Ο Θωμάς Πάνου αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής σάλας. Από τους πιο έμπειρους και παλιούς παίκτες του futsal στη χώρα μας, με τεράστια εμπειρία, παραστάσεις και φυσικά προσόντα που τον κράτησαν στον… αφρό μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος μετά την απόφαση της Ολυμπιάδας να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, βρέθηκε χωρίς ομάδα, για να συμφωνήσει τελικά με τον Δούκα και να δικαιωθεί απόλυτα, κατακτώντας το πρωτάθλημα. Βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε πάρει τη σωστή απόφαση ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

Μας έκανε την τιμή να μιλήσει στο Futsalhellas.com και να εκφράσει τις απόψεις του. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, πάμε κατευθείαν στα όσα μας είπε…

Είσαι ο γερόλυκος στη σάλα, παλιά καραβάνα που λέμε. Έζησες την απόλυτη χαρά του πρωταθλήματος. Δικαιωμένος για την επιλογή σου να πας στον Δούκα;

“Γελάω με το γερόλυκος! Δεν μοιάζω (εμφανισιακά) για τέτοιος όμως είναι αλήθεια… Δικαιωμένος νιώθεις όταν στο τέλος της ημέρας αυτό που κρατάς στα χέρια σου είναι η κούπα του πρωταθλητή Ελλάδος! Προσωπικά θα ένιωθα δικαιωμένος ακόμα και αν είχαμε χάσει το πρωτάθλημα! Ήταν μια συνειδητή απόφαση. Ήξερα που πάω, ήξερα ποιος θα είναι ο ρόλος μου και ένιωθα πολύ καλά με αυτό”.

Πώς ήταν όλη η ατμόσφαιρα σε αυτό το Final-4; Η προετοιμασία, η πορεία με το πούλμαν μέχρι το Λουτράκι, η προσμονή του τελικού, τα συναισθήματα…

“Θα το πιάσω από την αρχή. Η προετοιμασία ήταν δύσκολη! Η ομάδα χωρισμένη σε δυο γκρουπ, με τους διεθνείς να βρίσκονται λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής συνεχώς σε ταξίδια, αγώνες κτλ. και τους υπόλοιπους 7-8 «ήρωες» όπως πολύ σωστά είπε ο Μάλοβιτς, να προσπαθούμε να είμαστε σε όσο καλύτερο επίπεδο γίνεται, γιατί κακά τα ψέματα όλοι μαζί προπονηθήκαμε 4 φορές πριν το final 4 και η διαφορά ρυθμού των διεθνών φαινόταν! Τώρα αναφορικά με το final 4, όλο το κομμάτι πούλμαν, ξενοδοχείο σίγουρα έδεσε πιο πολύ την ομάδα, την συσπείρωσε, πράγμα που ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Προσμονή υπήρχε για το final 4 και όχι για τον τελικό! Είμαστε ομάδα με προσωπικότητες, με εμπειρία και μπορέσαμε να διαχειριστούμε καλά όλα τα συναισθήματα που μπορείς να βιώσεις πριν και κατά την διάρκεια του τελικού. Tο μετά νομίζω το είδατε όλοι στους πανηγυρισμούς….. Δεν χρειάζεται περιγραφή!”.

Πώς είδες όλη τη φάση με το Final-4 που θύμιζε Κύπελλο; Να κρίνεται δηλαδή ένα πρωτάθλημα στην εμφάνιση της μιας βραδιάς…

“Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι σχετικά με το format! Απλά θα πω ευχαριστώ!”.

Το δικό σου μέλλον ποιο είναι; Τι σκέψεις κάνεις;

“Αυτή την στιγμή το μόνο που σκέφτομαι είναι το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα. Βέβαια, ξεκινάει και πάλι δουλειά, γιατί υπάρχει και το κύπελλο! Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πολύ παρακάτω. Υπάρχει και το Champions League που σίγουρα θα ήθελα να αγωνιστώ για μια ακόμα φορά! Θα δούμε…”.

Πώς ήταν το συναίσθημα να φοράς άλλη φανέλα; Έχει συμβεί και στο παρελθόν βέβαια, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αλλά καλώς ή κακώς με την Ολυμπιάδα σε είχαμε συνηθίσει όλοι, αυτή είναι η “ομάδα” σου.

“Όλα στην ζωή γίνονται για κάποιο λόγο! Ίσως αυτός ο άσχημος τρόπος που τελείωσε πρόωρα την χρονιά για την Ολυμπιάδα να ήταν και ο μόνος που θα με ανάγκαζε να αλλάξω φανέλα! Έτσι και έγινε και σήμερα είμαι εδώ, κατακτώντας το πρωτάθλημα με την φανέλα του ΑΣΕ Δούκα, όπως και αρκετοί πρώην και νυν συμπαίκτες μου, που έκαναν το δρομολόγιο Ολυμπιάδα – Δούκας και κέρδισαν πρωτάθλημα από την πρώτη τους χρονιά! Σίγουρα το να είσαι μια ζωή σε μία ομάδα, να είσαι κομμάτι της και ότι έχεις πετύχει να το οφείλεις σε αυτή (Ολυμπιάδα Α.Π.) είναι σημαντικό, όμως όταν βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο, υπηρετείς και σέβεσαι με όλο σου το είναι την φανέλα της ομάδας που φοράς (ΑΣΕ Δούκα) σαν να είσαι μέλος της από μικρό παιδί”.

Ένα σχόλιο για τον Κώστα Ρούπτσο, τον άνθρωπο που ανέλαβε πέρυσι το πηδάλιο και επανέφερε τον Δούκα στην κορυφή μετά τους δυο σερί τίτλους του Γιάννη Μοστριού.

“Από τον λίγο καιρό που είμαι παίκτης του (γιατί τον γνωρίζω πολλά χρόνια σαν προπονητή) θα πω ότι είναι ήρεμος, δίκαιος και ειλικρινής. Είναι τα σημαντικότερα συστατικά για έναν επιτυχημένο προπονητή! Από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε, κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει στο μυαλό του ένα πλάνο, θα σου πει αυτό που πιστεύει, δεν θα σου χρυσώσει το χάπι και δεν θα αθετήσει τον λόγο του. Όπως είπες, επανάφερε την ομάδα στους τίτλους σε μια διετία που λόγω covid ένα πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε στο γήπεδο και το φετινό άλλαξε format για να μπορέσει να ολοκληρωθεί! Όπως είπε και ο ίδιος, αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να θεωρηθεί διπλός”.

Υπάρχουν και συνάδελφοί σας της Β’ Εθνικής που αγωνιούν για το δικό τους πρωτάθλημα. Είσαι άνθρωπος που λέει ανοικτά την άποψή του. Τι σκέψεις κάνεις γι’ αυτούς;

“Ειλικρινά έχω κουραστεί να λέω την άποψή μου γιατί α) δεν έχει καμία βαρύτητα (όπως και πολλών άλλων παιχτών της φουρνιάς μου), β) μπορεί να παρεξηγηθεί κανείς και δεν έχω τέτοιο σκοπό και γ) γιατί δεν έχω την τεχνογνωσία! Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό να αφήνω το κάρμα να μιλάει… Στον τελικό κάτι μου είπε… Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα! Υπομονή σε όλες τις ομάδες τις Β’ Εθνικής. Εύχομαι σύντομα να επιστρέψετε σε αυτό που αγαπάτε! Σας νιώθω και ξέρω πόσο πολύ σας λείπει! Υγεία σε όλους!”.