Δημήτρης Νικολάου

By 26/10/2018
Δημήτρης Νικολάου - Futsal Hellas "το πρώτο ελληνικό site ποδοσφαίρου σάλας"
Εθνικότητα : Ελληνική
Ημερομηνία Γέννησης : 12/03/1964
Bραβείο: Κορυφαίος Προπονητής (2018)/Life-time Achievement (2018)
Ομάδα/ες : ΑΣΕ Δούκα,Εκπ. Πλάτων, Εθνική Ελλάδος

O Δημήτρης Νικολάου επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της 20ετίας, 13 χρόνια μετά τον θάνατο του το 2007. Η τιμή αυτή ήρθε σαν μια αναγνώριση ενος ανθρώπου που άφησε ενα τεράστιο αποτύπωμα για την ποιότητα της δουλειάς του και τον ακέραιο χαρακτήρα του ακόμα κι αν η πλειοψηφία όσων τον ψήφισαν δεν πρόλαβαν να τον ζήσουν. Δημιούργησε ενα πρότυπο προπονητή με βαθιά γνώση του αθλήματος, ακόρεστη δίψα για εξέλιξη και γνώση, αλλά και μια απερίγραπτη “πορωση” για το άθλημα που γεννήθηκε απο τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιταλία. Η τρέλα του αυτή τον οδήγησε να δημιουργήσει το πρώτο portal για το ποδόσφαιρο σάλας futsalhellas.com σε μια εποχή που το άθλημα πρωτοεμφανιζόταν και είχε απολυτη ανάγκη προβολής και διαφήμισης. Παράλληλα έχτισε φιλίες με μεγάλους προπονητές και παράγοντες του εξωτερικού, κάτι που βοήθησε το ελληνικό futsal να γίνει πιο εξωστρεφές, να πάρει εμπειρίες απο τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, αλλα και να εξελιχθεί.

Είναι ασφαλές να πουμε οτι επηρέασε ενα μεγάλο κοινό να ασχοληθεί με το αθλημα, να το δει πιο σοβαρά, και να διαδώσει το υπέροχο μικρόβιο του futsal. Ξεκίνησε σαν παίκτης της Αθηνα ’90 κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, μεταπήδησε στον ΑΣΕ Δουκα σαν προπονητής κατακτώντας 1 πρωταθλημα και 2 κύπελα, για να κλείσει την καριέρα του στα Εκπ. Πλάτωνα (πολύ νωρίτερα απο ότι αναμενόταν). Το 2006 πήρε και το χρίσμα του ομοσπονδιακού (οταν ήταν ήδη σε ύφεση η αρρώστια κι επανερχόταν στα δρώμενα), αλλα δεν πρόλαβε να καθήσει σε επίσημο αγώνα μιας και η μοιρά του είχε άλλα σχέδια, κι ο καρκίνος επανεφανίσθηκε λιγο αφότου ξεκίνησε προπονήσεις και την προεπιλογή παικτών. Ήταν θιασώτης της άμυνας με αλλαγές (κάτι που δεν είχε τολμήσει κανείς μεχρι τότε στην χώρα μας), πολύ επιθετικά σχήματα με τετράδες, αλλά και αθλητές αμιγώς φουτσαλικούς χωρίς δεσμούς με το κλασσικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί κανεις να πει οτι οι πρώτες γενιές των παικτών στην χώρα μας είχαν όλες πολλή μεγάλη επιρροή απο τον Νικολάου(είτε σαν συμπαίκτες είτε σαν παίκτες του) , και καλή γνώμη για αυτόν δεδομένου οτι δεν είχε κι εχθρους (αν και υπερβολικά ανταγωνιστικός σε ότι κι αν έκανε). Η κληρονομιά του δεν αποτυπώνεται τόσο σε φουτσαλικούς όρους και στατιστικά, όσο στην επιρροή του πάνω στην διάδοση του αθλήματος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Άλλωστε το ονομα του έχει συνδεθεί και με το κορυφαίο βραβείο απο το futsalplanet.com, Futsal Awards Best National Team Coach in the World – Dimitri Nicolaou Award.

Απο σήμερα περνάει στην αθανασία του αθλήματος με την είσοδο του στο HALL OF FAME, σαν ενας απο τους κορυφαίους και πιο σημαντικούς ανθρώπους που πέρασαν απο το άθλημα μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • 1997-2000 Παίκτης Αθηνα 90
  • 2001-2003 Προπονητής ΑΣΕ Δούκα
  • 2003-2006 Προπονητής Εκπ. Πλάτωνα
  • 2006-2007 Ομοσπονδιακός προπονητής – Εθνική Ελλάδος

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • 2 πρωτάθληματα με Αθηνα ’90 (σαν παίκτης (1998,2000)
  • 1 πρωτάθλημα με ΑΣΕ Δουκα, σαν προπονητής (2001)
  • 2 κύπελα με ΑΣΕ Δούκα, σαν προπονητής (2001,2003)
  • 1 double με ΑΣΕ Δούκα, σαν προπονητής (2001)
  • Tιμής Ενεκεν δίνεται κάθε χρόνο το Futsal Awards Best National Team Coach in the World – Dimitri Nicolaou Award (απο το futsalplanet.com)