την αποχώρηση του Στούλοφ υπήρξε ενεργό μέλος του ρόστερ της Εθνικής με 11 γκολ σε 53 συμμετοχές αλλά και βοηθός του στο δεύτερο περασμα του απο την Ελλάδα. 13 μήνες ύστερα οι παίχτες του Σοιλεμέ θα καταφέρουν και την πρώτη πρόκριση της Εθνικής σε Main Round Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πάολα της Μάλτας με 3 νίκες απέναντι σε Αλβανία, Γεωργία και Μάλτα. Η Εθνική μας στο main round αντιμετωπίζει στην Αμβέρσα τις Σερβία, Βέλγιο και ΠΓΔΜ πραγματοποιώντας και εκει καλές εμφανίσεις παρά τον αναμενόμενο αποκλεισμό. Η πρώτη αυτή σοβαρή επιτυχία ανεβάζει τις φιλοδοξίες της ομάδας που αρχίζει να πατάει πιο γερά στα πόδια της και ανοιγει την όρεξη για όλο και περισσότερα πράγματα σε παίκτες και προπονητές.

Δείτε στην ενότητα Εθνική Ομάδα όλη την προιστορία και τους σκόρερ των αγώνων της.