Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Futsalhellas.com παραχώρησε ο Δημήτρης Καραβίδας του Δούκα, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο futsal μετά την οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος. Κατέθεσε την άποψή του για την απόφαση της ΠΕΠΣΣ σε συνέχεια των όσων ανακοίνωσε η Ε.Ε. της ΕΠΟ, αναφέρθηκε στο format του επόμενου πρωταθλήματος, στη σκέψη δημιουργίας συνδέσμου ποδοσφαιριστών και στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει το ποδόσφαιρο σάλας.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ποια είναι η άποψη σου για το format του επόμενου πρωταθλήματος με τους δύο ομίλους και την ανάδειξη πρωταθλητή χωρίς πλέι οφ; Υπάρχει κάτι που θα αντιπρότεινες;

“Η πρόταση για format του πρωταθλήματος με χωρισμό των ομάδων σε 2 ομίλους και ανάδειξη πρωταθλητή χωρίς πλέι οφ δεν με βρίσκει σύμφωνο και νομίζω ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αν κάτι δίνει μια άλλη αίγλη σε αυτό το άθλημα είναι αυτοί οι αγώνες των τελικών και για αυτό σε όλες τις χώρες παγκοσμίως ο πρωταθλητής προκύπτει μέσω του θεσμού των playoffs.

Εξάλλου σε δηλώσεις πολλών μελών του ΔΣ της ΠΕΠΣΣ και όχι μόνο, έχω ακούσει για την μαγεία των τελικών, για τα γεμάτα γήπεδα,για την προβολή των αγώνων αυτών ως μέσο ανάδειξης του αθλήματος και αλλά πολλά διθυραμβικά σχόλια. Πώς γίνεται, λοιπόν, οι ίδιοι που αποθεώνουν τον θεσμό των playoffs στην πρόταση τους για την καινούργια χρόνια να μην τον προβλέπουν;

Επίσης με αυτόν τον σχεδιασμό στην β εθνική θα υπάρχουν πιθανότατα μόνο 6 ομάδες για ένα πρωτάθλημα,αν τελικά κατέβουν όλες. Με λίγα λόγια αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο το πρωτάθλημα. Στην Α Εθνική θα μειωθούν τα ντέρμπι των ισχυρών, καθώς βάσει κατάταξης θα χωριστούν οι ισχυρές ομάδες και θα πρέπει να παίξουν μόνο 2 φορές για την β φάση του πρωταθλήματος ενώ αντίστοιχα τις άλλες χρονιές μπορεί να είχαμε μέχρι και 7 αγώνες.

Βέβαια για να μην φτάναμε ως εδώ θα έπρεπε πολύ απλά φέτος να είχε ήδη ολοκληρωθεί φυσιολογικά η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να είχε υποβιβαστεί κάποια ομάδα και προφανώς να ανέβαινε μόνο η πρώτη από την β’ εθνική, όποτε να μην μπαίναμε καν στην διαδικασία να συζητήσουμε για αύξηση των ομάδων. Εμείς βέβαια δεν μπορέσαμε να κάνουμε ούτε καν αυτό και μάλλον πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, να μην έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή όλοι οι αγώνες της κανονικής διάρκειας και ταυτόχρονα να έχουν τελειώσει και οι προημιτελικοί των playoffs. Δυστυχώς λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά νομίζω ότι γενικότερα διακρίνω μια προχειρότητα στον τρόπο που παίρνονται σημαντικές αποφάσεις και σίγουρα αυτό δεν βοηθά στην εξέλιξη του αθλήματος.

Αυτό που προέχει αυτήν την στιγμή για μένα είναι να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων, ακόμα και εκπροσώπων των ποδοσφαιριστών και των προπονητών αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσουν να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την επόμενη χρονιά”.

Πιστεύεις ότι πρέπει να δημιουργήσετε κάποιον σύνδεσμο που να έχετε πιο άμεση επαφή με την εκάστοτε διοίκηση της Ενωσης;

“Εδώ και αρκετές μέρες έχω εκφράσει αυτήν την σκέψη μου σε αρκετά παιδιά από διάφορες ομάδες του πρωταθλήματος και ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και πραγματικά χαίρομαι πολύ που υπάρχει σύμπνοια απόψεων. Νομίζω ότι αν μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη για να δημιουργηθεί ένα σωματείο ποδοσφαιριστών Σάλας θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουν να ακουστούν και άλλες προοδευτικές απόψεις από παίχτες που έχουν παίξει στο εξωτερικό σε διεθνείς αγώνες και έχουν ζήσει στιγμές που σίγουρα δεν τις έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό Futsal.

Είναι σίγουρα ακόμα αδούλευτη σαν ιδέα και θα υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά σκοπός του σωματείου είναι να έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, με συζητήσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών σε μορφή ανοιχτής γενικής συνέλευσης αλλά ίσως και με συμμετοχή σε κάποιες συνεδριάσεις της Ένωσης ειδικά όσον αφορά στην λήψη σοβαρών αποφάσεων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, θα λειτουργεί προς όφελος των ποδοσφαιριστών, καθώς θα προστατεύει τα δικαιώματα τους, θα διεκδικεί πράγματα ,αλλά θα είναι και μια φωνή που θα μπορεί να εκφράζει την γνώμη της επίσημα σαν θέση όλων των ποδοσφαιριστών (όπως συμβαίνει με τον ΠΣΑΠ,ΠΣΑΚ,ΠΣΑΧ κτλπ) καθώς τα μέλη της θα είναι εκλεγμένα με ψηφοφορία. Η θέληση από μεριάς μας νομίζω ότι υπάρχει, σημασία έχει όμως να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση και αποδοχή από την ΠΕΠΠΣ”.

Με την διακοπή οι περισσότεροι συμφώνησαν για τους προφανείς λόγους. Η ανάδειξη πρωταθλητή είναι κάτι που σας ενοχλεί τόσο πολύ, εφόσον έτσι και αλλιώς ο πρώτος θα πήγαινε στα προκριματικά του Champions League;

“Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφέρω πως η απόφαση για διακοπή των πρωταθλημάτων εν μέρει είναι δικαιολογημένη γιατί σίγουρα προέχει η ασφάλεια όλων μας. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παραβλέψω τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο για ακόμα μια φορά παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτές λαμβάνονται χωρίς ιδιοτέλεια και μεροληψία.

Προσωπικά θεωρώ μεγάλη αστοχία την ανάδειξη πρωταθλητών στους άνδρες αλλά και σε όλες τις ηλικίες και νομίζω ότι γενικότερα θα έπρεπε να κινηθούμε στα πλαίσια που κινήθηκαν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, πλην Βελγίου και Τσεχίας αν δεν κάνω λάθος και απλά ο πρωτοπόρος της κανονικής διαρκείας να πάρει το εισιτήριο για το cl και στις μικρότερες ηλικίες που υπάρχει και μοριοδότηση, απλά να δοθούν τα μόρια βάσει της κατάταξης πάλι αλλά χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή.

Νομίζω πως η μοριοδότηση είναι 10% για τον 1ο, 8% για τον 2ο, 6% για τον 3ο,επομένως δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για τους μαθητές. Αλήθεια ποιο το νόημα να αναδείξεις πρωταθλητή όταν σχεδόν κανείς δεν θα το πανηγυρίσει εκτός ίσως από τις διοικήσεις των ομάδων που απλά θα το παρουσιάσουν ως ένα success story”.

Θεωρείς ότι υπήρχε τρόπος να πάει κόντρα η Ένωση στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ;

“Θα ήθελα αρχικά να υπενθυμίσω πως δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση της ΕΠΟ το ποδόσφαιρο Σάλας ξεχωριστά, σε αντίθεση με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό πρώτον από μόνο του μαρτυρά την κατάντια μας δυστυχώς, που εδώ και τόσα χρόνια που υπάρχει το Futsal δεν έχει καταφέρει καμία από τις διοικήσεις που έχουν περάσει να μπορέσει να το αναδείξει σαν ξεχωριστό άθλημα με διαφορετικά θεσμικά πλαίσια και κανόνες που δεν μπορεί να εξισώνεται με το α τοπικό. Αλλά και δεύτερον δείχνει πως προφανώς η ΕΠΟ δεν είναι ενήμερη σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής και λειτουργίας του πρωταθλήματος Σάλας, καθώς δεν διεξάγεται με τους ίδιους όρους με τα τοπικά πρωταθλήματα. Επομένως δεν τίθεται καν θέμα να πας κόντρα, απλά θα έπρεπε να διευκρινίσεις σαν ΠΕΠΠΣ τα παραπάνω και να ζητήσεις να πάρεις την όποια απόφαση εντελώς ανεξάρτητα.

Η πρόταση μου σίγουρα θα ήταν να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο με την παρουσία απαραιτήτως όλων των ομάδων για να συζητηθεί εκτενέστατα το θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα ανάδειξη πρωταθλητή, προστατεύοντας έτσι το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» για όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην φάση των ημιτελικών διεκδικώντας τον τίτλο. Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» λοιπόν για όσους δεν το γνωρίζουν είναι ένα σύνολο κανόνων γραπτών ή άγραφων,που ρυθμίζουν την κοινωνική ζωή μας,εν προκειμένω τις σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών καθώς και μεταξύ των ομάδων και της αρμόδιας αρχής. Αυτό δηλαδή που είναι σύμφωνο με τις αρχές της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Επομένως κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο να υπάρχει πρωταθλητής και είμαι βέβαιος πως με αυτήν την άποψη συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με το ποδόσφαιρο Σάλας. Εξάλλου και η ιστορία μας έχει διδάξει, τουλάχιστον τα 4 τελευταία χρόνια που εγώ ασχολούμαι με το άθλημα, πως ο πρωταθλητής τις 3 φορές βγήκε στον τελευταίο τελικό (2 μάλιστα από την διαδικασία των πέναλτι) και μια φορά με ανατροπή του 2ου της κατάταξης. Άρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι ξεκάθαρο φαβορί δεν υπήρχε και ότι όλα ήταν ανοιχτά, ειδικά με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα”.

Ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση της σάλας τα επόμενα χρόνια για να κάνει περαιτέρω βήματα προς τα μπρος;

“Με στεναχωρεί αφάνταστα το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο Σάλας, βρίσκεται κυριολεκτικά τόσο πίσω όσον αφορά την οργάνωση και το επίπεδο των ομάδων και νομίζω ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας για ποιο λόγο γίνεται αυτό και να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που το αναλογεί. Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι μακροπρόθεσμος και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο και μελέτη για το πως θα προσεγγίσουμε περισσότερες ομάδες,περισσότερες επενδύσεις,πως θα μπορέσει επιτέλους να έχει πανελλαδική εμβέλεια και αλλά πολλά.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από χώρες που μπορείς να αντιγράψεις, που έκαναν τεράστια πρόοδο, αναφέρω χαρακτηριστικά την Φινλανδία που ήταν χειρότερα από εμάς και απλά τοποθετώντας ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει μια από τις μεγάλες δυνάμεις πλέον στο χώρο των εθνικών ομάδων κερδίζοντας μεγαθήρια και εξασφαλίζοντας συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Μια άλλη λύση θα ήταν ίσως να τοποθετηθεί,έ μμισθα προφανώς ,σαν επικεφαλής ένα πρόσωπο εγνωσμένης ποδοσφαιρικής αξίας ο οποίος θα μπορεί να έχει λόγο και να ακουστούν οι απόψεις της ΠΕΠΠΣ μέσα στην ΕΠΟ. Το αναφέρω αυτό σαν παράδειγμα γιατί έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες με πετυχημένα αποτελέσματα. Βασικά τρόποι υπάρχουν πολλοί, αυτό που μας λείπει είναι η διάθεση για προσπάθεια και για διεκδίκηση και ίσως και ο κατάλληλος άνθρωπος που θα τρέξει όλο το project. Για αυτό πριν ανέφερα την λέξη μελέτη, γιατί όλο αυτό θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και στοχευμένο και όχι προχειρότητες.

Δεν θα μακρηγορήσω άλλο, θεωρώ πάντως πως θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο Σάλας, αρχής γενομένης από τις νοοτροπίες και αντιλήψεις που υπάρχουν. Θα πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε πρώτα απ´όλα πως θα πάμε μπροστά το άθλημα και όχι το αν υπάρχει ομαδικό ή ατομικό συμφέρον.

Υ.Γ.1. Θα ήθελα να κλείσω με τον προβληματισμό μου, διαβάζοντας διάφορα σχόλια και συνεντεύξεις στο διαδίκτυο σχετικά με την ανάδειξη ως μέγιστου προβλήματος της παρουσίας του Ρεθύμνου στο καινούργιο πρωτάθλημα, επειδή λέει είναι πολλά τα έξοδα για τις ομάδες για να πάνε να παίξουν 1 φορά ίσως και 2. Αλήθεια επειδή το άκουσα και από επίσημα χείλη το ίδιο θέμα, πώς ακριβώς φαντάζεστε ότι μπορεί να έρθει και κάποια άλλη ομάδα από επαρχία να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα όταν οι ίδιοι άνθρωποι της ΠΕΠΠΣ το αναφέρουν σαν πρόβλημα; Δηλαδή, πώς θα ήταν ένα «κυριολεκτικά» και όχι «κατ’ευφημισμόν» Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα είχε 5-6 ομάδες από επαρχία; Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο της Ένωσης για να προσελκύσουμε κι άλλες ομάδες και να μπορέσει να διαδοθεί το άθλημα ακόμα περισσότερο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας; Προερχόμενος εγώ, λοιπόν, από το κλασικό ποδόσφαιρο 11χ11, σας ενημερώνω πως κάθε χρόνο στις ομάδες που αγωνίστηκα είχαμε μίνιμουμ 5 ταξίδια για αγώνες σε νησιά και το κόστος στο 75% με αεροπορικά εισιτήρια το κάλυπτε η Ομοσπονδία. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, μιλάω για ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ξέρετε αυτά που τα εξισώνετε με το ποδόσφαιρο Σάλας μόνο όποτε μας βολεύει. Νομίζω ότι πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό και κατά τα αλλά συζητάμε μεταξύ μας για την τεράστια πρόοδο του futsal στην χώρα μας, κοροϊδεύοντας απλά τους εαυτούς μας. Λυπάμαι πολύ που σας χαλάω το όνειρο, αλλά εγώ δεν την βλέπω. Και το λέω αυτό, απλά χτυπώντας το καμπανάκι.

Υ.Γ.2. Φωτεινή εξαίρεση και το μόνο που θα κρατήσω προσωπικά από την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας είναι η τεράστια πρόκριση,μετά από αρκετά χρόνια της Εθνικής Ομάδας, διεκδικώντας με μια ακόμα πρόκριση επίσης της Τουρκίας την είσοδο στην φάση των ομίλων για τα προκριματικά του Euro. Εύχομαι υγεία για όλους μας και μακάρι η επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί με πρωταθλητή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στα χαρτιά”.