Ο Δούκας, με μειονέκτημα έδρας, κατέκτησε και το φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Futsal Super League απέναντι στην ΑΕΚ, έκανε το back to back και η σεζόν θεωρείται ήδη επιτυχημένη για τους μπλε του Γιάννη Μοστριού. Πλέον, στόχος είναι και το Κύπελλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σεζόν με νταμπλ.

Ο Δημήτρης Καραβίδας, μια παλιά καραβάνα πλέον του Δούκα, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Futsalhellas και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα που αφορούν την φετινή πορεία του ΑΣΕΔ, τις δύσκολες στιγμές  της σεζόν, την δική του παρουσία και το μέλλον του στη σάλα, αλλά και το τι χρειάζεται η ομάδα για το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη τη νέα σεζόν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Η συνήθεια που έγινε λατρεία; Με τα πέναλτι, δε, έχετε μια ιδιαίτερη σχέση…

“Αυτή η φράση νομίζω εκφράζει ακριβώς αυτό που έχει συμβεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στους τελικούς. Σίγουρα στην διαδικασία των πέναλτι χρειάζεται και τύχη αλλά ως ένα βαθμό είναι και ικανότητα τουλάχιστον στο ψυχολογικό κομμάτι και εκεί λοιπόν η ομάδα μας έχει αποδείξει ότι έχει παίκτες που είναι γεννημένοι νικητές και πάντα την κρίσιμη στιγμή ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν”.

Φέτος υπήρξε αλλαγή προπονητή οπότε θα έπρεπε να αλλάξει και η φιλοσοφία της ομάδας. Το αποτέλεσμα όμως το ίδιο…

“Η αλήθεια είναι ότι για την φετινή επιτυχία μερίδιο έχει και το προηγούμενο προπονητικό team και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσέφεραν, αναλαμβάνοντας το δύσκολο κομμάτι της καλοκαιρινής προετοιμασίας αλλά και του champions league που στις λεπτομέρειες δεν μπορέσαμε να προκριθούμε, πραγματοποιώντας σίγουρα τις καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών. Αναμφισβήτητα μια αλλαγή προπονητή αλλάζει αρκετά πράγματα, όπως η φιλοσοφία και ο τρόπος παιχνιδιού, αλλά όπως πολύ σωστά ανέφερες το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, γεγονός που δείχνει πως ο ΑΣΕΔ έχει πλέον μια ομοιογένεια και έναν βασικό κορμό, αλλά και μια επιτυχημένη συνταγή που συνήθως δίνει πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Το καινούργιο προπονητικό team ήταν γνώριμο για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές όποτε όπως καταλαβαίνεις η μετάβαση ήταν σχετικά εύκολη και όλα προς το παρόν πήγαν καλά”.

Υπήρξε στιγμή στη σεζόν που απογοητεύτηκες, φοβήθηκες, αμφέβαλλες;

“Η αλήθεια είναι πως η κανονική διάρκεια δεν μας άφησε ευχαριστημένους, καθώς η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση και σίγουρα αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός του ΠΑΟ από τα playoffs για μη αγωνιστικούς λόγους, ίσως το πρωτάθλημα να είχε διαφορετική εξέλιξη. Είναι πολύ λυπηρό για τα παιδιά και τον προπονητή αυτής της ομάδας να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στην τελική φάση και ασχέτως αν εμείς είμαστε αρκετά ευνοημένοι, διότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσαμε έναν πολύ πιο αδύναμο αντίπαλο στον ημιτελικό, οφείλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε ό,τι συνέβη ανεξάρτητα από το αν είναι σωστός ο αποκλεισμός. Τα πρωταθλήματα πρέπει να κερδίζονται μέσα στο γήπεδο και με ίσους όρους. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ αμφιβολία για την ομάδα μας, έχουμε περάσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις όσα χρόνια βρίσκομαι εδώ και πλέον μπορούμε να καυχιόμαστε πως έχουμε πάρει 4 πρωταθλήματα από 4 διαφορετικές θέσεις στην κανονική διάρκεια. Για εμένα αυτό λέει παρά πολλά και είμαι πραγματικά περήφανος για όλους τους συμπαίκτες μου αλλά ακόμα περισσότερο που είμαι στην ευχάριστη θέση να είμαι και ένας από τους αρχηγούς του ΑΣΕΔ”.

Η καταστροφή της οροφής του ΔΑΪΣ και το ότι δεν είχατε πλέον γήπεδο, ήταν κάτι που εντέλει λειτούργησε ευεργετικά για σας;

“Η καταστροφή του γηπέδου δεν μας βοήθησε σε καμία περίπτωση, διότι άλλαξαν παρά πολύ οι ώρες αλλά και οι συνθήκες των προπονήσεων, μην μπορώντας ουσιαστικά να βρεις ένα ρυθμό αγωνιστικό και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Το ΔΑΪΣ είναι ένα γήπεδο που μας δίνει μεγάλη ώθηση, οπότε η ομάδα σίγουρα έχασε λίγη από την δυναμική της, αλλά ευτυχώς στο τέλος καταφέραμε να πετύχουμε τον πρώτο βασικό στόχο της χρονιάς. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να αγωνιστούμε και πάλι στην έδρα μας”.

Η ΑΕΚ πάλι ήταν η πιο σταθερή στην κανονική διάρκεια, όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε ξανά. Πού το αποδίδεις;

“Όντως η ΑΕΚ έχει μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια στην κανονική διάρκεια και κατακτά με σχετική ευκολία την πρώτη θέση της κανονικής διαρκείας. Προφανώς όμως παίζουν και αλλά πράγματα σημαντικό ρόλο, καθώς το σημαντικότερο είναι να κατακτάς το πρωτάθλημα. Είναι μια έμπειρη ομάδα και νομίζω ότι ίσως στις λεπτομέρειες είναι η διαφορά, σίγουρα φέτος έπαιξαν ρόλο οι αρκετές απουσίες που είχε την κρίσιμη στιγμή και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έκαναν”.

Το επίπεδο του πρωταθλήματος πώς ήταν φέτος; Πάντα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια…

“Για το επίπεδο του πρωταθλήματος νομίζω ότι ήταν μια από τα ίδια, καθώς πάλι ξεχώρισαν λίγες ομάδες και οι υπόλοιπες ήταν πάλι σε ρηχά νερά. Θεωρώ πως είναι ευκαιρία του χρόνου μιας και μπαίνουν κάποια χρήματα πλέον στις ομάδες, να μπορέσουν να το εκμεταλλευθούν και να επενδύσουν σε παίκτες (γιατί όχι και ξένους) και σε υποδομές για να μπορέσει να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα πολύ περισσότερο”.

Από τον εαυτό σου έμεινες ικανοποιημένος; Επίσης, πόσο ακόμα σκέφτεσαι να συνεχίσεις;

“Από τον εαυτό μου είμαι αρκετά ευχαριστημένος, σίγουρα θα μπορούσα να βοηθήσω ακόμα περισσότερο, αλλά για αυτό λεγόμαστε ομάδα και όλα τα παιδιά ο καθένας από την μεριά του, έκανε το καλύτερο δυνατό στις προπονήσεις και τους αγώνες για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι ένας αθλητής αν σέβεται τον εαυτό του και δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις αλλά και ατομικά, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ηλικία, οπότε δεν θα ήθελα ακόμα να οριοθετήσω το πόσα χρόνια ακόμα θα αγωνίζομαι. Πιστεύω πως προέχει να είμαι υγιής και όλα τα αλλά έρχονται”.

Τι χρειάζεται ο Δούκας για να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη; Πέρυσι στις λεπτομέρειες χάθηκε η πρόκριση.

“Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται μια κλήρωση που θα σου δίνει την δυνατότητα να προκριθείς, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τους αντιπάλους μας. Έπειτα χρειάζεται να μπορέσεις να βρεθείς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αγωνιστικά καθώς οι αγώνες είναι συνεχόμενοι και απαιτούνται αρκετές αντοχές. Όποτε αυτό σημαίνει καλή προετοιμασία, που είμαι σίγουρος πως θα γίνει αλλά και πίστη και θέληση για να μπορείς να πάρεις την πρόκριση. Έχουμε χάσει 2 φορές την πρόκριση χωρίς να κάνουμε κάποια ήττα στους ομίλους, ελπίζω ότι φέτος θα είναι η πρώτη φορά που ο ΑΣΕΔ θα κερδίσει την πρόκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Μπροστά υπάρχει και το Κύπελλο, η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη;

“Το κύπελλο αποτελεί τον δεύτερο στόχο μας και σίγουρα θέλουμε να το κατακτήσουμε και να γευτούμε την χαρά του Νταμπλ για πρώτη φορά όλοι οι παίκτες και προπονητές της ομάδας. Έχουμε πετύχει παρά πολλά αυτά τα 6 χρόνια που εγώ προσωπικά βρίσκομαι στην ομάδα και αυτό είναι κάτι το οποίο μας λείπει και για αυτό θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας για να μπορέσουμε να φέρουμε και αυτό το τρόπαιο στον σύλλογο. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή επιτυχία του πρωταθλήματος και τους χορηγούς μας που παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν είναι πάντα κοντά στην ομάδα”.