Ο Χουλκ, όπως και πάρα πολλοί Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την στρογγυλή θεά, παίζοντας ποδόσφαιρο σάλας. Όπως έχει πει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο σάιτ της FIFA, έπαιζε σε μικρή ηλικία, του άρεσε πολύ και πως όποιος έχει παίξει σάλα, δείχνει τις ικανότητές του στη συνέχεια και στο χορτάρι και ότι υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που σε βοηθούν πολύ στη μετέπειτα καριέρα σου.

“Έπαιξα futsal, όταν ήμουν 5-7 ετών και μου άρεσε πολύ. Όποιος παίζει πολύ futsal, καταλήγει να δείχνει όσα έμαθε και στο χορτάρι. Υπάρχουν ορισμένες τακτικές κινήσεις που είναι δύσκολες, αλλά με την εμπειρία που αποκτάς, καταλήγουν να είναι ευκολότερες. Νομίζω ότι οι φίλαθλοι αγαπούν το futsal, διότι παίζεται σε μικρότερο γήπεδο, είσαι πιο κοντά στο γκολ και ενθουσιάζουν τον κόσμο τα περισσότερα τέρματα που σημειώνονται.

Παρά το γεγονός πως είναι γήπεδο δέκα παικτών, υπάρχει πολλή κίνηση, τρέχεις πολύ. Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά είναι σαν την κίνηση που έχουμε στο κλασικό ποδόσφαιρο. Πάντως, νομίζω πως στη σάλα υπάρχει περισσότερη κίνηση σε σχέση με αυτή στο χορτάρι. Μέσω του futsal έμαθα να κοντρολάρω τη μπάλα και να της επιβάλλομαι. Στο futsal η μπάλα πάντα έρχεται πιο γρήγορα, έχει περισσότερη ταχύτητα και απαιτεί να έχεις περισσότερη ευκινησία για να ξεμαρκαριστείς, κάτι που βοηθάει και στο εντεκάρι”, έχει πει ο Χουλκ, ενώ σε συνέντευξή του στο Sport24.gr είχε τονίσει για την ικανότητά στα φάουλ:

“Νομίζω ότι είναι συνδυασμός δυνατού σουτ και τεχνικής. Πάντα όμως το αποτέλεσμα έρχεται μετά από πολλή δουλειά και πολλή προπόνηση. Πάντα εκτελούσα πολλά φάουλ στις προπονήσεις. Αλλά γεννήθηκα μ’ αυτό το χάρισμα, με αυτή τη δύναμη. Πάντα σούταρα, δυνατά. Πάντα είχα, αυτό το χαρακτηριστικό. Αντιλήφθηκα τη δύναμη στο σουτ, όταν σαν παιδί ξεκίνησα να παίζω futsal. Ήμουν στην ηλικία των 10 ετών και ήδη σούταρα πολύ δυνατά, σε σχέση με τ’ άλλα παιδιά”.