Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ζιάβας, μίλησε στο Futsalhellas ενόψει των κρίσιμων αγώνων της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με Μολδαβία, Ελβετία και Εσθονία, όπου οι δύο πρώτοι προκρίνονται στην επόμενη φάση. Ο ίδιος μίλησε για τις τρεις αντιπάλους, για τις απρόοπτες απώλειες που μας στερούν ποιότητα και εμπειρία, ενώ δεν θέλει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών στα ύψη, λέγοντας ότι τα βήματα και η πρόοδός μας είναι πιο αργή από ότι θα μπορούσαμε και θα θέλαμε να είναι σε όλα τα επίπεδα.

Ποιες είναι οι βλέψεις γι’ αυτή την προκριματική φάση; Υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης με βάση τη δυναμικότητα των τριών αντιπάλων μας;

“Οι βλέψεις μας και αυτή την φορά, όπως και κάθε φορά που συμμετέχουμε σε κάποιον προ-προκριματικό όμιλο, είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση. Λόγω του χαμηλού ranking της Εθνικής μας ομάδας ξέρουμε ότι αυτό δε θα είναι πότε κάτι εύκολο και εξασφαλισμένο από τις κληρώσεις που θα μας προκύπτουν. Έτσι και σε αυτόν τον όμιλο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρές ομάδες όπως την γηπεδούχο Μολδαβία που είναι μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα, την οποία αντιμετωπίσαμε σε διπλή αναμέτρηση πριν ένα χρόνο και ξέρουμε καλά την δυναμικότητα της. Σίγουρα είναι το φαβορί του ομίλου για την μια από τις δυο θέσεις που δίνουν την πρόκριση. Η Ελβετία είναι επίσης μια πολύ καλή ομάδα που τα τελευταία χρόνια κάνει μια προσπάθεια να ανεβεί επίπεδο έχοντας πάρει έναν Πορτογάλο προπονητή και έχοντας πολιτογραφημένους ξένους παικτες στην σύνθεση της. Τέλος, η Εσθονία είναι η ομάδα με το χαμηλότερο ranking στο γκρουπ και ο πρώτος μας αντίπαλος στη σειρά των αγώνων. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα μας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας προς την πρόκριση. Είναι σίγουρα ένας δυνατός όμιλος αλλά γνωρίζαμε και πριν την κλήρωση ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ταυτόχρονα όμως η δυναμικότητα των αντιπάλων μας δεν είναι απαγορευτική στο να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες για πρόκριση και αυτές ήρθαμε να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Υπάρχουν αρκετές απουσίες που έπρεπε να διαχειριστείτε; Πείτε μας γι’ αυτό και για τα βασικά κριτήρια των επιλογών σας.

“Πράγματι δυστυχώς προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα οι απρόοπτες απώλειες λόγω τραυματισμού των Πάνου, Κονδυλάτου και Σίμου, που σίγουρα μας στερούν ποιότητα και εμπειρία. Αυτές μάλιστα ήρθαν να προστεθούν και σε εκείνες τις απουσίες που ήδη θα είχαμε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κάποιων παικτών κάνοντας δύσκολη την αντικατάσταση τους και συμπλήρωση της αποστολης. Αναδεικνύεται πάντως μέσα από αυτή την αφορμή ένα συνολικό πρόβλημα που έχει η Εθνική ομάδα το οποίο είναι η διαθεσιμότητα των ερασιτεχνών παικτών όταν καλούνται στις εκδηλώσεις της Εθνικής Ομαδας… δυστυχώς η δυσκολία να μπορούν να συμμετάσχουν κάποιοι παικτες κάθε φορά λόγω αδυναμίας να πάρουν άδεια από την δουλειά τους θα στερεί πάντα από την Εθνική κάποιες σημαντικές μονάδες από το περιορισμένο έτσι κι αλλιώς σε βάθος ρόστερ μας και θα δυσκολεύει κάθε φορά τον καταρτισμό των αποστολών”.

Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει. Κοντοζυγώνει η μέρα που μπορούμε να δούμε την Εθνική στα τελικά μιας μεγάλης διοργανωσης όπως είναι το Μουντιάλ;

“Ο πήχης των προσδοκιών μπορεί να ανεβαίνει από όλους εμάς που ασχολούμαστε (παράγοντες, προπονητές, παικτες, ΜΜΕ) αλλά ο πήχης του πραγματικού μας επιπέδου δεν θα έλεγα ότι συμβαδίζει με τις προσδοκίες μας. Δυστυχώς τα βήματα και η πρόοδός μας είναι πιο αργή από ότι θα μπορούσαμε και θα θέλαμε να είναι σε όλα τα επίπεδα : το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Εθνική ομάδα είναι η έλλειψη υποδομών (μόνιμα διαθέσιμο γηπεδο για προπονήσεις) και βέβαια η δυνατότητα (από άποψη budget) πραγματοποίησης ικανού αριθμού προπονήσεων, καμπ προετοιμασίας και κυρίως συμμετοχή σε αγώνες σε φιλικά τουρνουά. Από εκεί και πέρα και το τακτικό επίπεδο των προπονητών, παικτών, ομάδων και πρωταθλήματος συνολικά έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης και δυστυχώς οι περισσότερες χώρες από αυτές που καλούμαστε ως Εθνική να ανταγωνιστούμε για τις προκρίσεις έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο από εμάς”.

Τέλος, ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στη φουτσαλική οικογένεια ενόψει αυτών των τριών αγώνων.

“Το μήνυμα που θελουμε να στείλουμε όλοι όσοι είμαστε εδώ στην αποστολή της Εθνικής στην Μολδαβία είναι ότι παρά τις μόνιμες δυσκολίες και τα έκτακτα προβλήματα και αυτή την φορά θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να διεκδικήσουμε την πρόκριση και να κάνουμε άλλη μια υπέρβαση”.