Αντίθετα με πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έχουμε αναφέρει κατά καιρούς  στο FutsalHellas, ο διεθνής Γερμανός τερματοφύλακας και από χθες το βράδυ πρωταθλητής Ευρώπης Μάνουελ Νόιερ, δεν ξεκίνησε την καριέρα του από το ποδόσφαιρο σάλας αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι από τους ποδοσφαιριστές που οι φίλοι του futsal χαιρόμαστε να βλέπουμε λίγο παραπάνω καθώς μας θυμίζει το άθλημα που αγαπάμε περισσότερο από κάθε άλλον!

Αναμφίβολα ο Νόιερ είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του αθλήματος, σίγουρα ο καλύτερος της δεκαετίας και ίσως ο πιο ολοκληρωμένος που έχουν δει τα μάτια μας. Ψηλός, αθλητικός, δυνατός, ευέλικτος και με τεράστιο ταλέντο με την μπάλα στα πόδια. Μια πραγματική πολεμική μηχανή που συνδυάζει τα σωματικά προσόντα με την μοναδική ποδοσφαιρική αντίληψη που όλοι οι top class τερματοφύλακες του κόσμου ζηλεύουν. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, όχι μονο για τους τερματοφύλακες, είναι η απόλυτη συγκέντρωση με την όποια εμφανίζεται σε κάθε αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο κατευθύνει την άμυνα και η ψυχραιμία του σε όλη την διάρκεια του ματς τον κάνει να ξεχωρίζει και τον καθιστά ποδοσφαιρική ιδιοφυία κάτω από τα δοκάρια.

Χθές βράδυ έδωσε για άλλη μία φορά απαντήσεις στους επικριτές του οι οποίοι βρήκαν πάτημα να τον “τελειώσουν” εξαιτίας των συχνών τραυματισμών του τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την έλλειψη ρυθμού και τα συχά προσωπικά λάθη. Ένας τελικός Champions League όμως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για προσωπικότητες σαν αυτή του Νόιερ και ο αρχηγός της Μπάγερν δεν είχε σκοπό να αφήσει τέτοια ευκαιρία να φύγει ανεκμετάλλευτη δίνοντας μια πραγματική παράσταση στο τέρμα με μπόλικα στοιχεία futsal, κάτι το οποίο συνηθίζει εδώ και χρόνια.

O ρόλος του sweeper-keeper

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί πλέον οι γραμμές της άμυνας συχνά να ανεβαίνουν ψηλά για να γίνει η πίεση πιο αποδοτική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κενό στις πλάτες των στόπερ. Εκεί πλέον μια βαθιά μακρινή μπαλιά είναι ευθύνη του τερματοφύλακα που αν δεν τρέξει γρήγορα το γήπεδο για να “καθαρίσει” τη φάση σίγουρα θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα σε έναν γρήγορο επιθετικό και θα βάλει την όμαδα του σε κίνδυνο. O Μάνουελ Νόιερ το είχε αντιληφθεί από νωρίς στην καριέρα του αυτό και ήδη από τις πρώτες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Σάλκε είχε την τάση να βγαίνει αρκετά μέτρα μακριά από την περιοχή του, όχι απλά και μόνο για να κλοτσήσει την μπάλα μακριά αλλά για να τροφοδοτήσει τον πιο κοντινό του συμπαίκτη και έτσι να κερδίσει την κατοχή της μπάλας η ομάδα του και να αναπτυχθεί γρήγορα χωρίς να πιεστεί.

Το συγκεκριμένο σκηνικό είναι πολύ συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο σάλας όπου οι τερματοφύλακες οφείλουν να στέκονται τουλάχιστον 2-3 μέτρα έξω από το 6μετρο πέναλτι προκειμένου να προλάβουν να ανακόψουν ξαφνικές αντεπιθέσεις της αντίπαλης ομάδας, να κερδίσουν μέτρα αλλά και να υποστηρίξουν την κατοχή των συμπαικτών τους σε περίπτωση που η πίεση που τους ασκηθεί γίνει ασφικτική. Πόσες φορές άλλωστε έχουμε δει από την τηλεόραση σε αγώνα futsal λαθός στο κέντρο του γηπέδου, αλλαγή της κατοχής και ακαριαία από την άκρη της οθόνης έναν τρελό τερματοφύλακα να σώζει την κατάσταση με ένα τακλιν 5 μέτρων ή με αριστοτεχνικό κοντρόλ τύπου Higuita το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει σε υπεραριθμία. Μια πάσα στον τερματοφύλακα στην ουσία κάνει restart και δίνει ανάσες και χρόνο για καλύτερη οργάνωση της επίθεσης και της κατοχής. Η ακρίβεια στις κοντινές και στις μακρινές πάσες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για να χαρακτηρίσει κάποιος έναν τερματοφύλακα ποιοτικό και ολοκληρωμένο.

Η άρτια τεχνική κατάρτιση των τερματοφυλάκων στο ποδόσφαιρο σάλας είναι ένα βασικό στοιχείο για να μπορέσει κάποιος να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και να διακριθεί. Οι φορές που ο τερματοφύλακας σε μικρό χώρο υποδέχεται την μπάλα με τα πόδια δεν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες στο ανοιχτό γήπεδο καθώς στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης έχει αυστηρά 4 δευτερόλεπτα κατοχής αλλά και έναν αντίπαλο σε πολύ κοντινή απόσταση ενώ στην δέυτερη ο χρόνος δεν είναι πιεστικός και αφήνει περιθώριο για δεύτερες και τρίτες σκέψεις ακόμα. Όσο μεγαλύτερη άνεση και ευχέρια έχει ο τερματοφύλακας με την μπάλα στα πόδια τόσο πιο μεγάλη είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τους συμπαίκτες του. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και το θέμα της σωστής μεταβίβασης της μπάλας γίνεται άκρως σημαντικό καθώς με μια γρήγορη πάσα ο τερματοφύλακας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον συμπαίκτη του να σκοράρει από πλεονεκτική θέση ή ακόμα και να σπάσει το πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας και να εκθέσει τον τρόπο που αμύνεται ο αντίπαλος.

Το split-save και το ισπανικό block

Ακόμα μια σύγχρονη προσθήκη στον τρόπο αντίδρασης των τερματοφυλάκων του κλασσικού ποδοσφαίρου αποτελούν το split-save, δηλαδή η απόκρουση χαμηλών σουτ με την χρήση ενός τέλειου σπαγκάτου αλλά και το γνωστό στο futsal γονάτισμα με το ένα πόδι κρατώντας όρθιο τον κορμό και δημιουργώντας έτσι έναν ανθρώπινο τοίχο μπροστά στο τέρμα που αν στηθεί σωστά δύσκολα παραβιάζεται.

 

Οι προπονητές τερματοφυλάκων του κλασσικού ποδοσφαίρου παρατήρησαν πως στο futsal ο χρόνος αντίδρασης στα σουτ κάτω από τα 10 μέτρα είναι περίπου.. 0 δευτερόλεπτα και οι τερματοφύλακες έκει έχουν βρεί άλλο μοτίβο αντίδρασης γία να κρατήσουν την εστία τους απαραβίαστη. Η σωστή τοποθέτηση του σώματος μπροστά το τέρμα μεγαλώνει έμμεσα τον χρόνο αντίδρασης στο 1 δευτερόλεπτο καθώς αντίθετα με τον Νόιερ που πρέπει να κατευθυνθεί προς την μπάλα για να την αποκρούσει, αλλά έχει περισσότερο χρόνο να το κάνει αυτό, ο Higuita οφείλει να στήσει το σώμα του όσο πιο στιβαρά και σωστά γίνεται για να αποτρέχψει το γκολ περιμένοντας την μπάλα να έρθει περίπου στο σημείο που ήδη βρίσκεται.

Προφανώς οι κλασσικές αποκρούσεις τύπου μπλονζόν δεν λείπουν από το futsal και οι τερματοφύλακες πρέπει να δουλεύουν την συγκεκριμένη τεχνική αλλά με τον ανάλογο τρόπο που θα τους βοηθήσει πραγματικά στο μικρό τέρμα και δεν θα αποτελεί εν δυνάμει μειονέκτημα εξαιτίας της πιο αργής επαναφοράς στην αρχική θέση. Χρησιμοποιώντας όμως τις φουτσαλικές τεχνικές στο κλασσικό ποδόσφαιρο οι τερματοφύλακες πλέον δεν έχουν δικαιολογία όταν δέχονται γκολ χαμηλά κοντά στο σώμα τους και αποφασίζουν να βουτήξουν με τα χέρια αντί να αντιδράσουν με τα πόδια πολύ πιο άμεσα και αποτελεματικά.

Ο Νόιερ απέναντι στον Τσούπο-Μότινγκ

Το split save αποτελεί την πιο εντυπωσιακή απόκρουση στο ποδόσφαιρο σάλας και την αγαπημένη των τερματοφυλάκων καθώς έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και χρησιμοποιείται σε ζόρικες καταστάσεις όπως η κάλυψη του δέυτερου δοκαριού. Με το ένα ποδι τεντωμένο προς την κατεύθυνση της αδύναμης ή άμεσα απειλούμενης πλευράς και το άλλο υποστηρικτικό ο τερματοφύλακας προσπαθει να σώσει οποιαδήποτε συρτή μπάλα έρθει κατά πάνω του ενώ με τον κορμό ίσιο και τα χέρια ανοιχτά και τεντωμένα μπορεί να αντιδράσει σε σουτ μεσαίου ύψους.

Από την άλλη το ισπανικό block είναι η πρώτη και κύρια τοποθέτηση των τερματοφυλάκων του αθλήματος μας καθώς από αυτή την αρχική θέση ξεκινούν όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις. Το ένα γόνατο ακουμπάει οριακά στο έδαφος και αρκετά κοντά στην φτέρνα του άλλου ποδιού και “κλείνει” τον δρόμο σε όλα τα χαμηλά σουτ ενώ ο κορμός είναι κάθετος στο έδαφος, με το στήθος και τις πλάτες ανοιχτές για να καλύπτουν όσο περισσότερο τέρμα γίνεται. Τελος τα χέρια βρίσκονται πάλι ανοιχτά αλλά αυτή τη φορα φτάνουν ακόμα και τα ψηλά σουτ με προτεραιότητα στην κλειστή γωνία και με το μυαλό του τερματοφύλακα πάντα σε εγρήγορση για να σώσει την αδύναμη πλευρά του, το παραθυράκι δηλαδή που δημιουργείται ακριβώς πάνω από το γονατισμένο πόδι.

Το ισπανικό block

 

Ο τερματοφύλακας έιτε στο κλασσικό είτε στο ποδόσφαιρο σάλας αποτελεί τον ακρογωνιάιο λίθο της ομάδας. Είναι η πιο ιδιαίτερη θέση από όλα τα ομαδικά αθλήματα και η ψυχολογική προετοιμασία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική με την σωματική για να αποδίδει τα μέγιστα αλλά και για μεγάλη διάρκεια. Παίκτες σαν τον Νόιερ αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι για την προσωπική τους εξέλιξη  η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές του ποδοσφαίρου και γιαυτό ο 34χρονος Γερμανός γίγαντας αποτελεί ένα μικρό θαύμα για την θέση. Γιατί μπορεί να εντοπίσει τις αδυναμίες του και να τις βελτιώσει με τον καλύτερο τρόπο, στην προκειμένη περίπτωση με τις τεχνικές του φουτσαλικού τερματοφύλακα και να παντρέψει στοιχεία των δύο αθλημάτων που αν και μοιάζουν τόσο πολύ, κάτω από τα δοκάρια η μπάλα παιζεται αλλιώς!