Με αφορμή την ψηφοφορία των 20 χρόνων για το ποδόσφαιρο σάλας που τρέχει αυτές τις μέρες επιχειρούμε να κάνουμε μια αναδρομή με σκοπό να σκαλίσουμε το παρελθόν και να θυμηθούμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το υπέροχο άθλημα του ποδόσφαιρου σάλας στην Ελλάδα.  Από την πρώτη στιγμή που το futsal έκανε το ντεμπούτo του στη χώρα μας, το FutsalHellas.com ξεκίνησε παράλληλα την ενημέρωση ιδρύοντας το πρώτο website για το ποδόσφαιρο σάλας. Το αρχείο με τα γεγονότα των 20 ετών έχουν καταγραφεί μέσα απο αυτό το portal χάρη στις προσπάθειες  των ανθρώπων που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αφιλοκερδώς ώστε να κρατηθούν ολα τα ιστορικά στοιχεία των πρωταθλημάτων μας, και να διατηρηθεί μια κληρονομιά για το μέλλον.

Για τους κόπους 20 ετών και την αγνή αγάπη προς το άθλημα το futsalhellas ευχαριστεί όλους αυτους που συνετέλεσαν για να καταγραφεί σημερα κι αυτό το ιστορικό άρθρο!

Η αναδρομή θα χωριστεί σε τρεις περιόδους κάθε μια από τις οποίες σηματοδότησε την εξέλιξη του αθλήματος, μέσα από σημαντικά γεγονότα και σημεία αναφοράς. Οι πληροφορίες, τα ονόματα, τα γεγονότα και η προσφορά όλων αυτών που ασχολήθηκαν έστω και λίγο με αυτό το ιδιαίτερο σπορ δεν μπορούν να μετρηθούν σε λέξεις, γι’ αυτό και πρέπει να απολογηθούμε προκαταβολικά για όλα κι όσους τύχει να μην αναφέρουμε.

Διαβάστε εδω το 1ο αρθρο για τα πρώτα χρόνια της σάλας στην χώρα μας.

Διαβάστε εδω το 2ο αρθρο για την 2η περίοδο εξέλιξης του ποδοσφαίρου σάλας στην χώρα μας

Ψηφίστε ΕΔΩ τους καλυτερους όλων των εποχών

Η 3η περίοδος εξέλιξης  (2010-2017)

Η οκταετία 2010-2017 αποτελεί την περίοδο όπου το ελληνικό futsal αποκτά πλέον ανταγωνισμό και αληθινή γνώση για το άθλημα. Οι παίκτες της δεύτερης γενιάς αφού πλέον έχουν αρκετές εμπειρίες από αγώνες της Εθνικής αλλά και μέσα από το ίδιο το πρωτάθλημα που ολοένα και ανεβαίνει επίπεδο, τουλάχιστον στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, πλαισιώνονται από ταλέντα που έχουν μπει στο άθλημα από πολύ μικρές ηλικίες στα πρωταθλήματα των υποδομών.Οι σύλλογοι δίνουν αρκετή προσοχή στις ακαδημίες τους δουλεύοντας με τους μικρούς αθλητές και μαθαίνοντας τους βασικές τακτικές του futsal και προετοιμάζοντάς τους έτσι να ενταχθούν μεγαλώνοντας σε πιο σύνθετα συστήματα σε επίπεδο Ανδρών. Αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές κάνουν την εμφάνισή τους στην μεγάλη κατηγορία και εξαιτίας της αποκλειστικής τους ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σάλας από πολύ νεαρή ηλικία καταφέρνουν να ξεχωρίσουν από αντίστοιχους που μεταπήδησαν από το κλασσικό ποδόσφαιρο καθώς είναι πιο άρτιοι τακτικά και κατανοούν πολύ καλύτερα το παιχνίδι έχοντας μεγαλύτερη έκθεση στο άθλημα και περισσότερα εφόδια γνώσης και κατανόησης των ιδιαίτερων καταστάσεών του. Oι ομάδες που πρωταγωνίστουν στις μικρές κατηγορίες είναι η Αθήνα ’90, Ερμής Ζωγράφου, Ηνίοχος με πολλές κατακτήσεις τίττλων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Το πρωτάθλημα Ανδρών αποκτά μεγαλύτερο ανταγωνισμό μετά και από την διάσπαση ομάδων όπως ο Εθνικός Αστέρας, ο Πλάτων, η Ηλιούπολη, οι παίκτες των οποίων δυναμώνουν άλλες ομάδες. Η Αθήνα 90 ανανεώνεται με ποιοτικούς παίκτες και δυναμώνει κι άλλο επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά της σε κάθε σειρά τελικών μέχρι και το 2016 σημειώνοντας ένα σερί 11 πρωταθλημάτων, η Ολυμπιάδα με έναν ήδη στιβαρό κορμό δικών της αθλητών αποκτά παίκτες με εμπειρία και γίνεται σοβαρός διεκδικητής τίτλων. Ομάδες όπως οι Μινώταυρος, Ηνίοχος, Υπερίων δημιουργούν ξανά δυνατά σύνολα, διεκδικώντας τρόπαια και φτάνοντας σε τελικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το project του Δούκα τις χρονιές 2010 και 2011 όπου με αρκετά υψηλό μπάτζετ για πρώτη φορά στη σάλα και προσφέροντας στους αθλητές του επαγγελματικές συνθήκες δουλειάς, κατάφερε να συγκεντρώσει τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στις υπόλοιπες ομάδες, πλην αυτών της Αθήνας ’90. Το εγχείρημα αυτό των Εκπαιδευτηρίων δεν κατάφερε να επιστρέψει κάποιον τίτλο αλλά δημιούργησε έναν σοβαρό σύνολο ανεβάζοντας επίπεδο το πρωτάθλημα και τους τελικούς δίνοντάς τους έτσι έναν πιο επαγγελματικό «αέρα». Ύστερα από 3 χρόνια, λοιπόν, ο βασικός πυρήνας παιχτών του Δούκα αποχώρησε δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στους νέους παίχτες της ομάδας οι οποίοι κατάφεραν να βρεθούν σε 2 ακόμα τελικούς πρωταθλήματος τις χρονιές 2013 και 2014. To 2015 o ΑΣΕ Δούκα επιστρέφει στις επιτυχίες με την κατάκτηση του Κυπέλου και το 2017 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σπάζοντας ετσι την κυριαρχία της Αθήνα 90. Ο Δούκας ειναι δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα, με 2 πρωταθλήματα, 4 κύπελα, και με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς, μετά την Αθήνα 90,με  9 στο σύνολο.

 

«Σφήνα» στα δυο παραπάνω ζευγάρια τελικών, που προκρίθηκε ο ΑΣΕΔ, μπήκε ο Μινώταυρος το 2012. Η ομάδα του Ταύρου και του κ.Κεραμυδά κατάφερε να ενισχυθεί με παιδιά προερχόμενα από το κλασσικό ποδόσφαιρο οι οποίοι ταίριαξαν απόλυτα με την τότε ομάδα και παρουσίασαν ένα πολύ δυνατό σύνολο, ειδικά σε κομμάτια του ποδοσφαίρου που έλλειπαν μέχρι τότε από το ελληνικό futsal, όπως το physical game. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν μπόρεσε να αντέξει άλλη χρονιά και ο Μινώταυρος συνέχισε να πρωταγωνιστεί αλλά χωρίς μεγαλύτερη επιτυχία από την παραπάνω.

Mπορεί στο πρωτάθλημα η Αθήνα ’90 να περίμενε κάθε χρόνο ποιόν θα αντιμετωπίσει στον τελικό για να στεφθεί τελικώς και πάλι πρωταθλήτρια, αλλά από την άλλη πλευρά ο θεσμός του Κυπέλλου μας έχει χαρίσει μεγάλους τελικούς και διάφορους νικητές.

Η Ολυμπιάδα Αγίας Παρασκευής εξαργύρωσε τα χρόνια δουλειάς και αφοσίωσης στο άθλημα με ένα Κύπελλο Ελλάδας το 2014 στο κλειστό του Λαυρίου με αντίπαλο την Αθήνα ’90. Βασιζόμενη σε έναν κορμό παιχτών που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά μαζί από πολύ μικροί, κατάφεραν να πανηγυρίσουν έναν τίτλο και να αποδείξουν ότι δίκαια υπολογίζονται ως μία από τις ομάδες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο πρωτάθλημα αυτά τα 20 χρόνια. Η επιτυχία της δεν σταμάτησε εκεί καθώς η «Σάντα» είχε ακόμη μια φανταστική χρονιά, αυτή του 2016, στην οποία κατόρθωσε να φτάσει πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο να κλέψει τον τίτλο του πρωταθλητή από την Αθήνα ’90. Σε μια σειρά τελικών που έληξε 3-2 υπέρ της ομάδας της Κηφισιάς η Ολυμπιάδα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το brake που πέτυχε στον 3ο τελικό στο Κλειστό της Πολιτείας για να γράψει ιστορία.

Παρόμοια πορεία, σε ότι αφορά τους στόχους και τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι διέγραψε και η ομάδα του Υπερίωνα Γλυκών Νερών η οποία την διετία 2014-2016 ξεπήδησε από τις χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και αναδείχθηκε ως μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Στηρίχθηκε σε μια φουρνιά νέων παιχτών τους οποίους «πάντρεψε» με έμπειρους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από το 11×11 και το αποτέλεσμα ήταν, πέρα από το ότι απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ομάδες και αρχικά να φτάσει στον τελικό του πρωταθλήματος και την αμέσως επόμενη σεζόν να κατακτήσει το Κύπελλο. Δυστυχώς ούτε αυτή – όπως φαινόταν εξ αρχής- η σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια κατάφερε να αντέξει στον χρόνο με αποτέλεσμα ο Υπερίων να βρίσκεται 2 χρόνια μετά στην Β’ Εθνική.

Οι μεγάλες ομάδες αρχίζουν να δηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για το futsal, με πρώτη την ΑΕΚ να κάνει την εμφάνιση της στο πρωτάθλημα 2008-09 της Β Εθνικής. Ενώ αρχικά η Ένωση πραγματοποίησε κάτι σαν απορρόφηση της ομάδας του Γέρακα στην συνέχεια και αντιμετωπίζοντας γραφειοκρατικά θέματα δημιουργήθηκε εκ νέου το τμήμα με νέο καταστατικό. Ύστερα από έναν ακόμη χρόνο στην Β’ Εθνική, η ΑΕΚ κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο και να φτάσει σήμερα να πρωταγωνιστεί και να αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα στο ελληνικό futsal με ξεκάθαρη πλέον την υποστήριξη από την ΠΑΕ.

Το 2017 ο Παναθηναϊκός, ύστερα από πολλά χρόνια φημολογιών, έρχεται σε συμφωνία με την Αθήνα ’90 και κατεβαίνει στο πρωτάθλημα δείχνοντας ότι στόχος του είναι να πρωταγωνιστήσει με το «καλημέρα». Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αυτός που δέχεται στους κόλπους του το νέο τμήμα χωρίς όμως να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην άσκηση διοίκησης όπως κάνει με τα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί από το μηδέν στα 110 χρόνια της ιστορίας του. Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθούμε και στο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει και άλλες μεγάλες ΠΑΕ (ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και άλλες) για την δημιουργία τμήματος futsal στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών Ομάδων που το χρησιμοποιούν ως ένα από τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης των ακαδημιών τους αλλά και σε επίπεδο πρωταθλητισμού όπως η Barcelona, η Benfica και η Sporting CP που βρίσκονται στην elite του παγκοσμίου futsal.

Το πρωτάθλημα παίρνει την σημερινή του μορφή με play-offs μεταξύ των πρώτων 8 ομάδων, και πολύ περισσότερα δυνατά παιχνίδια. Η Β Εθνική γίνεται θεσμός και πολλές ομάδες δηλώνουν συμμετοχή έστω και πειραματικά. Παραφωνία παραμένει η μη συμμετοχή απο ομάδες εκτός Αττικής, με το Ρέθυμνο να είναι η μοναδική ομάδα εκτός Αττικών συνόρων που μέχρι και σήμερα παλεύει με ιδιωτικά μέσα να παραμείνει ενεργή στα πρωταθλήματα. Η ένωση αποκτά κοινά αποδεκτές διοικήσεις, εκλεγμένες με νέες διαδικασίες, και σιγά σιγά οικοδομούν την βιτρίνα του ποδοσφαίρου σάλας, με γραφεία, υπαλλήλους, ετήσιο πλάνο αγώνων, και τις πρέπουσες διαδικασίες σε θέματα μεταγραφών, δελτίων, πειθαρχικών επιτροπών, και διοικητικών χειρισμών. Οι πρόεδροι των ομάδων επιχειρούν ενεργά να συνεργαστούν και να προωθήσουν το άθλημα, εισάγοντας σπουδαίους χορηγούς στο πρωτάθλημα όπως οι ΝΙΚΕ, Stoiximan, EΨΑ.

Πρόεδροι διατελούν οι:

2009-11     Ηλίας Μπέριος

2011-14      Kώστας Μαρινάκης

2014-15      Όμηρος Εμμανουηλίδης

2015-19       Θεόδωρος Ντάρλας

Παράλληλα με την χώρα μας, εξελίσσεται όμως και το futsal παγκοσμίως, με ραγδαίους ρυθμούς δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους τομείς όπως η διαιτησία να αποκτήσει παραστάσεις και εμπειρίες. Αρκετοί διαιτητές χρίζονται διεθνείς, και παίρνουν αγώνες σε υψηλό επίπεδο, και τελικές φάσεις EURO. Σταμούλης, Άννινος, Ασημακόπουλος, Χριστοδουλής ειναι μόνο μερικοί απο τους διαιτητές πάνω στους οποίους οι FIFA και η UEFA επένδυσαν για να ανεβάσουν το επίπεδο των διαιτητών στο futsal.

Δείγμα της ανάπτυξης του αθλήματος στην χώρα μας αποτελούν και οι μετακινήσεις Ελλήνων παιχτών σιγά σιγά σε πρωταθλήματα του εξωτερικού με αποκορύφωμα την μεταγραφή του 16χρονου τότε Κωνσταντίνου Πάνου από τον Υπερίωνα στην κορυφαία ομάδα του κόσμου, την πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης, Inter Movistar. Ένα όνειρο πολλών παιδιών στον κόσμο έγινε πραγματικότητα για τον νεαρό αθλητή ο οποίος αγωνίστηκε για 2 χρόνια για την ομάδα της Μαδρίτης,  και στην συνέχεια μετακόμισε για μια χρόνια στην Aspil Riverra Navarra και ύστερα στην El Ejido. Το παράδειγμα του είναι μεν το πιο φωτεινό, αλλά σε αυτή την περίοδο και άλλοι παίχτες έχουν αγωνιστεί ή αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά. Μερικοί από αυτούς είναι οι Μιχαλίτσης και Ντέλος (Κύπρο), Ράπτης και Κουτσιλάς (Αγγλία), Μοστριός (Ιταλία).

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η Εθνική μας ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο για αγώνες πληθαίνοντας τις εμπειρίες της, και την έκθεση των παικτών μας σε υψηλού επιπέδου αγώνες. Χαρακτηριστική η παρουσία σε 10ήμερο τουρνουά στην Λιβύη, και οι προσκλήσεις για πολλά φιλικά με μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Κορυφαία στιγμή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αποτελεί η πρόκριση σε Main Round Ευρωπαϊκού τον Γεννάρη του 2013. Η Εθνική μας πηρέ την πρώτη θέση στον όμιλο απέναντι στην Ουαλία, στην Αρμενία και στην Βουλγαρία και 2 μήνες μετά αντιμετώπισε υπερδυνάμεις όπως η Πορτογαλία του Ρικαρντίνιο και η Σερβία. Το highlight αυτού του ταξιδιού ηταν η πρώτη νίκη σε Main Round απέναντι στους πολύ δυνατούς Πολωνούς φέρνοντας έτσι την Γαλανόλευκη στην τρίτη θέση του ομίλου. Η δεύτερη ιστορικά πρόκριση σε main round και σπουδαίες εμφανίσεις και νίκες επί μεγάλων ομάδων όπως η Ρουμανία, η Σλοβενία, και η Τσεχία (έστω και σε φιλικά), δημιουργούν μια γενιά παικτών που αρχίζει και βλέπει το όραμα μιας τελικής φάσης. Δυστυχώς η εξέλιξη διακόπτεται άκομψα καθώς η συνεργασία με τον Σ.Σοιλέμε διακόπτεται απροσδόκητα και η Εθνική μένει ανενεργή για πάνω απο 1,5 χρόνο. Το ποδόσφαιρο σάλας δεν έχει την πολυτέλεια να γκρεμίζει οτι χτίζει και αυτό το διάστημα αποτελεί πισωγύρισμα για το επίπεδο συνολικά του αθλήματος την ώρα μάλιστα που οι ομάδες εξελίσσονται αρχίζοντας να επενδύουν σε ξένους παίκτες, εκπαίδευση, και οργάνωση.

Τα 20 χρόνια του ποδοσφαίρου σάλας στην χώρα μας έχουν ηδη προσφέρει στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό πολλές συγκινήσεις και έχει γεννήσει πολύ όρεξη και δίψα για ανάπτυξη. Ένα σπορ που δίνει ελάχιστη ανταμοιβή σε όσους ασχολούνται εντατικά, αλλά προσφέρει πολύ μεγάλη ηθική ικαοποίηση μέσα απο την ανάδειξη ταλέντων, την πρόοδο (τεχνικά) πολλών νέων ποδοσφαιριστών, αλλά και του υγιούς  ανταγωνισμού χωρίς τα συμφέροντα και τις προστριβές του επαγγελματισμού. Τα βήματα που πρέπει να κάνει είναι ακόμα πολλά, το κυριότερο όμως είναι να προστατευτεί από φανατισμό και τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού. Σαν ένα άθλημα που αργά ή γρήγορα θα γίνει ευρέως γνωστό, οφείλουμε να το δούμε να μεγαλώνει όπως ένα παιδί, και να το βοηθήσουμε από όποιο ρόλο/πόστο μπορεί ο καθένας. Το futsalhellas.com θα παραμένει κοντά στο άθλημα του ποδοσφαίρου σάλας όσο αυτό προχωράει και εξελίσσεται, και θα καταγράφει όσα γίνονται στα γήπεδα της Ελληνικής επικράτειας.

Χρόνια μας Πολλά,

Εδώ και στα επόμενα 20 χρόνια!