Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Futsalhellas.com, o Θωμάς Πάνου κατέθεσε την άποψή του για το format του νέου πρωταθλήματος, για την δημιουργία συνδέσμου παικτών, για το φινάλε πρόωρο φινάλε με ανάδειξη πρωταθλητή, για τη μοριοδότηση σε Κ16 και Κ18 και για το ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση της σάλας τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ποια είναι η άποψη σου για το format του επόμενου πρωταθλήματος και την ανάδειξη πρωταθλητή χωρίς πλέι οφ;

“Το format που έχει ανακοινώσει η Ένωση σαν επικρατέστερο για του χρόνου θεωρώ ότι έχει προβλήματα. Αφενός δεν ξέρουμε αν και πότε θα μπορέσουμε να παίξουμε αγώνες σε κλειστό, αφετέρου αν έχουμε εκ νέου έξαρση και πάμε σε μια μόνιμη διακοπή, ποιος θα αναδειχτεί πρωταθλητής από τους δύο πρώτους των ομίλων αν δεν έχουμε μπει στην επόμενη φάση σύμφωνα και με το φετινό παράδειγμα; Αυτό ίσως είναι το πιο απλό από όλα. Στο θέμα μείωσης εξόδων όπως αναφέρεται σαν θετικό να πω ότι μπορεί κάποια ομάδα να πάει Ρέθυμνο δύο φορές (main round & play off ή play out) και κάποια καμία. Άρα ‘ισότητα’ δεν υπάρχει. Ένα πρωτάθλημα ‘αστραπή’ με την μεταγραφική του Ιανουαρίου να είναι ουσιαστικά εκτός, δεν βοηθάει τις ομάδες να αναπροσαρμόσουν το roster ανάλογα με τους στόχους που θα έχουν. Τέλος, αποδυναμώνετε αναγκαστικά η Futsal League.

Η δική μου πρόταση για την επόμενη χρονιά και μόνο είναι το κλασσικό με την βαθμολογία των δυο γύρων, με τον πρώτο να παίρνει πρωτάθλημα, 3 ομάδες να υποβιβάζονται απευθείας και μόνο η πρωταθλήτρια της Futsal League να κερδίζει την απευθείας άνοδο. Αν θέλουμε να δώσουμε extra κίνητρο και στις υπόλοιπες ομάδες της Futsal League, η 2η μπορεί να παίξει μπαράζ με την 11η της SuperLeague και να διεκδικήσει την άνοδό της.

Από την season 21-22, 12 ομάδες, δύο γύροι (24 αγωνιστικές), top 6 championship mini league 2 γύροι (10 αγωνιστικές και κρατάς βαθμούς από regular season) & bottom 6 relegation mini league 2 γύροι (10 αγωνιστικές και κρατάς βαθμούς από regular season). Ο πρώτος του championship ανακηρύσσετε πρωταθλητής και οι 2 τελευταίοι του relegation υποβιβάζονται. Μοντέλο σε πολλές χώρες ιδίου επιπέδου με εμάς και ένα mini league με συναρπαστικές 10 αγωνιστικές που κρίνουν πρωτάθλημα!”.

Ποια είναι η άποψή για την δημιουργία συνδέσμου παικτών σάλας;

“Είναι κάτι το οποίο είχαμε σκεφτεί και παλαιότερα αρκετοί από εμάς που ενδιαφερόμαστε και αγαπάμε το άθλημα, ανεξαρτήτου ομάδας και πόστου στο χώρο του Futsal. Δεν προχώρησε τότε, όμως έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και είμαστε σε συζητήσεις όπως είπε και ο Δημήτρης Καραβίδας για την δημιουργία ενός σωματείου ποδοσφαιριστών Σάλας. Θεωρώ ότι έπρεπε να είχε γίνει μια τέτοια κίνηση χρόνια, με στόχο να βοηθήσει και να προστατεύσει τους ποδοσφαιριστές αλλά και το άθλημα το οποίο από τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα, ταλανίζεται από διάφορα προβλήματα”.

Με την διακοπή οι περισσότεροι συμφώνησαν. Η ανάδειξη πρωταθλητή ήταν λάθος κατά την άποψή σου;

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ΑΕΚ αγωνιστικά στην κανονική περίοδο έδειχνε ότι θα υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της προηγούμενης χρονιάς. Πιστεύω ότι είναι και η άποψη των περισσοτέρων αν βγάλουν εκτός το συναίσθημα ή την προτίμηση. Για αυτόν τον λόγο είμαι σύμφωνος να εκπροσωπήσει η ΑΕΚ την χώρα στο Champions League, ως η πρώτη της κανονικής διάρκειας και λόγο ότι πληροί τις προϋποθέσεις (brand name, μεγάλο budget, πολύ καλό roster)! Στο θέμα της ανάδειξης ως πρωταθλήτρια σε ένα πρωτάθλημα που έχει μπει στα playoff (έχουν γίνει προημιτελικά) και υπάρχουν τέσσερις διεκδικητές το θεωρώ άδικο. Ακόμα και 1% πιθανότητα να έχει μία ομάδα δεν μπορείς να της πεις έχεις 1% άρα δεν το αξίζεις και θα το δώσω αλλού γιατί έχει 25%…! Το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι ο 5ος μπορεί να πάρει πρωτάθλημα πετώντας έξω τον 1ο. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν και εν μέσω μιας πανδημίας, θα έδινα το εισιτήριο για το Champions League στην ΑΕΚ και το πρωτάθλημα: “δεν ολοκληρώθηκε λόγο Covid-19””.

Θεωρείς ότι υπήρχε τρόπος να πάει κόντρα η Ένωση στην απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ και τι θα γινόταν με τη μοριοδοτηση σε Κ16 και Κ18;

“Εξαρχής η αντιμετώπιση του Futsal από την ΕΠΟ για εμένα είναι λάθος, με τρανταχτό παράδειγμα την εθνική ομάδα εδώ και χρόνια! Η ιδιαιτερότητα της ανάδειξής του πρωταθλητή βάση της διαδεδομένης παγκοσμίως τακτικής που ακολουθείτε (play offs) και το εισιτήριο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αυτόματα το διαφοροποιεί από το κανονικό ποδόσφαιρο που είναι κάτω από την ΕΠΟ (εξαιρείτε το γυναικείο καθώς δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο). Βλέπουμε ότι εκεί που υπάρχει συμφέρον και οικονομικό όφελος το πρωτάθλημα συνεχίζεται. Εδώ τσουβαλιάζεται η Futsal Superleague που βγάζει ομάδα στην Ευρώπη, με την Γ΄Αθηνών. Για εμένα λοιπόν θα έπρεπε να δώσουμε να καταλάβουν την ιδιαιτερότητα και ας τελείωνε το πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι θέμα να πας κόντρα αλλά να δώσεις να καταλάβουν ότι δεν είσαι ο φτωχός συγγενής αλλά ένα άθλημα που πρέπει να έχει την προσοχή που του αρμόζει.

Κλείνοντας, σχετικά με τις Κ18 και Κ16, αν δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την τελευταία χρονιά, για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ είναι 20% για τις πρώτες τρεις θέσεις αλλά 10% – 9% – 8% αντίστοιχα για τις υπόλοιπες σχολές. Έστω και το 1% μπορεί να παίξει τον ρόλο του σε ένα παιδί που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πρώτη θέση φτάνοντας σε έναν τελικό που δεν έγινε και βγήκε 2ος επειδή έτσι τερμάτισε στην κανονική περίοδο. Σε αυτή την φάση βεβαίως πιο σημαντικό είναι ότι χάθηκε μέρος της εκπαιδευτικής χρονιάς παρά που έληξε ένα πρωτάθλημα Futsal. Σίγουρα όμως και σε αυτή την περίπτωση ίσως θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα από τους αρμόδιους (υπουργείο – ομοσπονδίες) στο να βοηθηθούν και αυτοί που κρατάνε δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και πασχίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εκπαίδευση και αθλητισμό”.

Ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση της σάλας τα επόμενα χρόνια;

“Για εμένα αν θέλεις να αποκτήσεις την δυναμική που έχει το άθλημα στις άλλες χώρες πρέπει να ανατρέξεις στην ιστορία της χώρας που επιλέγεις σαν πρότυπο και να δεις τα βήματα που ακολούθησε οργανωτικά και πως αυτά εφαρμόζονται στον δικό σου μικρόκοσμο. Προφανώς ιδανικό θα ήταν να είσαι ξεχωριστή ομοσπονδία, όπως έκανε η Ισπανία, αλλά αυτό είναι μάλλον ουτοπικό για την χώρα μας και τον τρόπο που ‘δουλεύουν’ τα πράγματα. Από εκεί και έπειτα, πρέπει οι παράγοντες να δουν το καλό του αθλήματος και ΜΟΝΟ, οι ομάδες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και όλοι μαζί με σωστό διάλογο να βάλουν ένα πλάνο 5ετίας, βιώσιμο και με όφελος για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Πρέπει να καθιερωθεί μία μέρα διεξαγωγής αγώνων και ας μην είναι εμπορική (για να μην καπελώνεται από άλλα αθλήματα) προκειμένου να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, δυνατότητα εύρεσης χορηγών πρωταθλήματος αλλά και χορηγού ομάδων λόγο αυτού. Επιθετικό marketing & συνεχόμενες προβολές στο youtube όπως γίνεται τώρα και έχει βοηθήσει. Γενικά είναι πολλά που μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχουν σύμπνοια, ανιδιοτέλεια και όρεξη για να μεγαλώσει κάτι που όλο μεγαλώνει 20 χρόνια τώρα αλλά ακόμα μπουσουλάει… Κλείνω με δυο ευχές:

Να τελειώσει όλο αυτό σύντομα και να είμαστε όλοι εδώ υγιείς και να πάμε το άθλημα ψηλά, όχι για εμάς, για τους επόμενους που θα ασχοληθούν, θα αγαπήσουν και θα υπηρετήσουν ένα άθλημα ξεχωριστό όπως το Futsal!”.