Στο καλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας του κόσμου, σε μια από τις ιστορικότερες ομάδες του αθλήματος, σε μια χώρα που αγαπούν και ενδιαφέρονται για το futsal όσο λίγες βρίσκεται και εργάζεται ένας Έλληνας, ο Κώστας Σπύρου. Απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Τρικάλων, κάτοχος Master του Πανεπιστημίου της Μούρθια (Master in High Performance: Strength & Conditioning) και πλέον υποψήφιος διδάκτορ του Universidad Catholica de Murcia o κ. Σπύρου είναι βοηθός του γυμναστή της ElPozo Murcia, Ruben Herrero-Carasco, επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος για τις μετρήσεις αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης, την φυσική κατάσταση των παικτών αλλά και για τα συστήματα GPS της ομάδας.

Το FutsalHellas επικοινώνησε με τον κ. Σπύρου ο οποίος μας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες η ElPozo Murcia αλλά και για τις εργομετρήσεις που γίνονται στους παίχτες: “H ομάδα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και ξεκίνησε την προετοιμασία της στις 3 Αυγούστου μιας και η προηγούμενη αγωνιστκή σεζόν έληξε τέλος Ιουνίου με τα mini-play off express εξαιτίας των αλλαγών συνθηκών εν μέσω πανδημίας. Ο τρόπος λειτουργίας μιάς επαγγελματικής ομάδας futsal σαν την ElPozo απαιτεί διπλές προπονήσεις σχεδόν κάθε μέρα δίνοντας την ίδια έμφαση σε τεχνική-τακτική αλλά και φυσική κατάσταση. Ο κ. Giustozzi βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον γυμναστή κ. Herrero έτσι ώστε να μην χάνεται ποτέ η ισσοροπία μεταξύ των προπονήσεων, να καθορίζεται η ένταση αλλά και ο φόρτος προπόνησης, για να μπορούμε να υπολογίσουμε τα όρια των παικτών μέσα από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνουμε και να αποφεύγουμε τραυματισμούς που αφενός καθυστερούν την προσωπική εξέλιξη του τραυματία αλλά και την συνολική πρόοδο της ομάδας. Οι εργομετρικές εξετάσεις είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και μας δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε παίχτης αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλέψει στην προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν για να φτάσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορεί. Στόχος μας είναι τα εργομετρικά να γίνονται όσο συχνότερα είναι δυνατόν και γι’ αυτό κάποιες από τις μετρήσεις αυτές γίνονται σε πολύ συχνή βάση όπως το άλμα, τα σπριντ, οι αλλαγές κατεύθυνσης και ακόμα συχνότερα ασκήσεις squat αλλά και hip thrusts. Τα βάρη αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και σε συνδυασμό με τις αερόβιες διαλειμματικές και τις προπονήσεις τεχνικοτακτικής στο γήπεδο βοηθούν τους παίχτες να ανεβαίνουν επίπεδο πιο γρήγορα αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τραυματισμούς.” 

Σε ότι αφορά την περίοδο της καραντίνας που κατέστησε τις ομαδικές προπονήσεις ανέφικτες, οι συνθήκες διαμορφώθηκαν ανάλογα: “Στην Ισπανία η κατάσταση με την πανδημία ξέφυγε από τον έλεγχο από πολύ νωρίς και τα μέτρα έπρεπε να είναι σκληρά και πολύ άμεσα. Οι ομαδικές προπονήσεις διακόπηκαν για 8 εβδομάδες και οι παίχτες υποχρεώθηκαν να ακολουθούν ατομικά προγράμματα εκγύμνασης στο σπίτι 5-6 φορές την εβδομάδα αλλά και ειδική διατροφή για να ελέγχουν το βάρος τους. Ο κ. Herrero παρακολουθούσε μέσω κάμερας τους παίκτες στις περισσότερες προπονήσεις της εβδομάδας ενώ ανά 2 εβδομάδες ο κάθε παίκτης είχε ηλεκτρονικό ραντεβού με τον διατροφολόγο της ομάδας ο οποίος τους έδινε όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες. Η πρώτη ομαδική προπόνηση μετά από καιρό πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου εν όψει των play off για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, από τα μέσα Μαΐου οι παίκτες δούλευαν ατομικά στο γήπεδο, χωρίς όμως να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει αυτό 100% σωστά και ομαλά. Παρόλα αυτά οι σωματομετρήσεις του συνόλου των παιχτών καταγράφηκαν ίδιες με αυτές πριν την διακοπή και ο βαθμός ετοιμότητας σε οτι αφορά τη φυσική κατάσταση, όπως ήταν και λογικό, είχε υποχωρήσει ελαφρώς. Ο χρόνος που μας δόθηκε δεν ήταν αρκετός για να επιστρέψουν οι παίχτες σε ιδανική κατάσταση όπως πριν την καραντίνα αλλά όλη η ομάδα δούλεψε σκληρά για να φανεί έτοιμη στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε όπως θα θέλαμε”.

Το γράφημα συνολικού όγκου προπόνησης των παικτών της Murcia

Σαν γυμναστής και ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης ζητήσαμε από τον κ. Σπύρου να μας μιλήσει για την ρουτίνα των προπονήσεων σε μια κορυφαία ομάδα futsal: “H φυσική κατάσταση είναι το νούμερο ένα στοιχείο που ξεχωρίζει έναν καλό ποδοσφαιριστή από έναν κορυφαίο. Οι επαγγελματίες ειδικότερα αφιερώνουν πολλές ώρες στην ατομική εκγύμναση σε συνενόηση με το team των γυμναστών ακόμα και σε ώρες εκτός προπόνησης έτσι ώστε να βελτιώσουν πιθανές αδυναμίες αλλά και να ανεβάσουν συνολικά τις αποδόσεις τους. Σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων η ομάδα γνωρίζει από νωρίς τις ώρες και τις μέρες συγκέντρωσης και συνήθως κυλάει με τον εξής τρόπο: αν υποθέσουμε ότι την Ημέρα 1 πραγματοποιείται ο αγώνας της εβδομάδας τότε την αμέσως επόμενη δίνεται ρεπό έτσι ώστε οι παίχτες να αποφορτιστούν σωματικά και ψυχολογικά από τις συνεχόμενες παρουσίες στο γήπεδο. Η Ημέρα 3η κατά σειρά  είναι αυτή με την χαμηλότερη ένταση μέσα στην εβδομάδα καθώς οι παίχτες που χρησιμοποιήθηκαν αρκετά στον αγώνα ακολουθούν πρόγραμμα χαλάρωσης και ανάκαμψης του σώματος ενώ αυτοί που δεν είχαν πολύ χρόνο ακολουθούν έντονο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης. Οι επόμενες 2 ημέρες είναι οι πιο δυνατές από άποψη έντασης και όγκου προπόνησης καθώς είναι μέρες με διπλές προπονήσεις, πρωί και απόγευμα. Σε αυτές δουλεύεται η φυσική κατάσταση και η δύναμη στο γυμναστήριο υπό την επίβλεψη του κ. Herrero και την δική μου και με την βοήθεια των αναλύσεων που κάνω με την χρήση των δεδομένων που λαμβάνω απο τα GPS του κάθε παίχτη, διαμορφώνεται ανάλογα το πρόγραμμα. Tο απόγευμα οι προπονήσεις γίνονται στο κλειστό γήπεδο με έμφαση στην τεχνική και στην τακτική της ομάδας όπως αυτή διαμορφώνεται από τον πρώτο προπονητή. Τέλος η Ημέρα 6η και η Ημέρα 7η, στόχο έχουν να ρίξουν την ένταση έτσι ώστε η ομάδα να προετοιμαστεί εξειδικευμένα για τον αγώνα που ακολουθεί μελετώντας τον αντίπαλο και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλους τους τομείς της τακτικής της ομάδας, στα plays, τα στημένα, τα anti-press και την αμυντική τακτική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πρόγραμμα των τερματοφυλάκων που παρότι σε περιόδους προετοιμασίας ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της υπόλοιπης ομάδας, στη συνέχεια της χρονιάς δουλέυουν πολύ ατομικά με τον προπονητή τερματοφυλάκων ο οποίος τους δίνει τις κατευθύνσεις για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να ακολουθούν. Οι παίκτες εμφανίζονται στο γήπεδο τουλάχιστον 15′ πριν την έναρξη της προπόνησης με foam rollers για να ξεκινήσουν διατάσεις, να συζητήσουν λίγο πιο χαλαρά μεταξύ τους και όποτε αυτό είναι δυνατόν να στήσουν παιχνίδια με μπάλα τύπου ποδοβόλει και να ζεσταθούν περισσότερο και με πιο ευχάριστη διάθεση, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης που πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι”.

Τέλος μας είπε την άποψή του για το μεγάλο αγκάθι του ελληνικού futsal, την κατεύθυνση προς την οποία θα έπρεπε να πορεύουμε έτσι ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα στην χώρα μας σωστά και με γερές βάσεις: “Kατά τη προσωπική μου άποψη η εξέλιξη του αθλήματος δεν θα έρθει αποκλειστικά και μόνο από την είσοδο χορηγών και χρημάτων σε αυτό αλλά μέσα από την όρεξη και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που το αγαπάνε. Στην Ισπανία, το σημαντικότερο πρωτάθλημα futsal του πλανήτη, οι άνθρωποι του χώρου εδώ και χρόνια μοιράζονται τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους ακόμα και με τους αντιπάλους και μέσα από τουρνουά και camp για παιδιά και προπονητικά σεμινάρια που διεξάγονται πολύ συχνά, αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους και κερδίζουν εμπειρίες που ύστερα τις μεταφέρουν στην ομάδα τους. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνά και με την συμμετοχή ξένων ειδικών, που θα προσθέτουν γνώση και εξειδίκευση. Οι συνεργασίες ομάδων είναι επίσης ένας πολύ σωστός τρόπος ανάπτυξης ενός συλλόγου και κατ’ επέκταση όλου του πρωταθλήματος είτε αυτές συνάπτονται εντός χώρας είτε ακόμα καλύτερα διεθνώς. Εδώ οι άνθρωποι με πολλές σημαντικές γνώσεις και όρεξη για εξέλιξη είναι αρκετοί και δεν υπάρχει τόσο πολύ πλέον θέμα ανταγωνισμού σε ότι αφορά τον διαμοιρασμό της πληροφορίας αλλά ανάγκη για νέα, περισσότερα και πιο εξειδικευμένα μοντέλα λειτουργίας”.