Ο γενικός αρχηγός των αγωνιστικών τμημάτων της ΑΕΚ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΠΣΣ, Γιώργος Κατσάμπας, μίλησε αποκλειστικά στο Futsalhellas.com για πολλά ζητήματα που αφορούν τον Δικέφαλο και τις φετινές ευρωπαϊκές του μάχες στο UEFA Futsal Champions League, απάντησε στις επικρίσεις του Δημήτρη Καλογεράκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας, αναφέρθηκε στο όραμα της Ένωσης Σάλας για το παρόν και το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα, για τις δυσκολίες της επαρχίας, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των πρωταθλημάτων.

Η φετινή αποτίμηση της πορείας της ΑΕΚ στο UEFA Futsal Champions League.

“Η φετινή μας πορεία κρίνεται πάρα πολύ πετυχημένη. Καταφέραμε και αποκλείσαμε στα πέναλτι, έχοντας μάλιστα και πάρα πολλούς βασικούς μας παίκτες τραυματίες, την Αράζ, μια ομάδα που είναι στο Νο15 στο ranking στην Ευρώπη και η οποία έχει φτάσει στο Final-4 του Futsal Champions League πριν μερικά χρόνια. Μας ευνόησε βέβαια ότι εμείς ερχόμασταν από το πρωτάθλημα και από τους αγώνες της Εθνικής, ενώ η Αράζ είχε μια αγωνιστική απραξία το προηγούμενο διάστημα, σε αντίθεση με το τελευταίο παιχνίδι, όπου αντιμετωπίσαμε την Ακτόμπε, μια ομάδα επαγγελματική, με τρεις Βραζιλιάνους, πολύ ποιοτική, η οποία ερχόταν από ένα γεμάτο αγώνες πρωτάθλημα όλο το τελευταίο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά και σε αυτό το ματς παλέψαμε, σε όλο το πρώτο ημίχρονο ήμασταν στα ίσια και στη συνέχεια είχαμε τις φάσεις και στο 2-1 να ισοφαρίσουμε και στο 3-1 να μειώσουμε σε 3-2. Φάσεις που δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε γκολ, με αποτέλεσμα στο τέλος να χαθεί ο αγώνας. Είμαστε όμως σε γενικά γραμμές πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία μας και επίσης να επισημάνω ότι και πέρυσι με τον όμιλο και διοργανώσαμε, αλλά και φέτος με τους δυο αυτούς αγώνες, έχουμε πάρει τα εύσημα από την UEFA, σε συνεργασία με την OLI, τον Γιάννη τον Μοστριό και τον Βασίλη τον Κουτσιλά, διοργανώσαμε εξαιρετικά τους αγώνες και αυτό είναι επίσης συν και για το όνομα που δημιουργούμε στην Ευρώπη και για το μέλλον”.

Είναι η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον;  Το ελληνικό futsal μπορεί να “κοιτάζει” τα ψηλότερα πατώματα, την ελίτ του αθλήματος ή απέχουμε πολύ ακόμα;

“Σίγουρα η επιτυχία μας, μας ανοίγει την όρεξη όπως είπε και ο προπονητής μας, ο κύριος Ζιάβας, αλλά νομίζω ότι ακόμα απέχουμε αρκετά και σαν ομάδα και σαν χώρα με την Εθνική μας από τα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου futsal. Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ, η ψαλίδα αρχίζει και κλείνει, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς”.

Μια απάντηση στα όσα σας καταλογίζει ο κύριος Καλογεράκης, ο οποίος είπε στο Futsalhellas ότι κάνει προσπάθειες η ΠΕΠΣΣ να απομακρύνει το Ρέθυμνο από το άθλημα. Έκανε και ορισμένες καταγγελίες για πράγματα που έχει ζητήσει και προτείνει κατά καιρούς και στα οποία η Ένωση δεν ανταποκρίθηκε.

“Τώρα, όσον αφορά στις καταγγελίες ή στις δηλώσεις του κυρίου Καλογεράκη, δεν έχω να πω τίποτα. Θεωρώ ότι κινείται όλο το τελευταίο διάστημα με εμπάθεια και κακοπιστία απέναντι στη διοίκηση της Ένωσης, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω όποτε δεν υπάρχει καλόπιστη κριτική. Όσον αφορά, δε, στις προτάσεις του, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τους στόχους που έχουμε ως διοίκηση. Εμείς, ως διοίκηση, έχουμε στόχο να ανεβάσουμε το άθλημα σε υψηλότερα επίπεδα και μερικώς το έχουμε αυτό επιτύχει. Δείτε στο διάστημα που είμαστε διοίκηση, πόσο έχουν ανέβει η τηλεθέαση, τα views στους αγώνες τους δικούς μας, συγκρινόμενοι με το παρελθόν, είτε σε ομαδικό επίπεδο, δηλαδή είτε στα μεγάλα ντέρμπι είτε στους μεμονωμένους αγώνες ή ακόμα και στους διεθνείς αγώνες που έδωσε η ΑΕΚ ή η Εθνική μας ομάδα. Έχουμε κερδίσει νέους φίλους και είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου αυτό το άθλημα να γίνει γνωστό, να το αγαπήσουν κάποιοι και να μπορέσει να κερδίσει το άθλημα νέους φιλάθλους.

Αυτό και μόνο απαντάει στην πρόταση του κυρίου Καλογεράκη να μην πληρώνουν οι ομάδες τα 80 ευρώ που κοστίζει το βίντεο. Δεν είναι 80 ευρώ βέβαια, γιατί ένα μέρος επιδοτείται από την Ένωση. Για μένα είναι αστείο. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι πως το μέλλον που ονειρευόμαστε, είναι με χορηγούς που θα είναι ευχαριστημένοι κατ’ αρχήν για να μας δίνουν τα χρήματα. Είμαστε ήδη τρίτη χρονιά με την Stoiximan, αυτό είναι ήδη μεγάλη επιτυχία. Το ποσό που παίρνουμε, δεν είναι μεγάλο, αλλά βοηθάει πολύ στα έξοδα της Ένωσης και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα και στο μάρκετινγκ και στην ενημέρωση του κοινού, έχοντας ανθρώπους οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο σε αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ο στόχος είναι κάποια στιγμή να έχουμε μια Α’ Εθνική με ομάδες ισχυρές και από την Αθήνα και από την Θεσσαλονίκη και από την υπόλοιπη επαρχία.

Μακάρι να ‘ρθει η μέρα που και η Λάρισα και το Καρπενήσι και η Σάμος και το Ρέθυμνο θα είναι στην Α’ Εθνική όχι απλώς κομπάρσοι, αλλά θα είναι ομάδες που όλοι θα υπολογίζουμε και οι οποίες θα κρίνουν αποτελέσματα. Για μένα δεν είναι πισωγύρισμα αν μια ομάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει την ανάπτυξη, αποσύρεται. Αυτό που ονειρευόμαστε, είναι μια Α’ και μια Β’ Εθνική της ΠΕΠΣΣ με ομάδες, οι οποίες θα ‘ναι απ’ όλη την Ελλάδα και θα έχουν ανεπτυγμένες ακαδημίες, θα αγωνίζονται σε όλα μας τα πρωταθλήματα και της ηλικιακές κατηγορίες και θα είναι ανταγωνιστικές. Αυτό δεν θα επιτευχθεί ποτέ, αν σταματήσουμε να έχουμε εικόνα, να κερδίζουμε φιλάθλους και αν θέλουμε να πληρώνουμε 5 και 10 ευρώ τον διαιτητή, θα σφυρίζουμε μόνοι μας, δεν θα υπάρχουν διαιτητές να σφυρίζουν στο άθλημα. Είναι απλά πράγματα, κατανοητά σε όλους και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε και νομίζω ότι θα δικαιωθούμε μέχρι τέλους”.

Αποτελεί προτεραιότητα για την ΠΕΠΣΣ το να ανοίξει το άθλημα και στην περιφέρεια; Έχουμε δει και άλλες ομάδες να βγαίνουν μπροστά. Πώς μπορεί να αποδώσει αυτό το εγχείρημα σε βάθος χρόνου;

“Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, προσπαθούμε να κάνουμε άνοιγμα στην περιφέρεια. Πετύχαμε να μπει το Καρπενήσι, να μπει η Λάρισα, να μπει η Σάμος και υπάρχουν και άλλες ομάδες από περιφερειακές ενότητες της χώρας που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημά μας. Υπάρχουν δυσκολίες όμως. Μια δυσκολία είναι η μετακίνηση στη Β’ Εθνική και τα έξοδα. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι αυτές οι ομάδες πρέπει να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό, σε προπονητές και παίκτες για να μάθουν το άθλημα και να ανέβουν επίπεδο.

Πρόβλημα στο άθλημά μας είναι και η εύρεση ορών σε κλειστά γήπεδα. Στην επαρχία ίσως αυτό είναι πιο εύκολο, γιατί δεν υπάρχει η πληθώρα των σωματείων που έχουμε στην Αθήνα. Εδώ όμως είναι σοβαρό πρόβλημα και κυρίως για τη Β’ Εθνική. Πετύχαμε μια συμφωνία με το κλειστό των Θρακομακεδόνων, η οποία λόγω του κορονοϊού και του Lockdown δεν ξεκίνησε, αλλά υπάρχει η συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόλις μπούμε στην κανονικότητα. Σκοπεύουμε ώρες απ’ αυτές να τις διαθέσουμε σε ομάδες Β’ Εθνικής, τουλάχιστον για να μπορούν να γίνονται όλοι οι αγώνες της Β’ Εθνικής στο κλειστό. Αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία αν την καταφέρουμε και γίνει πράξη”.

Τι ενέργειες έχουν γίνει από την ΠΕΠΣΣ για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων;

“Όσον αφορά στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, θέλω να πω δυο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, ως Ένωση κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο, με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των προπονήσεων, με εβδομαδιαίο covid τεστ, μεταφέραμε στο πρωτόκολλό μας ό,τι μας είχαν ζητήσει οι υγειονομικοί της ΓΓΑ και έχουμε υποβάλει την πρόταση το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής αρχικά να επανεκκίνησει με προπονήσεις και μετέπειτα αγώνες και να ακολουθήσει η Β’ Εθνική και τα πρωταθλήματα υποδομών. Δεν ξέρω με όσα γίνονται, αν μπορεί να δοθεί αυτή η άδεια και σε πρωταθλήματα εκτός Α’ Εθνικής και αν τελικώς θα προλάβουμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα με τη μορφή που το ξεκινήσαμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να επιτευχθεί αυτό. Βέβαια, δικαιωνόμαστε -και εγώ προσωπικά- για την αρχική μας απόφαση να διεξαχθεί το πρωτάθλημα σε δυο ομίλους. Αν το είχαμε έτσι, σήμερα θα ήμασταν σε μια πολύ πιο εύκολη κατάσταση, ώστε να τελειώσει το πρωτάθλημα, ακόμα και αν ξεκινάγαμε τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να ολοκληρωθούν όλα μας τα πρωταθλήματα και αυτό είναι ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΠΣΣ. Σεβόμενοι πάντα τις αρχές της πολιτείας και της ομοσπονδίας μας, καθώς την υγεία των αθλητών, των προπονητών και των οικογενειών τους”.