Έχοντας συμπληρώσει ήδη ενάμιση μήνα στην Πολωνία και στην νέα του ομάδα, ο Σπύρος Παπακώστας μίλησε στο FutsalHellas.com για το νέο ξεκίνημα και την μετακόμισή του σε ένα από τα πιό ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο νεαρός διεθνής μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πρώτες μέρες στις Βαρσοβία, την διαφορά νοοτροπίας των δύο χωρών, τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων εκεί αλλά και τους προσωπικούς του στόχους.

Πώς είναι η νέα σου ζωή στην Βαρσοβία; Νέα χώρα, νέα πόλη, καινούργια ομάδα, άλλες συνήθειες πλέον.. 

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση να φύγεις στο εξωτερικό είναι και δεν είναι εύκολη. Γιατί φεύγεις από το οικείο περιβάλλον σου και πας σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις. Τώρα σε ό,τι αφορά την ζωή στην Πολωνία θα την χαρακτήριζα ήρεμη, δηλαδή η καθημερινότητα αποτελείται από γυμναστική, βόλτες και προπόνηση κυρίως. Βέβαια αυτό που μου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πόσο πράσινο υπάρχει στο κέντρο και το πόσο καθαρή είναι!

Πώς έζησες την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας; Έχει ομοιότητες με τον τρόπο που λειτουργούν οι ελληνικές ομάδες και στο γήπεδο αλλά και οργανωτικά;

Η προετοιμασία της ομάδας βασίστηκε σε επαγγελματικά πρότυπα δηλαδή κάθε βδομάδα δουλεύαμε συγκεκριμένα πράγματα και όσο περνούσε ο καιρός κάναμε και κάτι διαφορετικό, πάντα υπήρχε πρόοδος. Επίσης πήγαμε και σε ένα camp προετοιμασίας που ήταν μια πρωτόγνωρη και τρομερή εμπειρία για μένα. Τώρα για ομοιότητες με την Ελλάδα φυσικά και υπάρχουν απλά πιστεύω η κυρία διαφορά είναι το πόσο βάση δίνουν η κάθε χώρα στο άθλημα και πόσο το «ψάχνουν» για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Ο σύλλογος λειτουργεί επαγγελματικά έχοντας ένα πλήρες επιτελείο από προπονητές, φυσιοθεραπευτές, υπεύθυνους για διαφορά κομμάτια της ομάδας όπως τεχνικό διευθυντή, υπεύθυνο για τα social media κλπ.

Ποιοί είναι οι στόχοι της ομάδας για τη φετινή χρονιά; Ποιό είναι το πλάνο και ποιός ο ρόλος σου σε αυτό;

Οι στόχοι της ομάδας είναι να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία μπορεί και να μπει στα πλει οφς. Φέτος η ομάδα πήρε αρκετούς ξένους, ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα με τις ικανότητες που οι άνθρωποι της ομάδας είδαν σε εμένα και να μπορέσω να συμβάλλω σε μεγάλο μέρος στον στόχο που έχει θέσει η ομάδα.

Πλέον βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και οργανωμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μπορείς να μας αναφέρεις ομοιότητες και διαφορές με τον τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχα εδώ οι ομάδες αλλά και το πρωτάθλημα γενικότερα;

Το πολωνικό πρωτάθλημα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια κάτι το οποίο μου είχε πει και ο Βιτίνιο όταν τον είχα ρωτήσει για την Πολωνία, σίγουρα είναι μια πολύ καλή περίπτωση εξέλιξης η συμμετοχή κάποιου παίκτη σε αυτό το πρωτάθλημα. Τώρα υπάρχει διαφορά στον επαγγελματισμό, για να καταλάβετε εδώ η κάθε ομάδα έχει το γήπεδο της για αγώνα-προπονήσεις έχει ένα πλήρες προπονητικό και διοικητικό staff που έρχεται σε κάθε αγώνα, επίσης την ημέρα του αγώνα μαζευόμαστε από το πρωί όλη ομάδα πηγαίνουμε για καφέ, φαγητό, φυσιοθεραπεία όποιος θέλει, αγώνα και μετά πάλι φαγητό, πράγματα τα οποία σε βοηθούν να μπορείς να αποδώσεις καλύτερα κατά την γνώμη μου. Επίσης κάτι άλλο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το πόσο μεγάλη αξία έχει το futsal στην Πολωνία καθώς έγινε ένα camp το οποίο οργάνωσε η Εθνική Πολωνίας μόνο για νέους τερματοφύλακες με τον προπονητή τερματοφυλάκων και προπονητή της εθνικής Πολωνίας για να τους κάνουν ασκήσεις με πόδια και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη τους. Ομοιότητες είναι ότι όπως εδώ και στην Ελλάδα οι ομάδες έχουν το φυσικοθεραπευτήριο τους, όλα τα έξοδα τραυματισμού καλύπτονται από την ομάδα και έχουν γυμναστήριο. 

Πώς έγινε η προσέγγιση από την AZS Wilanow; Ποιά είναι η φιλοσοφία του συλλόγου και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Η προσέγγιση έγινε από τον γενικό διευθυντή της ομάδας ο οποίος είδε κάποιους αγώνες μου αλλά και κάποιες καλύτερες φάσεις και εφόσον του άρεσα σαν παίκτης τότε ήρθαμε σε επικοινωνία με την βοήθεια μανατζερ και συμφωνήσαμε. Ο σύλλογος φέτος έκανε αρκετές μεταγραφές για να κάνει το βήμα παραπάνω και η φιλοσοφία του είναι μέσα από όμορφο futsal να πετύχει τους στόχους που προανέφερα. Οι εγκαταστάσεις της ομάδας είναι στο κέντρο της Βαρσοβίας και είναι πολύ πλούσιες θα έλεγα,θυμίζει λίγο ΔΑΙΣ! Τώρα, έχουμε ένα γεμάτο επιτελείο που αποτελείται από προπονητή,βοηθό προπονητή,τεχνικό διευθυντή, team manager, υπεύθυνους για τα social media, προπονητή τερματοφυλάκων, team φυσιοθεραπευτών σε αγώνα και προπονήσεις,ελπίζω να μην ξεχνάω κάτι.

 

 

 

Πως έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τόσο πολύ το άθλημα στην Πολωνία ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια που θεωρείται ένας ιδανικός προορισμός για πολλούς αθλητές; Ποιό είναι το επίπεδο των ομάδων γενικότερα;

Η αλήθεια είναι ότι ο λόγος που έχει ανέβει το futsal εδώ είναι γιατί οι άνθρωποι το προωθούν παρά πολύ και λειτουργούν επαγγελματικά. Από τηλεοπτική κάλυψη σε κανάλι τηλεόρασης μέχρι σε κάθε ηλεκτρονικό γνωστό ιστότοπο. Τώρα για το αγωνιστικό κομμάτι η είσοδος ξένων προπονητών και παιχτών αλλά και το πόσο θετικοί στην γνώση και στην εξέλιξη είναι οι Πολωνοί πιστεύω ότι αυτό έχει ανεβάσει το πρωτάθλημα. Για τις ομάδες, στα χαρτιά είναι 3 ομάδες οι οποίες όπως και τα προηγούμενα χρόνια πάνε για το πρωτάθλημα και οι υπόλοιπες «παλεύουν».

Τέλος, μίλησέ μας για τους προσωπικούς σου στόχους, πως δουλεύεις εκεί και πως θα ήθελες να φανταστείς τον εαυτό σου σε 3-4 χρόνια από σήμερα..

Στόχος μου είναι να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της και ταυτόχρονα μέσα από προπόνηση και συνοχή να βελτιωθώ καθώς κάθε μέρα εδώ μαθαίνεις. Εδώ κάθε μέρα δουλεύω είτε είναι σε γυμναστήριο, είτε είναι σε επιπλέον τρέξιμο, είτε είναι σε φυσικοθεραπείες για να είναι καλά το σώμα από την πίεση και όλα αυτά πέρα από τις προπονήσεις με την ομάδα για να μπορέσω να εμφανίζομαι όσο καλύτερα μπορώ. Μέχρι τώρα όλα κυλάνε ομαλά κερδίσαμε τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας σε μια δυνατή έδρα και είμαστε χαρούμενοι, Για τα επόμενα χρόνια δεν ξέρω την απάντηση καθώς μου αρέσει πάντα να ακολουθώ αυτό που με κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο όποτε θα δείξει.