Ο Θανάσης Τσακανίκας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος συνυφασμένος με το ποδόσφαιρο σάλας, ένα τοτέμ του χώρου, από τους μεγάλους γνώστες του αθλήματος στη χώρα μας, ο οποίος καθημερινά βάζει το μεράκι του, το πάθος, την αγάπη του σε αυτό που ονομάζεται futsal. Και το κάνει καλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Γι’ αυτό άλλωστε και τυγχάνει σεβασμού απ’ όλους.

Η φετινή σεζόν μπορεί να μην είχε τίτλους στους άνδρες όπως και πέρυσι για τον Ερμή Ζωγράφου, όμως ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη με την 3η θέση στο πρωτάθλημα και τον τελικό στο Κύπελλο. Πολυνίκης με 33 τίτλους συνολικά σε ακαδημίες και άνδρες, τα πεπραγμένα του “μιλούν” γι’ αυτόν.

Ο πολύπειρος κόουτς μίλησε στο Futsalhellas λίγες ημέρες μετά το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου για πολλά θέματα. Για την πορεία του Ερμή, τους επόμενους στόχους, το δικό του μέλλον, τον ανταγωνισμό και για πολλά άλλα. Μια έντονη προσωπικότητα, ένας κόουτς που καταθέτει το πάθος του καθημερινά και ο οποίος έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη του ελληνικού futsal.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Κατάκτηση Κυπέλλου πέρυσι, 3η θέση και τελικός Κυπέλλου φέτος. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός…

“Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση. Είναι η επιβράβευση της σωστής και της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια Και έχει γίνει ένα κράμα από πολύ καλούς έμπειρους παίκτες και από πόλους νέους που έχουν πολλή μεγάλη όρεξη για να διακριθούν στο πρωτάθλημα Σάλας”.

Ο Ερμής διάγει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πλέον είστε μια ομάδα που ανήκει στο κλαμπ των “μεγάλων”;

“Αυτό που έχει αλλάξει, όπως είπα, είναι η σωστή δουλειά που γίνεται, αφού οι προπονήσεις έχουν αυξηθεί και είναι προπονήσεις μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα, πράγμα που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε πολύ δύσκολες ώρες, 23.00 το βράδυ, αφού εκείνη την ώρα έχουμε το κλειστό. Έχουμε όμως την διαβεβαίωση από τον δήμαρχο, τον κύριο Θώδα και τον αντιδήμαρχο, κύριο Γιαννακόπουλο, οι οποίοι μας βοηθάνε πολύ να πάρουμε πιο νωρίς ώρες για την καινούργια σεζόν. Βεβαια με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα της προπόνησης ένας παίκτης ιστορία για το ελληνικό futsal, ο Σπύρος ο γκριτζαλης που πραγματικά αποτελεί μεγάλο παραδειγμα για όλους τους μικρούς ποδοσφαιριστές”.

Ανοίγει την όρεξη για το μέλλον; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

“Οι επόμενοι στόχοι της ομάδας είναι πρώτα η ομάδα να διατηρηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις και δεύτερο γιατί όχι κάποια στιγμή να χτυπήσει το πρωτάθλημα και φυσικά και το κύπελλο, αφού για δύο συνεχόμενες σεζόν βρισκόμαστε στον τελικό”.

Ποια ήταν η χειρότερη και η καλύτερη στιγμή της σεζόν;

“Η χειρότερη στιγμή της σεζόν ήταν η ήττα στο τρίτο παιχνίδι μέσα στην έδρα μας με το βαρύ 5-1 απο το Ικόνιο και η καλύτερη στιγμή η μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ με 2-1 στον ημιτελικό στην έδρα μας με γεμάτο από κόσμο το κλειστό μας”.

Το πλάνο για τη νέα σεζόν όσον αφορά στο ρόστερ ποιο είναι; Διατήρηση του βασικού κορμού και ενίσχυση ή κάτι διαφορετικό;

“Το πλάνο για τη νέα σεζόν είναι αρχικά να διατηρηθεί ο βασικός κορμός της ομάδας, να ανέβουν αλλά τρία παιδιά από την Κ18 και να αποκτήθουν δύο παίχτες σε θέσεις κλειδιά για την ομάδα μας, μικροί σε ηλικία, με παραστάσεις πολλές όμως στην Α’ Εθνική”.

Πόσο έχει βοηθήσει η χρηματοδότηση από τη φορολόγηση του στοιχήματος;

“Η χρηματοδότηση ασφαλώς και έχει βοηθήσει να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Το μεγάλο θέμα είναι όμως να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους παίκτες μας και να κάνουμε και πολλές βελτιώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με σκοπό να προσελκύσουμε πολλά νέα παιδιά”.

Ο Ερμής δεν είναι μονάχα η πρώτη ομάδα, αλλά και οι ακαδημίες σας. Υπάρχει φουρνιά που έρχεται από πίσω;

“Σίγουρα ο Ερμής δεν είναι η πρώτη ομάδα, αφού η βάση του είναι η Ακαδημία του. Στην πρώτη ομαδα φέτος, από το ροστερ των 20 παικτών, οι 15 προέρχονται από τις ακαδημίες μας. Φέτος έπαιξαν και μάλιστα με πολύ σημαντικό ρόλο τρία παιδιά 16 χρόνων, οι Τσέλιος, Ζόμπολας και Γεωργογιάννης, οι οποίοι ήρθαν από την Κ18. Πολύ βασικό ρόλο έπαιξαν οι Τσέπας, Αλευράς, Πασσαλής και Παναγιωτόπουλος που ήταν μαζί με τον Τσέλιο στον βασικό κορμό της Κ19. Έρχεται από πίσω πολύ καλή φουρνιά, αφού φέτος οι ακαδημίες μας έκαναν ένα τρομερό επίτευγμα, αφού ήταν σχεδόν με όλα τα τμήματα στις τέσσερις πρώτες θέσεις σε όλες τις κατηγορίες στο πρωτάθλημα και στο κυπελλο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτήν την στιγμή είναι η ακαδημία με τους πιο πολλούς τίτλους στην σάλα. Συγκεκριμένα έχουμε 31. Θα ήθελα μάλιστα να ευχαριστήσω το προπονητικό επιτελείο των ακαδημιών, τον Κώστα Παπαδημητρίου, τον Βασίλη Δέλγα, τον Τόμυ Κούτρα, τον Γιάννη Παπαδημητρίου και τον προπονητή τερματοφυλάκων που είναι και στην πρώτη ομάδα, τον Γιάννη Πολύδωρο”.

Πώς είδατε τον ανταγωνισμό φέτος; Υπήρξε και το θέμα που προέκυψε με τον Παναθηναϊκό, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα στα playoffs.

“Ο ανταγωνισμός φέτος ήταν πολύ μεγάλος, πολλές ομάδες έχουν βελτιωθεί αρκετά και έγιναν παρα πολύ καλά και δύσκολα παιχνίδια. Βέβαια ήταν μεγάλο πλήγμα η αποβολή του Παναθηναϊκού, που έδειξε φέτος ότι ήταν πολύ δυνατός και θα διεκδικουσε το πρωτάθλημα”.

Ο Θανάσης Τσακανίκας είναι ταυτισμένος με τον Ερμή. Θα μπορούσαμε να τον δούμε σε άλλη ομάδα μελλοντικά;

“Δεν γίνεται αυτό. Ο Ερμής Ζωγράφου έγινε από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, τον Πέτρο Τσακανίκα, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας και συνεχίζεται από μένα προπονητικά και μελλοντικά μπορεί να είμαι και πρόεδρος. Άλλωστε είμαι τόσο πολύ συνδεδεμένος με αυτήν την ομάδα, αφού έχω κατακτήσει με αυτήν την ομάδα 33 τίτλους (31 στις υποδομές και 2 στους άνδρες πρωτάθλημα Β εθνικής και περσινό κυπελλο) και πρέπει να είμαι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην σάλα. Στην μοναδική ομάδα που θα μπορούσα να πάω, είναι μόνο η Εθνική, αν και τώρα είμαι στην προεθνικη Κ18”.

To futsal το έχετε ζήσει σε όλες τις στιγμές του. Έχει προοδεύσει όσο θα θέλατε ή έχουν γίνει πιο αργά βήματα;

“Σίγουρα έχει προοδεύσει αρκετά, έχουν γίνει πολλά πράγματα με κυριότερο την χρηματοδότηση του στοιχήματος. Τα έχει πολύ καλά η διοίκηση του Κύριου Αυλωνίτη, αφού βλέπουμε να μπαίνουν κάθε χρόνο πολλές ομάδες, ιδίως στην Β’ Εθνική από την επαρχία και με πολλά προβλήματα όπως ο κορονοϊός, αλλά πιστεύω ότι το άθλημά μας θα το απογειώσει η τηλεοπτικη κάλυψη. Να το πάρει και να δείχνει παιχνίδια κάποιο μεγάλο συνδρομητικό κανάλι η ή δημόσια τηλεόραση και επειδή το έχω ζήσει σε όλες του τις στιγμές, δεν γίνεται να το δείχνει πριν 10 χρόνια η ΕΡΤ και τώρα που έχει ανέβει τόσο πολύ, να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, πάρα μόνο σε παιχνίδια της Ευρώπης και ούτε καν την Εθνικη. Πιστεύω ότι αυτό ειναι που λείπει. Αυτή τη στγμή το έχει η Instat, η οποία έχει δείξει όλα υα παιχνίδια και γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί η ποιότητα των μεταδόσεων ακόμα περισσότερο του χρόνου, αλλά καλό θα ήταν μελλοντικά να το πάρει ένα μεγάλο συνδρομητικό κανάλι”.