Γράφει ο Κώστας Σπύρου – Γυμναστής Imperial C.D. Murcia B´

 

Η προπόνηση δύναμης είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και τη μείωση των τραυματισμών στον αθλητισμό. Στο futsal έχουν δημοσιευθεί διάφορες έρευνες ότι με εβδομαδιαία προπόνηση δύναμης χαμηλής επιβάρυνσης και όγκου, εκτός από την ειδική τεχνικό-τακτική προπόνηση, μπορεί να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη φυσική κατάσταση των αθλητών. Κατά συνέπεια, η γνώση της σημασίας της προπόνησης δύναμης και των χαρακτηριστικών της, όπως η διάρκεια, η συχνότητα, η μέθοδος κτλ. κατά τη διάρκεια κανονικών εβδομάδων (ένα παιχνίδι την εβδομάδα) ή με δύο ή περισσότερα παιχνίδια την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών στο futsal.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της προπόνησης δύναμης σε μια φυσιολογική εβδομάδα (έναν αγώνα την εβδομάδα) τη +2 ή +3 ημέρα μετά από τον αγώνα είναι μια ιδανική μέρα για προπόνηση δύναμης με μέση διάρκεια 30-45 λεπτών η οποία καλύπτει όλο το σώμα (άνω – κάτω μέρος και core) και τα ατομικά ελλείμματα των παικτών.

Επίσης, όπως στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα έτσι και στο futsal πραγματοποιούνται δύο ή παραπάνω αγώνες την εβδομάδα με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός του μικρόκυκλου (εβδομαδιαίος προγραμματισμός). Σχετικά με δύο ή περισσότερους αγώνες την εβδομάδα μια ιδανική μέρα για προπόνηση δύναμης μπορεί να πραγματοποιηθεί τη +1 ή +2 ημέρα μετά από τον αγώνα. Η διαφορά με την προπόνηση δύναμης με ένα αγώνα την εβδομάδα μπορεί να είναι στη διάρκεια, στους μύες που επικεντρώνεται και στο στόχο της προπόνησης, ο οποίος είναι περισσότερο για αποκατάσταση παρά για βελτίωση της απόδοσης.

Συμπερασματικά, η προπόνηση δύναμης είναι απαραίτητη για το futsal και θα πρέπει να γίνεται εβδομαδιαία. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με πολλή προσοχή, καθώς προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες ανάμεσα σε παίκτες (επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες, και νέους), στη δομή του μικρόκυκλου της κάθε ομάδας, και στα χαρακτηριστικά των πρωταθλημάτων.

Σπύρου Κωνσταντίνος

PhD-C Centro Investigación Alto Rendimiento de Deportes (CIARD-UCAM)

Καθηγητής Universidad Católica San Antonio de Murcia (UCAM)

Γυμναστής της ομάδας futsal Imperial C.D. Murcia B´

Email: kspyrou@ucam.edu

Twitter: @SpyrouKostas