Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει την Πολωνία την Δευτέρα (19/09/2022, 19:00, Jastrzebie-Zdroj) για τον 6ο όμιλο της 2ης προκριματικής φάσης (Main Round) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Futsal 2024. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ζιάβας, μίλησε αποκλειστικά στο Futsalhellas ενόψει της κρίσιμης αυτής πρώτης μάχης.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Κόουτς δύο λόγια για την επιλογή του ρόστερ, πώς κατέληξες σε αυτή την αποστολή και αν υπάρχουν απουσίες.

“Για την τελική επιλογή των παικτών που θα αποτελέσουν την εκάστοτε αποστολή της Εθνικής Ομάδας υπάρχει σε γενικές γραμμές μια διαδικασία η οποία ακολουθείται κάθε φορά. Καταρχήν υπάρχει ένα γκρουπ προεπιλογής παικτών (περίπου 25) στο οποίο περιλαμβάνονται και εν ενεργεία Διεθνείς αλλά και παίκτες που (κατά την υποκειμενική μου κρίση) έχουν τις αθλητικές και τακτικές δυνατότητες και την αγωνιστική κατάσταση και φόρμα να βοηθήσουν την Εθνική Ομάδα. Με όλους τους παίκτες αυτούς υπάρχει επικοινωνία ώστε να γνωρίζω την διαθεσιμότητα τους. Δυστυχώς κάθε φορά υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δηλώνουν μη διαθέσιμοι είτε για την συνολική τους πλέον παρουσία στην Εθνική είτε για μεμονωμένο ματς (για λόγους κυρίως επαγγελματικών η οικογενειακών υποχρεώσεων). Έτσι στην διαδρομή για την τελική 14αδα στερούμαστε κάθε φορά κάποιων επιλογών και αυτό συνέβη και αυτή την φορά με 2-3 παίκτες ίσως ήταν στην αποστολή”.

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Πολωνία και τι να περιμένουμε από το ματς της 19ης Σεπτεμβρίου.

“Την ομάδα της Πολωνίας την γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, καθώς υπήρχε ο χρόνος να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες γι’ αυτήν. Ανήκει στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και είναι στη θέση Νο 16 στο Ευρωπαϊκό ranking Εθνικών Ομάδων Futsal (το Αζερμπαϊτζάν είναι στο Νο 7 και η Ελλάδα στο Νο 36) . Είναι μια ομάδα που την τελευταία 5ετία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά και επιτυχίες όπως προκρίσεις στις τελικές φάσεις των EURO 2018 & EURO 2022 (δηλαδή στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης). Πρόκειται για μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα καθώς στο υπάρχον ρόστερ της υπάρχουν 8 από τους 14 παίκτες του πρόσφατου EURO. Στο ματς λοιπόν της ερχόμενης Δευτέρας περιμένουμε ένα υψηλό βαθμό δυσκολίας από μία ομάδα που στα βασικά χαρακτηριστικά της είναι να πιέζει πολύ κάθε αντίπαλο και να στηρίζεται αρκετά στο physical παιχνίδι των σωματομετρικά ψηλών και δυνατών παικτών της”.

Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή τη διοργάνωση; Τα τελικά είναι ρεαλιστικός στόχος;

“Σε αυτή την φάση των προκριματικών του FIFA Futsal WC 2024 που συμμετέχουμε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε δίπλα Παιχνίδια (εντός & εκτός έδρας) δύο ομάδες που είναι στο 1ο και 2ο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ εμείς είμαστε στο 4ο. Η διαφορά των 20 και 30 θέσεων στο ranking δηλώνει από μόνη της τη δυσκολία που θα έχουμε στο να καταλάβουμε μια από τις δυο θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση. Ειδικά για την συγκεκριμένη διοργάνωση όπου προκρίνονται μόνο 7 ομάδες από την Ευρώπη στα τελικά του WC, το όνειρο μιας πρόκρισης για χώρες σαν εμάς είναι ακόμα πιο μακρινό…

Ενας μεγάλος στόχος για εμάς θα είναι σίγουρα η κατάκτηση κάποιου βαθμού ‘η βαθμών στα ματς αυτά.
Όμως θα έλεγα ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να εμφανιστούμε σε κάθε ματς όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε σε κάθε επιμέρους κομμάτι του παιχνιδιού (ατομικές και ομαδικές άμυνες, κατοχή μπάλας, press out, στημένες φάσεις, κλπ). Για να γίνει αυτό πρέπει να πηγαίνουμε όσο πιο καλά προετοιμασμένοι και διαβασμένοι μπορούμε τακτικά για τον κάθε αντίπαλο και να πιστοποιούνε μέσα στο γήπεδο την δεδομένη πρόοδο του ελληνικού Futsal όπως αυτή αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από την παρουσία τόσο των Εθνικών ομάδων όσο και από αυτή των Πρωταθλητριών ομάδων μας στο Champions League”.

Θα δούμε διαφορετικά πράγματα ως προς το τακτικό κομμάτι και την προσέγγισή σας;

“Προσπαθούμε στον λίγο ποσοτικά χρόνο προπονήσεων και δουλειάς που μπορούμε να έχουμε ως Εθνική Ομάδα να βάζουμε κάθε φορά και κάποια καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι μας. Στα προκριματικά ματς
στην Μολδαβία βάλαμε επιτυχημένα περισσότερο παιχνίδι με πίβοτ και αυτό το στοιχείο θέλουμε να το καθιερώσουμε και να το ενισχύσουμε έχοντας πια και παίκτες στη διάθεση μας που μπορούν να το υποστηρίξουν … επόμενο κομμάτι παιχνιδιού που δουλεύουμε και θέλουμε να βάλουμε (ακολουθώντας και την ξεκάθαρη τάση που υπάρχει διεθνώς) είναι η χρησιμοποίηση περισσότερο του τερματοφύλακα σε κομμάτια press out ‘η και της κατοχής και της επίθεσης της ομάδας ειδικά απέναντι στις ισχυρότερες ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε”.