Ο προπονητής της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας, Γιάννης Ζιάβας, παραχώρησε συνέντευξη στο Futsalhellas.com και σχολίασε τη συνάντηση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Futsal Super League με το Δ.Σ. της ΠΕΠΣΣ, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι καλύτερο ένα πρωτάθλημα που θα αγωνίζονται όλοι με όλους και όχι να πάμε σε δυο ομίλους των επτά.

Παράλληλα, ο πολύπειρος κόουτς της Ένωσης τόνισε πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση η σκέψη για ένα πρωτάθλημα δέκα ομάδων στη μεγάλη κατηγορία, απάντησε για την ΑΕΚ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και για τις μάχες που έχει να δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την Τουρκία.

Προτιμάς το format του “όλοι με όλους” αντί των δυο ομίλων των επτά;

“Ναι, συμφωνώ κι εγώ, όπως και όλοι βέβαια όσοι τοποθετήθηκαν στην συνάντηση της ΠΕΠΣΣ, με την επιλογή να πάμε σε ένα format πρωταθλήματος, όπου στην κανονική περίοδο θα παίξουν όλοι με όλους (πριν την οποίας μορφής φάση play off). Νομίζω πως αυτή είναι η πιο αντιπροσωπευτική μορφή διεξαγωγής της κανονικής περιόδου ενός Πανελλήνιου μάλιστα πρωταθλήματος, κάτω βέβαια από κανονικές συνθήκες και εφόσον δεν προκύψουν περιορισμοί (πχ χρονικοί) για την διεξαγωγή του”.

Θεωρείς ότι ένα πρωτάθλημα δέκα ομάδων στη μεγάλη κατηγορία θα ήταν προς το καλύτερο;

“Η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων, δυστυχώς οι τελευταίες ομάδες στην βαθμολογία ήταν πολύ αδύναμες και με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας από τις υπόλοιπες, κάνοντας συνήθως ελάχιστη συγκομιδή βαθμών και προβάλλοντας μικρή αντίσταση στα περισσότερα ματς. Και συνήθως ξεκαθάριζε και από νωρίς ποια ομάδα θα πέσει στην Β’ κατηγορία και ποια ομάδα θα παίξει play out, με αποτέλεσμα ειδικά οι ομάδες στη θέση 9 και στη θέση 10 να μην έχουν σοβαρό κίνητρο από νωρίς.

Επίσης η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια έδειξε ποσό πετυχημένη είναι η φάση των play off με την συμμετοχή των 8 πρώτων ομάδων, όπου ακόμα και στη φάση των προημιτελικών φάνηκε ότι μπορούν να προκύψουν εκπλήξεις και αυτό να δίνει έξτρα κίνητρο στις ομάδες αλλά και ομορφιά στο πρωτάθλημα. Για την, δε, φάση των ημιτελικών και τελικών θεωρώ πως το όριο των 3 νικών δίνει πολλά και δυνατά ματς τόσο για τις ομάδες όσο και κυρίως τους παίκτες πετυχαίνοντας και δικαιοσύνη στην ανάδειξη του πρωταθλητή αλλά και βελτιώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους : προπονητές, παίκτες, διαιτητές, παράγοντες και κατά συνέπεια όλο το οικοδόμημα της Ελληνικής Σαλας.

Για αυτούς, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους είμαι και εγώ απολύτως σύμφωνος με την σκέψη να γίνει η μείωση των ομάδων της κατηγορίας σε 10, γιατί σαφώς θα έχουμε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και πιο δυνατές ομάδες και παίκτες αλλά και περισσότερο χρόνο για προπονήσεις και αγώνες και της Εθνικής ομάδας χωρίς να στριμώχνουμε στο καλεντάρι μια σειρά από εμβόλιμες αγωνιστικές”.

Έχεις στο μυαλό σου σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και την “ταυτότητα” της νέας ΑΕΚ;

“Αυτή τη στιγμή ο βασικός μας σχεδιασμός με την διοίκηση είναι να διατηρήσουμε και για την επόμενη σεζόν ακέραιο ολόκληρο το φετινό μας ρόστερ. Θεωρώ ότι η ομάδα έδειξε μέσα στην φετινή σεζόν, ειδικά μετά την προσαρμογή και ένταξη και των 4 νέων μας παικτών, μεγάλη βελτίωση και κατά την γνώμη μου να έχουμε ακόμα μεγάλα περιθώρια. Βέβαια, αν κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου προκύψει κάποια περίπτωση που μπορεί να μας τράβηξε την προσοχή, τότε θα την εξετάσουμε και θα την αξιολογήσουμε”.

Ένα σχόλιο για την Εθνική ομάδα και τις μάχες με την Τουρκία. Έχετε κάποια ενημέρωση πότε μπορεί να γίνουν και με ποιες προϋποθέσεις;

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για τις ημερομηνίες εκτός από το ότι τι γενικό χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή των 2 αγώνων είναι για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, χωρίς όμως ξαναλέω να είναι κάτι επίσημο και οριστικό. Εκεί βέβαια που οπωσδήποτε θα πρέπει να περιμένουνε τις επίσημες οδηγίες και κατευθύνσεις και επίσημες ανακοινώσεις είναι για τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς κάτι περισσότερο”.