Ο Δημήτρης Καλογεράκης μίλησε αποκλειστικά στο Futsalhellas.com και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις αναφορικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Stoiximan Futsal Super League και τι θα ζητήσει εκ μέρους του Ρεθύμνου, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά η αγωνιστική περίοδο.

Επιπλέον, έριξε τα “βέλη” του στην ΠΕΠΣΣ, με την οποία άλλωστε έχει συγκρουστεί και στο παρελθόν, αναφέρθηκε στα αιτήματα της ομάδας του που -κατά τον ίδιο- δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά και για την διάθεση που υπάρχει να παλέψουν όλοι για να κρατηθεί όρθιο το Ρέθυμνο στην ελληνική σάλα.

Είστε η μοναδική ομάδα της περιφέρειας στη μεγάλη κατηγορία, άρα έχετε και μια ιδιαιτερότητα. Τι θα ζητήσετε ως Ρέθυμνο για να βγει κανονικά το υπόλοιπο της σεζόν;

“Αρχικά εύχομαι υγεία σε όλους και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα μας. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους και έτσι φυσιολογικά το futsal έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού οι περισσότεροι έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ακόμα και επιβίωσης.

Προφανώς όλοι θα θέλαμε να συνεχίσουμε κανονικά το πρωτάθλημα, όμως φανταστείτε ότι εμείς, θα μιλήσω για τη δική μας ομάδα, έχουμε να κάνουμε ακόμα 6-7 ταξίδια στην Αθήνα, οι αθλητές μας με το που ανοίξει η αγορά, από άνοιξη και έπειτα  θα δουλέψουν οπουδήποτε μπορέσουν, ειδικά στον τουρισμό, βάζοντας όπως προείπα το futsal σε δεύτερη μοίρα, γιατί η ανάγκη όλων μας να δουλέψουμε θα είναι ζωτικής σημασίας. Οπότε το να ξεκινήσει το πρωτάθλημα από εκεί που σταμάτησε, είναι μη ρεαλιστικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για παράδειγμα οι δύο επιχειρήσεις των οποίων τη διαχείριση έχω την τύχη να ελέγχω, παραμένουν κλειστές 2,5 μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην περίπτωση όμως που γίνει προσπάθεια να τελειώσει, εμείς σαν Ρέθυμνο θα ζητήσουμε, με εξασφαλισμένο το κόστος, εβδομαδιαία τεστ κορωνοϊού για όλες τις ομάδες και αυστηρό πρωτόκολλο για τους αγώνες.

Θα μπορούσε ίσως η διοργανώτρια, να βρει μια φόρμουλα να πάμε κατευθείαν σε μια μορφή play off πρωταθλητή και play out υποβιβασμού, με λίγα παιχνίδια, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα το πολύ έως τέλος της άνοιξης. Επίσης το κομμάτι του βίντεο, που επιβαρύνει 80€ σε κάθε παιχνίδι το γηπεδούχο, να γίνει προαιρετικό.

Στη διαιτησία να δοθεί μια έκπτωση τουλάχιστον 50%. Και φυσικά τα υπόλοιπα ταξίδια από και προς το Ρέθυμνο με εξασφαλισμένο το κόστος. Τέλος, η ΠΕΠΣΣ να πιέσει προς την ΕΠΟ και την ΓΓΑ να δοθεί μια επιχορήγηση προς όλα τα σωματεία, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ανεξαρτήτως αν ξεκινήσει η όχι το πρωτάθλημα. Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω ότι οι ομάδες της Γ Εθνικής κλασσικού ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι ερασιτεχνικές ζήτησαν 30.000€ για κάθε ομάδα για να ξεκινήσουν τους αγώνες”.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και το format, καθώς έχει χαθεί αρκετός χρόνος λόγω της αναστολής της δράσης;

“Θεωρώ όπως είπα και παραπάνω ότι πρέπει να πάμε κατευθείαν σε μια μορφή play off και play out με λίγα παιχνίδια. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει στο θεσμό του Κυπέλλου να γίνει μια νέα κλήρωση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο οι ομάδες της Αθήνας, αφού είναι αδύνατον οι ομάδες της επαρχίας να αντέξουν και αυτό το βάρος, όπως άλλωστε έγινε και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο”.

Θεωρείτε ότι είστε… ρηγμένοι ως ομάδα από την Ένωση σε σχέση με τις άλλες ομάδες; Και αν ναι, σε ποιο κομμάτι.

“Το ότι συμμετέχουμε για 12η συνεχόμενη χρονιά στα πρωταθλήματα της ΠΕΠΣΣ Οφείλετε ξεκάθαρα στο μεράκι, το πείσμα, την αγάπη, όχι μόνο της διοίκησης, η οποία σηκώνει το βάρος των περισσοτέρων εξόδων, αλλά και των αθλητών της ομάδας μας οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βάλει πλάτη ακόμα και στο οικονομικό κομμάτι ώστε να συνεχίζει να υπάρχει το μοναδικό σωματείο ποδοσφαίρου σάλας στην Κρήτη, παρά τις φιλότιμές προσπάθειές της ΠΕΠΣΣ για το αντίθετο.

Θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά, ότι κατά την περυσινή χρονιά οι ομάδες με τις οποίες είχαμε κοινούς στόχους, παραβίαζαν συνεχώς τους κανόνες της προκήρυξης πρωταθλήματος και παρότι η ομάδα μας έκανε επίσημη καταγγελία για μια σειρά από παραβάσεις στην ΠΕΠΣΣ από δικηγόρο εκπρόσωπο, η διοργανώτρια δεν απάντησε ποτέ, ειρωνευόμενη τις κινήσεις μας, ενίοτε και απειλώντας μας με τιμωρίες κλπ. Αν συνεχίσω να σας αναφέρω τι προσπάθειες έχει κάνει η ΠΕΠΣΣ να μας διώξει από το άθλημα, θα αναλωθούμε μόνο σε αυτό οπότε δεν αξίζει”.

 Έχουμε δει κατά καιρούς να εκφράζετε ανοικτά τις αντιρρήσεις σας, ενίοτε και με σκληρό τόνο. Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους ανθρώπους που ηγούνται του αθλήματος;

“Δυστυχώς σαν γενική εικόνα, υπάρχει μια τάση για κλείσιμο του αθλήματος στην Αττική και μια παρέα ανθρώπων να εκμεταλλεύεται τα μικροσυμφέροντα που προκύπτουν από τη διαχείριση του αθλήματος συνολικά. Πίσω από τις μεγάλες κατά τα άλλα επιτυχίες της ΑΕΚ και της Εθνικής, μεμονωμένες, στην ουσία η ΑΕΚ είναι η Εθνική, κρύβεται η συρρίκνωση του αθλήματος, με τις αποχωρήσεις κλασικών ομάδων ποδοσφαίρου σάλας, όπως η Ολυμπιάδα και ο Μινώταυρος.

Υπάρχει μια βιτρίνα, η ΑΕΚ, η οποία λειτουργεί σε επαγγελματικά επίπεδα και μετά το χάος πραγματικά, υπάρχει ένας χορηγός στο άκουσμα του οποίου υπάρχει ένα δέος, όμως κανείς δεν ξέρει ότι για τις ομάδες αυτός ο χορηγός είναι έξοδο και όχι έσοδο παρακαλώ. Υπάρχει η μπάλα πρωταθλήματος, την οποία αντί να την παίρνουν οι ομάδες σαν παροχή, την πληρώνουν πολύ ακριβότερα από τις μπάλες που αγόραζαν χωρίς τον χορηγό!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξής και της δυναμικής της διοίκησης είναι και το παρακάτω. Την περυσινή χρονιά στην ομάδα μας αγωνιζόταν με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με τα λόγια των ομοσπονδιακών προπονητών, 2 αθλητές 16 ετών και άλλοι 19 και 20 ετών. Μας ενημέρωσαν, λοιπόν, οι προπονητές της Κ18 και Κ23 αντίστοιχα ότι τα παιδιά θα κληθούν για προπονήσεις στην Εθνική Κ18 και Κ23. Ο καιρός όμως πέρασε και οι κλήσεις δεν ήρθαν!

Όταν ρωτήσαμε, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη μετακίνηση τους, τους απαντήσαμε ότι θα καλύψουμε εμείς τα εισιτήρια και ότι αφού τα παιδιά το αξίζουν, θα είναι μεγάλη επιβράβευση για εκείνους αλλά και για εμάς, αλλά και πολύ μεγάλη προβολή σε όλη την Κρήτη!

Μετέπειτα, συνέχισαν με το ότι και ποιος θα τους πάρει από το αεροδρόμιο, που θα μείνουν, πώς θα μετακινούνται στην Αθήνα κλπ. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Με τι κίνητρο θα ξεκινήσει ένα παιδί το futsal στην επαρχία; Η απάντηση είναι ότι απλά δεν τους ενδιαφέρει. Το ποδόσφαιρο σάλας είναι ένα υπέροχο άθλημα και πρέπει να το μάθει ο Έλληνας. Κατά καιρούς έχουμε στείλει προτάσεις για την εξέλιξη και εξάπλωση του αθλήματος, αλλά…”.

Τι να περιμένουμε από το Ρέθυμνο από ‘δω και πέρα; Είσαστε μια ομάδα με παράδοση στο άθλημα είτε συμμετέχετε στα μεγάλα σαλόνια είτε στη Β’ Εθνική.

“Πιστεύοντας στο ποδόσφαιρο σάλας και παίρνοντας δύναμή από την αγάπη που δείχνουν τα νέα παιδιά στο Ρέθυμνο, παρά τις δυσκολίες και την απομόνωσή μας, όντας οι ρομαντικοί του Ρεθυμνιώτικου αθλητισμού, όπως μας είχε βαπτίσει Κρητικός δημοσιογράφος στο παρελθόν, έχουμε σαν κίνητρο μας να απολαμβάνουμε το παιχνίδι και να κερδίζουμε ένα φίλαθλο παραπάνω σε κάθε μας αγώνα”.