Για πρώτη φορά στα χρονικά διοργανώθηκε όμιλος της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης του ποδοσφαίρου σάλας στη χώρα μας. Η εταιρεία αθλητικού τουρισμού OLI ανέλαβε να τρέξει όλο το πρότζεκτ και άπαντες έχουν να λένε πως οργανωτικά τα πάντα κύλησαν πολύ καλά.

Και μπορεί ως λαός η οργάνωση να μην αποτελεί το… φόρτε μας, όμως όποτε γίνεται στην Ελλάδα μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, την φέρνουμε εις πέρας και όλοι μένουν ικανοποιημένοι. Παραμερίζουμε όλα τα αρνητικά μας και φέρνουμε στο προσκήνιο τις ικανότητές μας. Γιατί έχουμε πολλές από δαύτες, απλά τις ξεχνάμε…

Η UEFA πρέπει να έμεινε πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός πως έδωσε σε μια “μικρή αγορά” όπως η Ελλάδα την δυνατότητα να φιλοξενήσει έναν προκριματικό όμιλο στο κλειστό του ΔΑΪΣ, το οποίο φόρεσε τα “καλά” του για να υποδεχθεί τις τέσσερις ομάδες του Group C και τους φιλάθλους που στήριξαν την προσπάθεια.

Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν το επιθυμητό για την ΑΕΚ, η οποία όμως έδωσε τρομερές μάχες, εντούτοις το ελληνικό futsal μπήκε στον ευρωπαϊκό “χάρτη”. Και αυτό ίσως ήταν το πιο σημαντικό, ακόμα και από μια ενδεχόμενη πρόκριση της Ένωσης, η οποία βέβαια θα ήταν καλοδεχούμενη. Η ανάληψη ενός ομίλου δεν πρέπει να αποτελέσει “φωτοβολίδα”, ούτε απλά μια εξαίρεση. Πρέπει να είναι το εφαλτήριο για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο. Η ελληνική σάλα ψάχνει ακόμα τον βηματισμό της, την περπατησιά της, προσπαθεί να βρει τον δικό της χώρο στο εγχώριο αθλητικό γίγνεσθαι και τέτοιες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να συνεχιστούν και η Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της και στη δική μας αγορά. Υπάρχει υλικό, υπάρχει όρεξη και μεράκι, επομένως τώρα είναι που πρέπει να δοθεί η ώθηση.

Πολύ θετικό το ότι υπήρξαν ομάδες όπως η Σάμος και το Φάληρο που έβγαλαν επίσημες ανακοινώσεις υπέρ της ΑΕΚ. Πολύ θετικό το ότι υπήρξε συμπαράσταση στον Δικέφαλο και τα κιτρινόμαυρα χρώματα μετατράπηκαν σε… γαλανόλευκα, διότι η προσπάθεια της ομάδας του Γιάννη Ζιάβα αντιμετωπίστηκε ως εθνική υπόθεση και όχι ως συλλογική. Διότι αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία, όταν έχουμε εκπροσώπηση στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα, σχολιάστηκε αρνητικά πως στο ΔΑΪΣ δεν βρέθηκαν παράγοντες, διαιτητές και μέλη άλλων συλλόγων τις ημέρες των αγώνων. Άλλοι δικαιολογημένα, άλλοι αδικαιολόγητα, σημασία όμως έχει όμως ότι αυτό συνέβη και είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να τονιστεί. Διότι πέρα από τα θετικά, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και να μην βλέπουμε τα αρνητικά. Καλό είναι να υπάρχει πανστρατιά, διότι δεν περισσεύει κανείς.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως πραγματοποιήθηκε μια προκριματική φάση στην Ελλάδα, όπου άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι και η UEFA πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή της να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Προφανώς δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα, διότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, όμως ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Τα καταφέραμε και πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι.

Τα καλύτερα είναι μπροστά. Πρέπει να είναι…