Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Αδέσποτος Αθηνών, σχετικά με την νέα μορφή προβολής των αγώνων της Stoiximan Futsal Super League μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας InStat.

Η άποψη του συλλόγου είναι πως  η προβολή των αγώνων θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους καθώς επίσης υπογραμμίζεται πως η μετάδοση τους, έστω και με μικρό αντίτιμο, “μπλοκάρει” την προβολή του αθλήματος ευρύτερα ενώ παράλληλα σημειώνει πως οι αγώνες του πρόσφατου παγκοσμίου πρωταθλήματος έφτασαν σε όλο τον κόσμο δωρεάν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση όπως ανέβηκε στην σελίδα του συλλόγου στο Facebook:

“ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ;
Ήδη από την ίδρυση και την είσοδο του αυτοοργανωμένου σωματείου μας στον χώρο του ποδοσφαίρου σάλας μας εξέπληξε ο περιορισμένος αριθμός σωματείων και ομάδων που ασχολούνται με αυτό το συναρπαστικό και εντυπωσιακό παιχνίδι. Όλα τα χρόνια εμπλοκής μας, ακούμε για την «ανάπτυξη του αθλήματος» και τα βήματα που επιχειρούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάπτυξη βέβαια χωρίς την επίλυση των πλέον κομβικών και ουσιωδών ζητημάτων δεν πρόκειται ποτέ να ανακύψει, διότι δεν γίνεται ποδόσφαιρο σάλας χωρίς … σάλα, αλλά ας εστιάσουμε στις έσχατες ενέργειες, δήθεν προβολής του αθλήματος.
Τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο διαδίκτυο βίντεο 5-10 λεπτών με τα καλύτερα στιγμιότυπα από όλα τα παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν, μπορούσε εύκολα να έχει εικόνα και να μαγευτεί από αυτό το γρήγορο και θεαματικό άθλημα, όπως άλλωστε συνέβη και με την ομάδα μας.
Τη φετινή χρονιά με έκπληξη μάθαμε ότι παρά τις υποτιθέμενες προσπάθειες για ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, οι αγώνες και οι καλύτερες στιγμές των αγώνων της πρώτης κατηγορίας θα μεταδίδονται από μία συνδρομητική πλατφόρμα με κόστος ανά παιχνίδι. Οποιοσδήποτε θέλει να γνωρίσει το άθλημα δεν μπορεί να έχει την παραμικρή εικόνα από τα φετινά παιχνίδια άνευ αντιτίμου. Μπορεί δε το αντίτιμο ανά αγώνα να φαντάζει μικρό, αλλά δεν παύει συνολικά να αποτελεί ένα κονδύλι που οι λιγοστοί φίλοι του αθλήματος, οι ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και οι προπονητές των ομάδων θα πρέπει κάθε βδομάδα να καταβάλλουν προκειμένου να μπορούν να δουν όλους τους αγώνες και τα στιγμιότυπα της πρώτης κατηγορίας.
Ανεξάρτητα από τα ήδη διατυπωμένα παράπονα για την ποιότητα της επ’ αμοιβή παρεχόμενης υπηρεσίας εκτιμούμε ότι η κίνηση αυτή είναι πολλαπλά προβληματική.
Εν πρώτοις, αυτή η κατάσταση, αντί να προωθεί, λειτουργεί εντελώς ανασταλτικά στο «άνοιγμα του αθλήματος» και οδηγεί στην αυτοπεριθωριοποίηση, ενός ήδη όχι τόσο δημοφιλούς αθλήματος. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή οι σπουδαιότεροι αγώνες του πρόσφατου παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σάλας, έφθασαν ελεύθερα στις οθόνες όλων!
Ακολούθως προσβάλει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του πρωταθλήματος. Ερασιτεχνισμός δεν σημαίνει προχειρότητα, αλλά άδολη και ανιδιοτελής αγάπη για το άθλημα. Η απαίτηση από τους φίλους του αθλήματος να καταβάλουν αντίτιμο για την θέαση αγώνων μετατρέπει το άθλημα, τον μόχθο και το μεράκι των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, αλλά και την ίδια την αγάπη για το ποδόσφαιρο σάλας σε φθηνό μεν, εμπόρευμα δε.
Τέλος σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, μετά από αλλεπάλληλες καπιταλιστικές κρίσεις, μνημόνια, lock down, ανατιμήσεις και περικοπές, είναι προκλητικό να ζητείται “βιντεόσημο” από τους φίλους του ποδοσφαίρου σάλας. Ιδίως τη στιγμή που για πολλούς λόγους η πρόσβαση στα γήπεδα είναι περιορισμένη, ώστε να απολαύσει κανείς έναν αγώνα ζωντανά.
Καλούμε την Ένωση να αναθεωρήσει την απόφαση για την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση των αγώνων, να προστατεύσει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του αθλήματος, την αγάπη των φίλων και τον κόπο των αθλητών.
Η ανάπτυξη του αθλήματος θα έρθει μέσα από την κατάρτιση προπονητών και διαιτητών, την αγάπη των αθλητών και την ύπαρξη και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.”