|
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου έχει φτάσει πλέον σε μονοψήφιο αριθμό και το θερμόμετρο της κάλπης ανεβαίνει. Το futsalhellas.com εξασφάλισε συνέντευξη του νυν προέδρου της Ένωσης, Ηλία Μπέριου, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, θα διεκδικήσει την προεδρία και σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Ο 52χρονος παράγοντας κάνει τον απολογισμό της προεδρίας του στην ΠΕΠΣΣ, αποκαλύπτει ότι συμφώνησε με το Σπορτ+, ενώ απαντάει και στους επικριτές του. Όσο για το εάν θα στηρίξει ενδεχόμενη νέα διοίκηση, απαντάει: «Η στάση μου θα είναι πάντα προς το συμφέρον της Ένωσης και κατ’ επέκταση του αθλήματος».
– Θα είστε υποψήφιος για το νέο Δ.Σ., θα διεκδικήσετε ξανά την προεδρία της ΠΕΠΣΣ και με ποιους στόχους; «Ναι, θα ξαναβάλω υποψηφιότητα. Οι στόχοι αυτή τη στιγμή είναι η εύρεση χορηγών. Επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να πηγαίνω βήμα βήμα, να κάνω σίγουρα και σταθερά βήματα, έτσι λειτουργήσαμε και με την Ένωση. Όταν παλιότερα βρισκόμασταν όλα μαζί σωματεία, έλεγα ότι το πρώτο βήμα ήταν η αναγνώριση από την ΕΠΟ γιατί ότι και να κάναμε έπεφτε τόσα χρόνια, όσο και αν διαμαρτυρόμασταν ή όσο και αν φωνάζαμε, όλα έπεφταν στο κενό όσο δεν ήμασταν αναγνωρισμένοι. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έγινε η αναγνώριση και μέσα σε τρία χρόνια από τότε έχουμε καταφέρει αυτά που έχουμε καταφέρει».
– Η Ένωση οδηγείται στις εκλογές της για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό των πεπραγμένων σε αυτά τα 3,5 χρόνια; «Εδώ θέλω να πω κάτι που δεν γνωρίζουν τα νεότερα σωματεία στην Ένωση, δεν γνωρίζουν τον αγώνα που κάναμε δέκα χρόνια για να γίνει πράξη η αναγνώριση, με πρωτεργάτη τον Θόδωρο Ντάρλα, όταν πηγαίναμε στην ΕΠΟ και βρίσκαμε συνέχεια κλειστές πόρτες. Τα τρία τελευταία χρόνια έγινε το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα ήταν τα γραφεία που καταφέραμε και βρήκαμε, το τρίτο βήμα ήταν η μηχανοργάνωση της ΠΕΠΣΣ, που πλέον είμαστε online με την ΕΠΟ. Έπειτα είμαστε μία οικονομικά βιώσιμη Ένωση, εκδίδουμε εμείς τα δελτία, έχουμε σωματεία αποκλειστικά του ποδοσφαίρου σάλας. Εμείς καταφέραμε να έχουμε 25 σωματεία δικά μας. Μετά από σκληρές μάχες καταφέραμε να έχουμε εμείς την οργάνωση του πρωταθλήματος, εμείς διοργανώνουμε το τωρινό πρωτάθλημα, πράγμα που μέχρι τώρα έχει 100% επιτυχία. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα που οργανώσαμε εμείς, πήραμε τη διαιτησία αποκλειστικά με δικούς μας διαιτητές πλέον, με σεμινάρια και φρέσκο αίμα διαιτητών, με ενημέρωση διαιτητών κάθε 20 ημέρες. Πήραμε από την ΕΠΟ την Πειθαρχική Επιτροπή που είναι μεγάλο βήμα και θα εξηγήσω το γιατί. Μέχρι πρότινος η ΕΠΟ το μικρότερο πρόστιμο που έβαζε ήταν 1000€, ενώ τώρα το μεγαλύτερο πρόστιμο είναι 100€. Επίσης, πήγαμε πριν από ένα μήνα σε νέα, σύγχρονα γραφεία και πάνω από όλα εξασφαλίσαμε το ποσό που δίνει η ΕΠΟ στις Ενώσεις γύρω στις 40.000€».
– Για πείτε μας κάτι παραπάνω γι’ αυτό το ποσό; Πώς θα κατανεμηθεί, που θα πάει; «Δεν το έχουμε πάρει ακόμη, συνήθως μοιράζεται προς το τέλος του πρωταθλήματος. Επειδή η Ένωση ήδη έχει ταμείο θα μοιραστεί στις ομάδες και θα δούμε με ποιο τρόπο. Αυτές είναι μέχρι τώρα οι πετυχημένες κινήσεις που έχει καταφέρει η Ένωση. Βέβαια, έχουν γίνει και άλλες κινήσεις που δεν έχουν φέρει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε».
– Σε ποιους τομείς, λοιπόν, θα μπορούσατε να είχατε στρέψει περισσότερο την προσοχή σας, ποια προβλήματα θα μπορούσατε να είχατε αντιμετωπίσει καλύτερα; «Για να αναφερθώ στις κινήσεις που δεν είχαν την επιτυχία που θα θέλαμε, θα πω για παράδειγμα το εξής: Κάναμε μία συνεργασία με την εταιρεία του δημοσιογράφου Νίκου Χαραλαμπόπουλου, υπογράψαμε συμβόλαια ως Ένωση. Εκείνος μας έφερε ένα πρότζεκτ για την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα, αυτό έχει γίνει περίπου ένα χρόνο πριν. Μέχρι τώρα δεν έχει φέρει τα έσοδα που θέλαμε στην Ένωση. Επίσης, με δική μας πρωτοβουλία – επειδή γίνονται στη χώρα μας διάφορα τουρνουά 5Χ5 – θέσαμε θέμα στην ΕΠΟ – και βγήκε απόφαση από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, ότι όποιο τουρνουά διοργανώνεται πρέπει να έχει την έγκριση της αρμόδιας Ένωσης, δηλαδή της ΠΕΠΣΣ. Αυτό, λοιπόν, επειδή είναι πρόσφατη η απόφαση, θα το τρέξουμε και όλα τα τουρνουά αυτά θα πληρώνουν ένα ποσό για να παίρνουν την έγκριση. Αυτό το ποσό μόλις μαζευτεί, θα πάει στα σωματεία. Σίγουρα θα θέλαμε να καταφέρναμε και άλλα πράγματα, αλλά όλα αυτά έγιναν, επαναλαμβάνω, μόνο μέσα σε τρία χρόνια από το στήσιμο της ΠΕΠΣΣ. Και ξέρουμε ότι κάθε ξεκίνημα είναι πάντα πολύ δύσκολο, άρα έγιναν πολλά. Αν όλο αυτό το πακέτο που έγινε – μην το ξεχνάμε – μέσα σε τρία χρόνια, μερικοί το ονομάζουν “τίποτα”, τότε δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, απλά κλείνουν τα μάτια».
– Με την τηλεόραση τη γίνεται; Για ποιον λόγο δεν βλέπουμε κάμερες στις σάλες, ενώ πέρυσι υπήρχαν; «Πέρυσι είχαμε εξασφαλίσει το Σπορτ+, αλλά έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης και φυσικά έγιναν ανακατατάξεις στην ΕΡΤ. Έφυγαν οι άνθρωποι με τους οποίους είχαμε κάνει τη συμφωνία. Με τα νέα στελέχη έχουμε κάνει ήδη συμφωνία πριν από δέκα ημέρες για την τρέχουσα σεζόν και για την επόμενη».
– Και για ποιον λόγο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την ΠΕΠΣΣ για τη συμφωνία αυτή; «Δεν είμαι άνθρωπος που θα βγω να το φωνάξω. Εγώ θέλω πρώτα να μπουν οι κάμερες στα γήπεδά μας και μετά να πανηγυρίσουμε».
– Αν δεν είστε πρόεδρος της Ένωσης μετά τις 26 του μήνα, τι ισχύει για την τηλεόραση; Η συμφωνία ακυρώνεται; «Αν και οι επαφές αυτές ήταν καθαρά προσωπικές, δεν είμαι άνθρωπος να ακυρώσω ότι έχει γίνει. Αν δεν είμαι εγώ ο επόμενος πρόεδρος της ΠΕΠΣΣ, η συμφωνία τρέχει. Είναι κάτι που θα μείνει στην Ένωση, τώρα από εκεί και πέρα το τι θα κάνουν οι επόμενοι, αν έρθουν, είναι δικό τους θέμα».
– Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για σχετική αδράνεια της Ένωσης σε σημαντικά κομμάτια δράσης, όπως για παράδειγμα τον μικρό αριθμό των σωματείων, την αφάνεια στην οποία βρίσκεται το άθλημα, ή το ότι φέτος δεν υπάρχει η βάση της Β’ Εθνικής. Τι απαντάτε σε αυτά; «Έχουμε 25 σωματεία και πριν δεν είχαμε κανένα στην Ένωση. Έγινε το ξεκαθάρισμα και σωματεία εγγράφηκαν στο δυναμικό μας. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι, αφού κωπηλατήσαμε και καταφέραμε να στήσουμε την Ένωση με 25 υγιή σωματεία και αμιγώς του 5Χ5 και με το καταστατικό μας εναρμονισμένο με την ΕΠΟ και με πρόβλεψη για τις ΠΑΕ και είναι μεγάλη τιμή η παρουσία της ΑΕΚ στον χώρο. Τώρα, λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει γιατί τα σωματεία είναι λίγα, ή για αδράνεια και πολύ περισσότερο άτομα του Δ.Σ. όπως ο κύριος Κεραμυδάς ή ο κύριος Αυλωνίτης, που εφόσον δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά του τωρινού Δ.Σ. δεν πρέπει να ξαναβάλουν υποψηφιότητα, γιατί ήταν μέσα σε αυτό το Δ.Σ. Όταν κάνεις κριτική στον εαυτό σου, δεν μπορείς να λες ήμουν μέσα και εγώ αλλά… Εδώ θέλω να τονίσω κάτι ακόμη. Όποιος πρόεδρος ή μέλος ομάδας με έπαιρνε τηλέφωνο για διάφορα προβλήματα, προσωπικά εγώ σε όλους έδινα λύσεις. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ήμουν απών ή ότι δεν βοήθησα. Όλοι θα θέλαμε να είχαμε βρει και χορηγό να τα έκανε όλα, να μας έλυνε τα προβλήματα. Εν μέρει το πετύχαμε, γιατί η επιχορήγηση της ΕΠΟ θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσό».
– Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα του αθλήματος; «Για μια νεοσύστατη Ένωση – και τονίζω τον όρο νεοσύστατη – είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί κοιτάξαμε πρώτα να σταθούμε στα πόδια μας. Με μηδέν έσοδα ξεκινήσαμε και έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε».
– Στο τελευταίο Δ.Σ. δεχτήκατε την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μαρινάκη, που φιλοδοξεί να σας διαδεχτεί. Τι συζητήσατε; Ποια άποψη σχηματίσατε; «Ήμουν ευθύς και το πρώτο πράγμα που είπα είναι ότι από τη στιγμή που κάνατε μία συγκέντρωση για την ενημέρωση των σωματείων και αφήσατε έξω από αυτή τον πρόεδρο της ΠΕΠΣΣ και τρία μέλη του Δ.Σ., δείχνετε αμέσως ότι υπάρχει αντιπαλότητα. Ο χώρος είναι μικρός για να υπάρχουν κόντρες και το “εμείς” και το “εσείς”. Αν μπούμε σε τέτοιες λογικές, του τύπου “φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς γιατί εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα”, το πιο πιθανό είναι να διαλυθεί η Ένωση».
– Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να διατηρήσετε την προεδρία της Ένωσης, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσετε απέναντι στη νέα διοίκηση; «Η στάση μου θα είναι πάντα προς το συμφέρον της Ένωσης και κατ’ επέκταση του αθλήματος. Αν δω κάτι που δεν μου αρέσει δεν θα το ψηφίζω, αν δω κάτι θετικό θα το χειροκροτώ. Και το σίγουρο είναι ότι θα βοηθώ με τις γνωριμίες μου, γιατί μην ξεχνάμε ότι έχω παίξει 17 χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο και είμαι από 15 ετών στο ποδόσφαιρο. Και μπορώ να κάνω κάποια πράγματα και γνωρίζω το πώς να τα κάνω».
– Πολλοί σας κατηγόρησαν πριν την έναρξη της σεζόν για την απόφαση να αποσύρετε την ανδρική ομάδα του Ηνίοχου από το φετινό πρωτάθλημα. Τι απαντάτε και αν του χρόνου θα ξαναδούμε τον Ηνίοχο με ανδρική ομάδα. «Κατέβασα τέσσερα τμήματα στις υποδομές, στο κομμάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Τα παιδιά μου είναι και τα δύο στο πανεπιστήμιο, αμφότερα εκτός Αθηνών. Είναι ανθρώπινο να αξιολογώ τις προσωπικές μου ανάγκες, τι πιο τίμιο και πιο ευθύ να πω ότι δεν μπορώ, σε αυτή τη φάση, να στηρίξω οικονομικά την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, από του χρόνου ο Ηνίοχος θα είναι με την ανδρική του ομάδα στη Β’ κατηγορία».
17/2/2011 - futsalhellas.com |