Η επιτυχία του Δούκα, το κεφάλαιο Εθνική και τα προβλήματα στη σάλα!

Ο προπονητής του πρωταθλητή Δούκα, Γιάννης Μοστριός, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική σάλα, στον Νίκο Φωτιάδη. Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που αφορά βέβαια το futsal στην χώρα μας, τα κακώς κείμενα, τα λάθη και τις παραλείψεις, την φετινή σεζόν και φυσικά τον τίτλο που κατέκτησε η ομάδα του για δεύτερη σερί χρονιά με τον ίδιο στο πηδάλιο.

Το Futsalhellas.com άκουσε τη συνέντευξη και συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ’ όσα είπε ο κόουτς του ΑΣΕΔ, ο οποίος δεν έμεινε στα θέματα που αφορούν την ομάδα του, αλλά στάθηκε σε όσα δεν έχουν γίνει ως τώρα και θα πρέπει να γίνουν, ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα μας και να μη μείνει στάσιμο. Διότι στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη του σπορ τα επόμενα χρόνια, με τη συνεργασία όλων.

Ουδείς περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια και η νοοτροπία πρέπει να είναι το «ισχύς εν τη ενώσει…», προκειμένου το ελληνικό futsal να πάψει να είναι ένα άθλημα που αφορά λίγους και να αποκτήσει καινούργιο κοινό. Όσο ο καθένας κοιτάζει το μικρόκοσμό του, τόσο η σάλα θα αποτελεί ένα «Γαλατικό χωριό» για λίγους και τίποτα παραπάνω.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

– Για την χρονιά του Δούκα ανέφερε πως η ομάδα του έχει την τύχη να διαθέτει στιβαρή διοίκηση, έχει τα γήπεδά της και τις εγκαταστάσεις της και πως τα προβλήματα είχαν να κάνουν με την αλλαγή του ρόστερ, ότι η ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς την προετοιμασία της και ότι οι παίκτες δεν έκαναν ουσιαστικά διακοπές. «Έντεκα μήνες συνεχούς δουλειάς», όπως ανέφερε ο κόουτς της ομάδας. Ανέφερε πως ο Δούκας έκανε κοιλιά μέσα στη σεζόν, την οποία περίμενε, αλλά με σκληρή δουλειά και πειθαρχία επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος κατάκτησης του πρωταθλήματος και πλέον η ομάδα του προχωράει και για το Κύπελλο.

– Για την απώλεια των δυο πρωτοκλασάτων ξένων παικτών, τόνισε πως αυτό είχε και το εύκολο και το δύσκολο στοιχείο ενόψει της φετινής χρονιάς. Το εύκολο ήταν πως όλοι οι υπόλοιποι παίκτες κατάλαβαν ότι έπρεπε να πάρουν περισσότερες ευθύνες και πως ο ρόλος τους θα αναβαθμιζόταν, διότι πλέον δεν υπήρχε η εύκολη λύση ότι ο ξένος παίκτης έχει τον πρώτο λόγο. Το δύσκολο ήταν ότι το πώς τα νέα παιδιά και οι Έλληνες θα αναλάμβαναν αυτό το ρόλο και θα έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.

– Για την αύξηση των μπάτζετ, ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει η ποιότητα, έρχονται καλύτεροι παίκτες, αυξάνεται ο ανταγωνισμός, γίνεται καλύτερο το θέαμα, αυτό βοηθάει και τους Έλληνες παίκτες να παίρνουν πράγματα, να αποκτούν άλλες παραστάσεις και πως ανεβαίνει έτσι το πρωτάθλημα και ο χώρος του futsal στην Ελλάδα. Αυτά θα φέρουν πρόοδο στο αγωνιστικό κομμάτι, ενώ θα βοηθήσει και τους Έλληνες προπονητές. Σε μεγάλο βαθμό ανεβαίνει και ο πήχης, όπως έγινε και στα άλλα αθλήματα. Χρειάζεται να έρθουν ξένοι παίκτες ποιότητας.

– Για τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό τόνισε πως η σειρά ήταν αμφίρροπη, πως τα δυο πρώτα ματς κύλησαν όπως τα περίμενε και πως η καλύτερη φυσική κατάσταση της ομάδας του έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Δούκα. Μάλιστα, στάθηκε και στην ατυχία του «τριφυλλιού» σε κάποιες περιπτώσεις και στην αποτελεσματικότητα της δικής του ομάδας. Η αίσθησή του και η ψυχολογία του ήταν πως ο τίτλος θα κατέληγε και πάλι στον Δούκα. Υπήρχε συσπείρωση στην ομάδα και αυτό έφερε το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

– Για τον Κώστα Δούκα, τον πρόεδρο του ΑΣΕΔ, είπε πως ήταν κοντά στην ομάδα, ότι έχει κάνει πολλά για τη σάλα άνευ ανταπόδοσης, ότι του αξίζει ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ για την προσήλωση στο άθλημα. Ήταν ευτυχισμένος και υπερήφανος για τον τίτλο, ήταν δίπλα στην ομάδα του στα εύκολα και στα δύσκολα, με αποτέλεσμα να… καρπωθεί μερίδιο της επιτυχίας.

– Για την ευρωπαϊκή συμμετοχή της ομάδας στο UEFA Futsal Champions League, τόνισε πως η ομάδα του θα συμμετάσχει σοφότερη από πέρυσι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους και ψυχολογία. Η Ευρώπη ανεβάζει το επίπεδο όλων των ομάδων ακόμα και στα προκριματικά, όμως οι ποδοσφαιριστές του θα κάνουν τα πάντα, διότι αποτελεί μεγάλο κίνητρο για όλους να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο και να διεκδικήσουν μια πρόκριση.

– Για την Εθνική ομάδα, η οποία παραμένει ακέφαλη, απάντησε ότι είναι χάσιμο χρόνου να είναι η γαλανόλευκη χωρίς προπόνηση, να μην μαζεύεται, ότι είναι πισωγύρισμα όλο αυτό που συμβαίνει, ότι ο Στέφανος Σοϊλεμές είχε κάνει πολύ καλή δουλειά, ο ίδιος θεωρεί πως δεν έχει μεγάλη εμπειρία και πως θα ήθελε να μεγαλύτερες παραστάσεις προτού αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Όμως αν του ζητηθεί, δηλώνει παρών και σίγουρα θα δεχόταν την πρόκληση. Πρέπει όμως να μπουν βάσεις στην Εθνική και να γίνει μια σοβαρή κίνηση. Δεν τον ενδιαφέρει απλά να γίνει προπονητής της, αλλά να υπάρχουν τα εχέγγυα για να πετύχει κάτι.

– Η Εθνική πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα, με συγκεκριμένη νοοτροπία και φιλοσοφία. Ότι σίγουρα δεν υπάρχει τόσο ταλέντο όπως σε άλλες χώρες (π.χ. Βραζιλία και Πορτογαλία), όμως απαιτείται η σωστή νοοτροπία και σκληρή δουλειά. Έτσι θα μπορέσει να πετύχει κάτι. Υπάρχει η ικανότητα, οι Έλληνες παίκτες έχουν ψυχή και φιλότιμο και πως αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βάση για να έρθουν επιτυχίες στο μέλλον.

– Για το Futsalhellas.com και την προσπάθεια που κάνει, ανέφερε πως θα πρέπει ο ένας να στηρίξει τον άλλον μέσα σε αυτόν τον χώρο που λέγεται ελληνική σάλα, να υπάρχει σύμπνοια, να υπάρχει οργάνωση που να στηρίζεται. Είπε πως το Futsalhellas κάνει δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά παράλληλα είναι και μια εγκυκλοπαίδεια γύρω από το άθλημα που  παντρεύει το παρελθόν με το παρόν. Να μην πορεύεται κανένας μόνος του, διότι έτσι δεν θα έρθει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι ως οικογένεια και να είναι φίλοι. Μόνο έτσι θα αποκτήσει δυναμική το άθλημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη ψηφοφορία του σάιτ για τα 20 χρόνια του αθλήματος και για τους κορυφαίους, όπου θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι για ένα όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

– Για το τι φταίει και η σάλα δεν έχει κάνει τα βήματα που θα μπορούσε να έχει κάνει, τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει καλή διάθεση και αληθινή προσπάθεια απ’ όλους. Όσο κοιτάει ο καθένας το δέντρο και χάνει το δάσος, θα υπάρχει στασιμότητα στο άθλημα. Ο προγραμματισμός είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο futsal, ότι οι ακαδημίες πρέπει να στηριχθούν περισσότερο απ’ όσο μέχρι σήμερα. Χρειάζεται οργάνωση, πιο σωστή δομή, με γνώμονα να βελτιωθούν πράγματα που μπορούν όμως και να στηριχθούν σε βάθος χρόνου. Βήμα βήμα, ένα πράγμα κάθε φορά που θα φέρει το κάτι παραπάνω στο άθλημα. Όσο μένει κλειστό το futsal και δεν ανοίγεται προς τα έξω, μένοντας ένα… μικρό χωριό, δεν θα αναπτύσσεται.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη