Το Futsalhellas.com ζήτησε απ’ όλες τις ομάδες να καταθέσουν την άποψή τους για την απόφαση της ΠΕΠΣΣ να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα (Α’ – Β’ Εθνικής, υποδομές) και να στεφθούν πρωταθλητές οι πρώτοι κάθε κατηγορίας, ανάλογα με την βαθμολογία της κανονικής περιόδου, σε συνέχεια των αποφάσεων της Ε.Ε. της ΕΠΟ.

Στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της ΠΕΠΣΣ στο YouTube ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Αυλωνίτης, ανέλυσε το σκεπτικό του για το πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση, ανέπτυξε όλα του τα επιχειρήματα και η… μπάλα περνάει στα χέρια εκπροσώπων από τις ομάδες για να πουν την δική τους άποψη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΟΣ (ΑΕΚ)

Αρχικά η διακοπή του πρωταθλήματος είναι μια ακόμα μεγάλη αλλαγή που έφερε η πανδημία στις ζωές μας. Το futsal είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μας και σίγουρα σε όλους έλειψε πολύ η αγωνιστική δραστηριότητα. Προσωπικά, σέβομαι την απόφαση της ΠΕΠΣΣ για την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, εφόσον προκύπτει από απόφαση των αρμόδιων οργάνων της ΕΠΟ για τη μη συνέχιση των πρωταθλημάτων. Το αν θα έπρεπε ή όχι να στεφθεί πρωταθλητής μετά από τη διακοπή για ένα τόσο σοβαρό λόγο, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ το χώρο μας και έχει δημιουργήσει εντάσεις. Σίγουρα μια ολόκληρη σεζόν που βρίσκει την ΑΕΚ στην πρώτη θέση, είναι ένα σωστό κριτήριο αν πρέπει να αναδείξουμε πρωταθλητή. Όμως, τίθεται ηθικό ζήτημα πάντα, απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες που ανεξάρτητα από τις πιθανότητες που έχουν για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, όλοι θα ήθελαν να διεκδικήσουν τον τίτλο στο γήπεδο. Προσωπικά δεν πανηγυρίζω, γιατί δεν έζησα την ένταση των ημιτελικών και τελικών που θα ήθελα, με την οικογένειά μου στην εξέδρα. Εύχομαι υγεία σε όλους τους αθλητές και ελπίζω να επιστρέψουμε σύντομα σε μια κανονικότητα, με αγωνιστική δραστηριότητα και κόσμο στα γήπεδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΔΟΥΚΑΣ)

Θεωρώ πως η απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος που πάρθηκε από την ΕΠΟ ήταν σωστή και με σκοπό να προστατέψει τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Παρ’ όλα αυτά, στην ανακοίνωσή της “τσουβαλιάζει” τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα του κλασσικού ποδοσφαίρου με το ποδόσφαιρο σάλας, για το οποίο ποτέ δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά, παρότι είναι ξεχωριστό άθλημα. Η ανάδειξη πρωταθλητή στο futsal γίνεται διαχρονικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, με άλλη διαδικασία απ’ ότι στο κλασσικό ποδόσφαιρο. Η μη ανάδειξη πρωταθλητή ίσως θα ήταν μια λύση, καθώς και άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν πάρει παρόμοια απόφαση, δίνοντας υποχρεωτικά και δίκαια το εισιτήριο για το UEFA Futsal Champions League στην πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου. Δυστυχώς για το άθλημα μας, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία απολύτως δύναμη στην Ομοσπονδία και βρίσκεται μόνιμα στην ουρά των προτεραιοτήτων της και αυτό είναι η διαρκής αποτυχία όλων όσων έχουν αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης του ελληνικού futsal.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΟΥΡΗΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Σεβαστή, αλλά βιαστική η απόφαση της ΠΕΠΠΣ. Η υγεία των αθλητών προέχει. Οι συνθήκες έκαναν δυστυχώς τη διακοπή του πρωταθλήματος μονόδρομο. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και πάνω από τις δυνάμεις μας και σίγουρα όλοι έχουμε σαν προτεραιότητα να προστατέψουμε τόσο τους γύρω μας όσο και τους εαυτούς μας, όποτε έπρεπε να συμβιβαστούμε με τα νέα δεδομένα και να μην κάνουμε παρορμητικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες στην εξάπλωση της νόσου. Όσο λοιπόν και να με λυπεί το γεγονός της διακοπής, δεν μπορώ από το να συμμορφωθώ με τους κανόνες και να κοιτάξω μπροστά. Σχετικά με τον τίτλο, δυστυχώς θεωρώ πως είναι κάτι που δεν δίνει ιδιαίτερη χαρά σε κανέναν, καθώς όλοι μας θέλουμε να αγωνιστούμε και να τον κατακτήσουμε, κάτι που ο Covid-19 δεν μας επέτρεψε. Τόσο για μένα όσο και για την ομάδα του Παναθηναϊκού η φετινή χρόνια έτσι όπως εξελίχθηκε δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά μια καλή προετοιμασία για του χρόνου. Η απόφαση ανάδειξης πρωταθλητή δεν μας βρίσκει σύμφωνους όμως, καθώς δεν θεωρώ πως εξαντλήθηκαν όλα τα δεδομένα. Πλέον, είναι οριστικό όμως, το δεχόμαστε και οργανώνουμε το πλάνο της νέας αγωνιστικής περιόδου, το οποίο απ’ ό,τι δείχνει θα έχει διαφοροποιήσεις σύμφωνα με την Ένωση, κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργήσει. Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς και του χρόνου ο τίτλος να βγει μέσα στο παρκέ. Εύχομαι με τη σειρά μου υγεία σε όλους και γρήγορα να επιστρέψουμε στο άθλημα που μας συγκλονίζει και αγαπάμε.

ΧΑΡΗΣ ΦΩΤΗΣ (ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ)

Για την απόφαση για την διακοπή του πρωταθλήματος, έχω να πω ότι ήταν πολύ γρήγορη απόφαση που πήραν και ότι βγήκε η ΑΕΚ πρωταθλήτρια, ενώ μπορούσαν να μην βγάλουν πρωταθλητή όπως πολλές άλλες χώρες. Θα μπορούσε απλά να πάει να παίξει τους προκριματικούς, επειδή βγήκε πρώτη στην κανονική διάρκεια, σε αυτό είμαι υπέρ.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΟΛΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ)

Αρχικά, εύχομαι όλοι να είναι καλά στην υγεία τους! Δυστυχώς η πανδημία δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το πολυαγαπημένο μας άθλημα! Σίγουρα, η απόφαση να σταματήσει το πρωτάθλημα μπορεί για κάποιους να ήταν βιαστική για άλλους όχι. Εμένα προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, διότι πάνω από όλα βάζω την υγεία του κάθε ανθρώπου. Είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να ρισκάρει με αυτό. Τώρα όσο για το θέμα που έχει γίνει και ο ντόρος για την ανάδειξη πρωταθλητή προσωπικά είμαι ούτε κρύο ούτε ζέστη. Γιατί θεωρώ ότι μόνο οι διοικήσεις θα το “πανηγυρίσουν”. Για εσωτερική κατανάλωση. Οι παίκτες, άμα δε το κλωτσήσουν το τόπι, δεν το γουστάρουν. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ. Τέλος, θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλους και να μας βοηθήσει η Παναγία η φουτσαλιώτισσα να ξαναπατήσουμε παρκέ!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΗΝΙΟΧΟΣ)

Όλοι θα θέλαμε να τελειώσει το πρωτάθλημα μέσα στα γήπεδα, οι συνθήκες όμως των άδειων γηπέδων και του κινδύνου μόλυνσης των αθλητών το καθιστά αδύνατον προς την ομαλή ολοκλήρωση του. Η απόφαση του Δ.Σ της Ένωσης κατά την άποψη μου πιστεύω πάρθηκε σωστά, γρήγορα, με σκοπό προπάντων την υγεία των ομάδων και των αθλητών, αλλά και για τον πιο γρήγορο σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ (ΕΡΜΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ)

Σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε από τον πρόεδρο της ΠΕΠΣΣ, κ. Αυλωνίτη, στη συνέντευξη που παραχώρησε, η διακοπή του πρωταθλήματος και η ανάδειξη πρωταθλητή μοιάζουν να ήταν αναπόφευκτες αποφάσεις. Η ΕΠΟ δεν άφησε και πολλές επιλογές στην Ένωση για να ελιχθεί αποφασίζοντας να αναστείλει τη λειτουργία της διοργάνωσης με γνώμονα την υγεία των αθλητών και όλων των άμεσων και έμμεσων εμπλεκομένων. Προφανώς και άπαντες επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα εντός των αγωνιστικών χώρων, ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχιζόταν και προέκυπτε κρούσμα, η ευθύνη θα βάραινε κυρίως τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ. Γιατί κάποιος να πάρει τέτοιο ρίσκο όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο(υγεία) και να μην ακολουθήσει την ασφαλή και σίγουρα ευκολότερη λύση της διακοπής, με τη σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΝΤΟΥΡΗΣ (ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ)

Η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος και η ανάδειξη πρωταθλήτριας την ομάδα της ΑΕΚ, ήταν σαφώς μια πολύ δύσκολη απόφαση. Η διακοπή δεν είναι δίκαιη όσον αφορά στις ομάδες που βρίσκονταν στους ημιτελικούς, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις προηγείται η υγεία όλων μας. Η διοίκηση της ΠΕΠΠΣ θεωρώ πως μπορεί να κοιτάξει τις επιλογές, ώστε να μην υπάρξει κάτι ανάλογο μελλοντικά. Επίσης αναμένουμε την αναδιάρθρωση της κατηγορίας, ελπίζοντας να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο 26 αγωνιστικών. Καλό καλοκαίρι εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους του futsal με υγεία!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΤΑΡΔΑΣ (ELITE)

Η απόφαση της διοίκησης στην γενική της μορφή, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ήταν στην σωστή κατεύθυνση.  Δεν έχουμε τις υποδομές, ούτε το budget ομάδων της Super League του κλασικού ποδοσφαίρου να καλύψουμε τις προϋποθέσεις των πρωτοκόλλων που μας ζητούν τα υπουργεία. Επιπροσθέτως, τα κλειστά γυμναστήρια είναι ΕΚΤΟΣ λειτουργίας, πιθανώς έως τον Σεπτέμβριο. Άρα, εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να μπει χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας των ομάδων και των αθλητών.  Τώρα, για την ανάδειξη των πρωταθλητών στις κατηγορίες, λόγω της πρόωρης λήξης, αυτό έχει να κάνει με τον κανονισμό. Από ηθικής πλευράς, ίσως θα έπρεπε για φέτος να το αφήσουν ανοιχτό, χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή, απλά μόνο τον προβιβασμό και υποβιβασμό των ομάδων. Και να στείλουν στην UEFA τον 1ο της κατηγορίας, για την εκπροσώπηση της χώρας. Όπως και να έχει, από Σεπτέμβριο ίσως βιώσουμε περίεργες συνθήκες αγωνιστικής δράσης.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΥΝΤΖΑΝΑΚΗΣ (ΣΑΛΑΜΙΝΑ)

Πιστεύω ότι προέχει η υγεία όλων μας, πρώτα από όλα, οπότε η απόφαση για την διακοπή του πρωταθλήματος κρίνεται ως ορθή. Άλλωστε, αυτό ενισχύεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΕΠΟ για τις κατηγορίες του 11. Τώρα όσον αφορά στις δηλώσεις του προέδρου, σίγουρα όπως γίνεται πάντα, κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν, ειδικά αν κρίνονται συμφέροντα από πίσω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας θέλουμε να κρίνονται τα παιχνίδια εντός αγωνιστικών χωρών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Για την σκέψη που γίνεται για την καινούργια μορφή του πρωταθλήματος, πιστεύω ότι ναι μεν θα είναι πιο ανταγωνιστικό και για τις θέσεις 1-6 και 8 – 14 αλλά υπάρχει το οικονομικό μεγάλο πρόβλημα των ομάδων που θα κληθούν να πάνε ίσως και 2 φορές στο Ρέθυμνο και το αντίστροφο για την ομάδα του Ρεθύμνου. Πιστεύω ότι μέσα από συζήτηση παρουσία όλων των εκπροσώπων των ομάδων και του ΔΣ της Ένωσης, θα βγει μία απόφαση τέτοια που να ικανοποιεί τους περισσότερους. Απλά πρέπει να γίνει σύντομα για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ)

Έχω πει δημόσια ότι η διακοπή ήταν σωστή σε μια ειδικών συνθηκών χρονιά. Άλλωστε, οι λέξεις “πρωτάθλημα”, “παραμονή”, “προβιβασμός”, για την σαιζόν που τρέχει, δεν έχουν καμία αξία, διότι όλες ήταν αποτέλεσμα εξωγηπεδικής απόφασης. Τώρα, για το θέμα των ομίλων για τη νέα σαιζόν, προσωπική μου άποψη είναι μεγάλο λάθος. Όποιον και να ρωτήσεις από τους πρωταγωνιστές, θα σου πουν ότι ένα πρωτάθλημα 3,5 μηνών + 2,5 για την Β’ φάση είναι ο βάλτος που χρόνια τώρα ψάχνουμε τρόπο να βουτήξουμε μέσα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΠΟΤΙΝΗΣ (ΦΑΛΗΡΟ FUTSAL)

Η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν αναπόφευκτη, καθώς όλοι οι χώροι επλήγησαν από τα μέτρα που έθεσε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΕΠΣΣ για τη διακοπή των πρωταθλημάτων και την κήρυξη πρωταθλητή του πρώτου της βαθμολογίας, γνωρίζουμε ότι είναι απόφαση άλλης αρμόδιας αρχής και πως το Δ.Σ. δεν μπορούσε να πράξει κάτι άλλο από μόνο του. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση πάρθηκε ή θα παρθεί (συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε), θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, αν είναι για το καλό του αθλήματος. Όλοι μαζί με διάλογο και με δημοκρατικές διαδικασίες, θετικές σκέψεις και ενέργειες, μπορούμε να πάμε το άθλημα που τόσο αγαπάμε εκεί που θέλουμε. Αρκεί μόνο να θέλουμε!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ (ΚΟΜΠΡΑ)

Το μέτρο της διακοπής αν και δυσάρεστο ήταν αναγκαίο κακό, αφού η ημερομηνία έναρξης των κλειστών γυμναστηρίων είναι ακόμη άγνωστη. Τώρα, όσον αφορά στο θέμα των τίτλων, λογικά υπάρχουν δύο λύσεις: είτε να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα (ούτε πρωταθλητές, ούτε προβιβασμοί, ούτε υποβιβασμού) το οποίο θα ήταν άδικο για τις ομάδες που ήταν πιο κοντά στους στόχους τους. Είτε να ανταμειφθούν οι πρώτοι σα να έληγαν τα πρωταθλήματα τον Μάρτιο όπως κι έγινε. Όσον αφορά στο επόμενο έτος, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να παίξουν όλες οι ομάδες μεταξύ τους στην Α’ φάση. Έπειτα στη Β’ φάση είτε πλέι οφ των 4 πρώτων (ή 8 πρώτων με πρόκριση στις 2 νίκες στα προημιτελικά κ ημιτελικά αν είναι πολλοί οι αγώνες), είτε μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών μεταξύ των 4 πρώτων.