Η Εθνική ομάδα έκανε το χρέος της στην α’ προκριματική φάση του Euro 2022 και πέρασε στα play offs, όπου στόχος δεν είναι άλλος από το να καταφέρει στα δυο ματς του Απριλίου να πανηγυρίσει μια ακόμη μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει πίστη και αισιοδοξία ότι αυτή η φουρνιά παικτών, με τον Γιάννη Ζιάβα στον πάγκο της, θα μπορέσει να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση.

Ο φύλακας άγγελος της γαλανόλευκης εστίας, Δημήτρης Ζέρβας, μίλησε στο Futsalhellas.com λίγο μετά τη νίκη-πρόκριση απέναντι στη Σουηδία με 4-3 και αναφέρθηκε στο αν η Εθνική μπορεί να κοιτάζει ακόμη πιο μακριά, στο αν υπήρχε από την αρχή πίστη για επιτυχία στη Βαλέτα, στα σημεία κλειδιά της πρόκρισης και στο αν το ελληνικό futsal ανεβαίνει δειλά δειλά, έστω και αν η βοήθεια από την Ομοσπονδία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Αυτή η Εθνική μπορεί να κοιτάζει ακόμα και τη συμμετοχή στην τελική φάση ή είναι όνειρο απατηλο στην παρούσα φάση;

“Η ομάδα σήμερα (σ.σ χθες) έδειξε πως πρέπει και οφείλει να διεκδικεί πρόκριση σε κάθε όμιλο επιπέδου Preliminary Round. Υπάρχουν αρκετές ομάδες με μεγάλη εμπειρία και ποιότητα (π.χ. Πολωνία) σε αυτό τον γύρο, αλλά κάθε ματς κρίνεται στην κόψη του ξυραφιού και μέσα από αυτά ανεβάζουμε το επίπεδο μας, καθώς και την θέση μας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη. Με τη νέα δομή της διοργάνωσης, θα χρειαστεί να παίξουμε δυο ματς play off τον Απρίλη για να περάσουμε στο Main Round. Η τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης αποτελεί όνειρο για όλους τους παίκτες που έχουν φορέσει το εθνόσημο, παρόλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να επικεντρωθούμε στο να έχουμε πιο σταθερή παρουσία σε ομίλους Main Round”.

Με το χέρι στην καρδιά, όταν ξεκινούσατε το ταξίδι για τη Βαλετα, πιστεύατε στην πρόκριση;

“Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τους αντιπάλους μας, πιστέψαμε στην πρόκριση. Παρότι το Χ με τη Μάλτα μάς άφησε μια πίκρα, καθώς αξίζαμε την νίκη, είχαμε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουμε το ματς με τη Σουηδία σαν τελικό και το μόνο αποτέλεσμα που θέλαμε, ήταν η νίκη”.

Ποια ήταν τα σημεία-κλειδιά για να έρθει αυτή η επιτυχία;

“Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχει αυτή η ομάδα, είναι ότι δεν έχει παίκτες που να στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό πάνω τους όπως οι ομάδες σε αυτό το επίπεδο που πάντα έχουν 2-3 παίκτες να ξεχωρίζουν και συνήθως κρίνεται η συνολική απόδοση από αυτούς. Όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν, έδωσαν το 100% για να έρθει αυτή η πρόκριση”.

Είναι ένα δείγμα ότι το ελληνικό futsal, έστω και δειλά δειλά, ανεβαίνει επίπεδο;

“Το επίπεδο του ελληνικού futsal ανεβαίνει σταθερά, παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε αυτή η πρόοδος να έχει γερές βάσεις, καθώς και μεγαλύτερη ταχύτητα. Εθνικές Ομάδες, όπως η Φινλανδία, που παλιότερα ήταν πολύ κατώτερες από εμάς, έχουν κάνει άλματα προόδου και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο σάλας, ιδιαίτερα σε οργανωτικό επίπεδο”.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις προς την Ομοσπονδια και προς όσους πρέπει να βάλουν και μπορούν να βάλουν πλάτη για να έρθουν και άλλες επιτυχίες στη σάλα;

“Τα τελευταία τρία χρόνια η βοήθεια από την Ομοσπονδία είναι η ελάχιστη που θα μπορούσε να έχει αυτή η ομάδα. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα, φέρουν το ποδόσφαιρο σάλας τελευταίο στις προτεραιότητές της και αυτό κάνει το έργο μας πολύ δύσκολο. Με ελάχιστες προπονήσεις και παρέχοντάς μας μόνο τα απολύτως απαραίτητα, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τον πρώτο μας στόχο και όλοι οι παίκτες ελπίζουμε να ακουστεί αυτή η επιτυχία, έτσι ώστε να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση στα play off του Απριλίου και να πανηγυρίσουμε ακόμα μια σημαντική επιτυχία”.