Ο Δούκας έφτασε μέχρι την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Πάλεψε, μόχθησε, έδωσε τα πάντα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να προκριθεί στο main round του UEFA Futsal Champions League, αν και έμεινε αήττητος, συγκεντρώνοντας επτά βαθμούς σε τρεις αγώνες. Οι μπλε έδωσαν τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο του κλειστού του ΔΑΪΣ και για λεπτομέρειες δεν πανηγύρισαν μια ιστορική πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το Futsalhellas επικοινώνησε με τον προπονητή του Δούκα, Κώστα Ρούπτσο, προκειμένου να μας αναλύσει όλα εκείνα που συνέβησαν στον 7ο προκριματικό όμιλο. Τι γεύση μένει στο τέλος, τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε την δυνατότητα, κατέθεσε τον προβληματισμό των FIFA/UEFA για την χρήση του 5ου παίκτη στη σάλα, είπε ότι πήρε ένα μάθημα για τη λειτουργία του και τόνισε τι μέλλει γενέσθαι με τις προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ.

Τόσο κοντά σε μια ιστορική πρόκριση, η οποία όμως δεν ήρθε. Τι γεύση μένει στο τέλος;

“Αρχικά ένιωσα τεράστια απογοήτευση, γιατί δουλέψαμε σκληρά για να παρουσιαστούμε σε υψηλό επίπεδο στη διοργάνωση, το θέλαμε πάρα πολύ και το είχαμε πιστέψει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η σκέψη εκείνης της ημέρας πριν το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ ήταν ότι μόνο η πρόκριση μετράει, είτε χάσουμε με 10 γκολ είτε κερδίσουμε με λιγότερα από 9 γκολ δεν έχει σημασία αν δεν καταφέρουμε να προκριθούμε. Μετά το παιχνίδι και όταν ηρεμούμε καταλαβαίνουμε ότι όλα έχουν την αξία τους και την σημασία τους.

Είμαστε φέτος η Νο 33 ομάδα στην Ευρώπη, πρώτη στη βαθμολογία από τις ομάδες που δεν προκρίθηκαν στον προκριματικό γύρο. Είμαστε αήττητοι με δύο νίκες και με συγκομιδή 7 βαθμούς, γεγονός που δίνει βαθμούς στην Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA και αν όλο αυτό έχει συνέχεια μπορεί να χρήσει επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Ελλάδας σε έναν επόμενο προκριματικό όμιλο ή να περνάει η Ελληνική ομάδα απευθείας στο main round”.

Στο ματς με την Encamp, πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κυνηγήσετε ένα ακόμη πιο μεγάλο σκορ;

“Με την Encamp παίζαμε το πρώτο παιχνίδι της δεύτερης ημέρας. Εκείνη την στιγμή ήταν πρώτη στον Όμιλο με 3 βαθμούς και είχε νικήσει τον επικεφαλής της διοργάνωσης ΑΠΟΕΛ. Στόχος σε αυτό το παιχνίδι ήταν η νίκη. Αν μας έλεγαν πριν ότι μας δίνουν νίκη με 4 γκολ διαφορά, θα το παίρναμε χωρίς να παίξουμε. Πολλοί με ρώτησαν τι θα ήθελα στο άλλο ματς ΑΠΟΕΛ – Λίνζ. Δεδομένου ότι η ισοπαλία ήταν απίθανη καθώς δεν σύμφερε καμία από τις δύο ομάδες και την είχα διαγράψει από το μυαλό μου, είχα ξεκάθαρη άποψη ότι προτιμούσα νίκη του ΑΠΟΕΛ, έτσι ώστε η πρόκριση να κριθεί μέσα από έναν μεγάλο τελικό στο τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Ο ΑΠΟΕΛ που ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κάνει καλή προετοιμασία είχε όλες τις συνθήκες με το μέρος του καθώς είχε μία αργή ομάδα απέναντι του, ο καλύτερος παίκτης των Βόσνιων είχε αποβληθεί και δεν θα έπαιζε μαζί τους, ένας δεύτερος παίκτης αποβλήθηκε στην αρχή του παιχνιδιού όπου προηγήθηκαν με εξάμετρο πέναλτι 1-0 και επιπρόσθετα είχαν τις παραστάσεις και το χρόνο να σχεδιάσουν λύσεις για την αντιμετώπιση του παράδοξου παιχνιδιού της Αυστριακής ομάδας. Δυστυχώς για εμάς έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν μεγάλο πλήγμα που ο ΑΠΟΕΛ ήταν η μεγάλη απογοήτευση των δύο πρώτων ημερών.

Από τη μία έγινε θύμα στην πρώτη νίκη στην ιστορία της Encamp στο CL, μία ομάδα που είναι τρίτη σε συμμετοχές στην διοργάνωση και δεν κάνει νίκη ποτέ και από την άλλη παρά την μεγάλη της εμπειρία σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις δέχτηκε 7 γκολ με πέμπτο παίκτη από τους Βόσνιους και έχασε ένα ματς που 6 λεπτά πριν το τέλος κέρδιζε με 6-4. Και λέω δυστυχώς γιατί όλη αυτή η ανεπάρκεια τους τις δύο πρώτες μέρες του τουρνουά, τους οδήγησε στο να αντιμετωπίσουν ένα αδιάφορο παιχνίδι μαζί μας, σαν να ήταν για αυτούς ο τελικός της διοργάνωσης”.

Το 11-0 των Αυστριακών ήταν κάτι που το φοβόσασταν ή σας εξέπληξε και εσάς;

“Προσωπικά ήμουν σίγουρος ότι οι Βόσνιοι θα κάνουν σέντρα με πέμπτο παίκτη, συνεπώς θα βάλουν και αρκετά τέρματα. Το στοίχημα ήταν να βρουν λύσεις οι παίκτες της Ανδόρας και να σκοράρουν και αυτοί και οι οποίοι είχαν κίνητρο και θέληση στο ξεκίνημα του αγώνα να κερδίσουν το παιχνίδι και να έχουν ελπίδες πρόκρισης. Το κακό για μάς ήταν ότι το 2-0 έγινε γρήγορα και από εκεί και μετά οι παίκτες της Ανδόρας εγκατέλειψαν ψυχολογικά το παιχνίδι. Η ομάδα της Ανδόρας που αντιμετωπίζει το τουρνουά σαν μία γιορτή έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ζήσαμε δύο συνθήκες από τους Βόσνιους που δεν πρέπει να έχουν επαναληφθεί ταυτόχρονα στην ιστορία του παγκόσμιου Futsal. Το ένα είναι ότι έπαιξαν 40 λεπτά με 5ο παίκτη και το δεύτερο ότι έπαιξαν 40 λεπτά χωρίς αλλαγή στην βασική τετράδα.

Ήταν μία άτυχη συνθήκη για εμάς ότι ζήσαμε στον Όμιλο αγωνιστικές καταστάσεις και στρατηγικές από τους Βόσνιους που είναι παράδοξες για το Παγκόσμιο Futsal. Θα ήθελα να αναφέρω ότι σύμφωνα με έρευνα που έκανα σχετικά με το θέμα αυτό, υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια προβληματισμός στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση 5ου παίκτη σε ένα παιχνίδι. Θεωρώ ότι ο Όμιλος μας και οι αγώνες των Βόσνιων είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα προς την FIFA για αλλοίωση της φιλοσοφίας του Futsal, καθώς και υποβάθμισης του Ποδοσφαίρου γενικότερα και του θεάματος που θέλει να καλλιεργήσει και να προβάλει μέσα από τη χρήση του 5ου παίκτη. Φανταστείτε όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται για 40 λεπτά με 5ο παίκτη και για τις δύο ομάδες και αν ένα τέτοιο Άθλημα θα είχε ενδιαφέρον να το παρακολουθούμε.

Όλα τα παραπάνω είναι αντικείμενο προβληματισμού στη FIFA και την UEFA και τις επόμενες ημέρες έχω σκοπό να ζητήσω από την ομάδα μου να στείλει ένα σχετικό έγγραφο στη διεθνή Ομοσπονδία και να θέσει αυτό τον προβληματισμό. Βέβαια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η παρέα των Βόσνιων παικτών έπαιζαν τον 5ο παίκτη σαν να κάνουν σεμινάριο, ήταν πνευματικά, ψυχικά, τακτικά και τεχνικά πολύ ισχυροί σε αυτό και για εμένα προσωπικά ήταν το μεγαλύτερο μάθημα της διοργάνωσης”.

Τι θα έκανες διαφορετικό αν είχες την ευκαιρία, τώρα που τελείωσε ο προκριματικός όμιλος;

“Αυτή είναι μία παράξενη ερώτηση. Στο παιχνίδι που δεν κερδίσαμε, θα άλλαζα την μορφή της άμυνας. Έχω σκεφτεί κάποιες ιδέες. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό που έχει όμως νόημα και αξία είναι τι κάνεις την επόμενη μέρα και πώς χτίζεις την βελτίωση και την εξέλιξη της ομάδας σου. Έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου που πρέπει να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε στο παιχνίδι μας. Στο futsal δεν βελτιώνεσαι μέσα από μία οδηγία ή μέσα σε μία προπονητική εβδομάδα. Θέλει χρόνο και κατανόηση των θεμάτων που δουλεύεις σε βάθος και σε λεπτομέρεια. Όπως ανέφερα και παραπάνω, μέσα από το τουρνουά πήραμε ένα μεγάλο μάθημα για τη λειτουργία του 5ου παίκτη. Θέλουμε τουλάχιστον ένα χρόνο συστηματικής δουλειάς πάνω στη λειτουργία του πέμπτου παίκτη για να το εξελίξουμε και να το φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι κάτι που φέτος θα το βάλουμε συστηματικά στον προπονητικό μας κύκλο”.

Ο Δούκας έδειξε ότι διαθέτει ένα σύνολο αξιοζήλευτο. Να περιμένουμε και πρόσθετες κινήσεις στη μάχη για το νταμπλ που είναι και ο στόχος σας;

“Γενικά στην φιλοσοφία μου είναι να έχω μικρό ρόστερ ώστε να έχω τη δυνατότητα να ασχολείται το προπονητικό τιμ σε βάθος με τη βελτίωση του κάθε Αθλητή και την προσαρμογή του στα συστήματα της ομάδας. Σε συνεργασία με τη διοίκηση κάνουμε πολύ προσεκτικές κινήσεις για το τι παίκτες θα έρθουν στην ομάδα έτσι ώστε να ταιριάζουν σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε χάσει από την έναρξη της προετοιμασίας μέχρι σήμερα δύο παίκτες που μέχρι τώρα ήταν στο βασικό σχήμα της ομάδας μας. Ειδικά η απώλεια του Μπάμπη του Σταυρακόπουλου ήταν πολύ σημαντική και έτσι όπως εξελίχθηκε η διοργάνωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τις ισορροπίες.

Στο πλαίσιο αυτό μιλάμε με την διοίκηση για τις ανάγκες της ομάδας και θα γίνουν οι κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες. Τέλος θα ήθελα να πω ότι εκτός από το ρόστερ μας, φέτος υπάρχει καλύτερη οργάνωση στην ομάδα σε όλα τα επίπεδα, τόσο από πλευράς της διοίκησης η οποία μας έδωσε λύσεις σε όλα τα προβλήματα, αλλά είμαι και πολύ περήφανος για όλο το team που δουλεύουμε μαζί κάθε μέρα και έχω την τιμή και τη χαρά να έχω συνεργάτες που τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και προσφέρουν έργο πολύ υψηλού επιπέδου το αποτέλεσμα του οποίου φαίνεται στο γήπεδο”.

Σας πείσμωσε το φετινό, ώστε του χρόνου να διεκδικήσετε ακόμα πιο δυνατά την πρόκριση;

“Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας έχω να πω ότι πλέον κάθε σεζόν για εμένα είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη και την επόμενη, ακόμη και αν παραμένεις στην ίδια ομάδα. Ειδικότερα στις ομάδες όπου ένας προπονητής κυνηγάει υψηλούς στόχους με ποδοσφαιριστές έμπειρους με προσωπικότητα και αξία είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια. Επειδή πάντα ήμουν σε ομάδες με δύσκολους στόχους και πιεστικούς στόχους, δεν έχω συνηθίσει να είμαι για πολύ καιρό προπονητής στον ίδιο σύλλογο. Ίσως είναι και ο χαρακτήρας μου έτσι, δεν λειτουργώ για να προστατεύσω τη θέση μου και θα ρισκάρω για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

Όλα αυτά δημιουργούν και τριβές στις σχέσεις μέσα στην ομάδα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστείς. Φέτος είναι η πρώτη φορά στην προπονητική μου καριέρα που συνεχίζω σε ομάδα για 3η συνεχόμενη χρονιά, αυτό είναι ένα προσωπικό ρεκόρ και οι στόχοι ήταν από την αρχή πολύ υψηλοί καθώς θέλαμε καλή πορεία στην Ευρώπη και θέλουμε να κατακτήσουμε και τους 3 εγχώριους τίτλους. Ως εκ τούτου υπάρχει μπροστά μας μία πιεστική χρονιά με υψηλούς στόχους και δύσκολους αντιπάλους, που δεν μου αφήνουν περιθώριο να σκεφτώ το τι μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχω μεγάλη πίστη στο φετινό πλάνο της ομάδας και πλέον συγκεντρωνόμαστε στην νέα αγωνιστική περίοδο που έρχεται ώστε να δουλέψουμε σκληρά και να πετύχουμε τους στόχους μας”.