Την Κυριακή 8/5) στις 17:00 ξεκινούν οι τελικοί της Stoiximan Futsal Super League και διεκδικούν το πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο Δούκας. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στο κλειστό της Αγίας Παρασκευής και αναμφίβολα αναμένονται σπουδαία παιχνίδια ανάμεσα σε δύο ισορροπημένες και έμπειρες ομάδες, με παίκτες που έχουν κάνει πρωταθλητισμό και μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις πίεσης, όπως είναι η διεκδίκηση ενός τίτλου.

Οι Γιάννης Ζιάβας και Γιάννης Μοστριός μίλησαν στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στον δημοσιογράφο, Τάσο Επιτρόπου, για τους επικείμενους αγώνες, αλλά φυσικά και για την ελληνική σάλα και τα προβλήματά της. Άλλωστε, είναι δεδομένες οι παθογένειες που υπάρχουν και πρέπει πάντα να αναδεικνύονται, όποτε υπάρχει βήμα. Αμφότεροι παραχώρησαν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο.

Αναλυτικά όσα είπαν:

Ο κόουτς της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, απάντησε αρχικά για την προσπάθεια της ομάδας του να πάρει τον τίτλο. “Θα κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε αυτό το πρωτάθλημα που τόσο πολύ θέλουμε εμείς και οι φίλαθλοι”.

Εν συνεχεία, ο προπονητής του Δούκα αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα του futsal: “Ναι, η αλήθεια είναι ότι η σάλα αντιμετωπίζει πολλές τέτοιες παιδικές ασθένειες, δεν είναι μόνο το γηπεδικό, είναι και πολλά άλλα πράγματα που την κρατάνε πίσω σε εξέλιξη και σε ανάπτυξη. Σίγουρα το γηπεδικό είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό γιατί η Εθνική ομάδα για παράδειγμα δεν μπορεί να προετοιμαστεί όπως πρέπει σε σταθερή βάση. Άρα αν δεν μπορεί να βρει η Εθνική ομάδα γήπεδο για να προπονηθεί και να κάνει πράγματα, πώς να βρουν οι ομάδες.

Το κυριότερο δεν είναι τόσο για τους αγώνες, διότι με κάποιο τρόπο θα βρεις γήπεδο να παίξεις σε κενές ώρες, όσο για την προπόνηση. Αυτό που έχουν ανάγκη οι παίκτες, είναι οι αρκετές ώρες προπόνηση για να τριφτούν και να αποκτήσουν τη χημεία που χρειάζονται και ως ομάδα και να εξελιχθούν. Κάτι που παλαιότερα υπήρχε και τώρα δεν υπάρχει. Είναι πολύ στενές και λίγες οι ώρες, οπότε η αλήθεια είναι ότι οι ομάδες έχουν κληθεί να παίξουν σε γήπεδα στενά, μικρά, με καθρέφτες γύρω από τα γήπεδα και γίνεται πολύ δύσκολη και η δουλειά για εμάς τους προπονητές”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κύριος Ζιάβας: “Ναι ναι, δυστυχώς θα συμφωνήσω. Και εγώ το ιεραρχώ πάρα πολύ ψηλά, είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προβλημάτων το γηπεδικό. Ομάδες που δεν μπορούν να βρουν γήπεδο κλειστό, είναι δυστυχώς αρκετές σε επίπεδο Α’ Εθνικής και λοιπά. Γήπεδο κανονικών διαστάσεων, διότι στην Ελλάδα έχουμε και αυτή την ατυχία. Έχει μεγάλη ανάπτυξη και δικαίως το μπάσκετ, που όλη η ανάπτυξη της δημιουργίας καινούργιων γηπέδων, στηρίχθηκε σε αυτή τη λογική.

Και ακόμη και τώρα γήπεδα που χρησιμοποιούμε εμείς, είναι γήπεδα μπάσκετ στην ουσία και δεν έχουμε πολλά γήπεδα χάντμπολ. Και αυτό είναι ένα ντόμινο. Επηρεάζει τις ίδιες τις ομάδες, τους παίκτες, τις υποδομές. Στο τέλος της αλυσίδας επηρεάζει και την Εθνική. Για πολλά χρόνια δεν είχε σπίτι. Τώρα έχει βρεθεί μια μέση λύση με ένα προπονήτηριο που είναι μπάσκετ στην ουσία. Πάλι καλά που υπάρχει και αυτό και το έχουμε στη διάθεσή μας. Αλλά είναι Νο1 πρόβλημα και έχει αντίκτυπο και στο επίπεδο της προσέλκυσης του κόσμου. Μειονεκτεί στο να καταφέρει να φτάσει στην ανάπτυξή του το άθλημα μέσα από τα προβλήματά που υπάρχουν στο γηπεδικό”.

Για τους τελικούς και το αν μια ομάδα μπορεί να… κρύψει πράγματα από τον αντίπαλο, ο Γιάννης Μοστριός ήταν ειλικρινής: “Στη σάλα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κρύψεις από τον αντίπαλο. Πολλές φορές μοιραζόμαστε και μεταξύ μας τις πληροφορίες. Σίγουρα ως ομάδα έχουμε ποιότητα και αρκετούς έμπειρους παίκτες, οπότε ποντάρουμε στην εμπειρία, στην καλή μας φυσική κατάσταση και στο ότι είμαστε πλήρεις. Και οι δύο ομάδες είναι ισορροπημένες. Αν δείτε τα στατιστικά τους, είναι σχεδόν τα ίδια. Δεν έχουμε κάτι που να μας ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Εκεί που υπερέχει η ΑΕΚ, είναι στη συνοχή που έχει και στην καλή κυκλοφορία στο παιχνίδι της. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φθείρουμε τους καλούς παράγοντες στο παιχνίδι της ΑΕΚ και το καλό μομέντουμ που βρίσκει στο παιχνίδι της. Είναι μια καλή ομάδα, με καλή φυσική κατάσταση και παίκτες ταχύτατους που μπορούν να σκοράρουν ανά πάσα στιγμή. Και σίγουρα έχει την εμπειρία της. Οπότε μπορώ να πω ότι είναι πολύ μοιρασμένα τα πράγματα μεταξύ μας. Θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια και η ημέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα στους τελικούς και ειδικά στους πρώτους”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του της Ένωσης: “Με κάλυψε ο Γιάννης απόλυτα. Δεν υπάρχει σε αυτό το επίπεδο κάποιο μυστικό μεταξύ των ομάδων, γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Παίζαμε πριν λίγο καιρό φιλικά προπονητικά μεταξύ μας. Οι παίκτες γνωρίζονται πολύ καλά και από την Εθνική ομάδα. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν ουσιαστικά τον κορμό της Εθνικής, πρόσφατα πέρασαν πολύ χρόνο μαζί. Δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Θα συμφωνήσω ότι το μομέντουμ του κάθε αγώνα θα κρίνει και τους νικητές. Δηλαδή σε ποια κατάσταση θα βρεθούν οι παίκτες και οι λεπτομέρειες που κρίνουν τους αγώνες της σάλας. Ματς με πολλές ανατροπές και με πολλές διακυμάνσεις και στο σκορ και στην ψυχολογία. Θα είναι πολύ ενδιαφέροντες τελικοί και πολύ αμφίρροποι”.