Γράφει ο Θωμάς Πάνου – Παίκτης(ΑΣΕ Δούκα)

 

Βρισκόμενοι σε μια περίοδο που οι παροχές που λαμβάνουμε σε επαγγελματικό και αθλητικό επίπεδο αρχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας και εν κατακλείδι στην καριέρα μας, ήρθε η ώρα να δούμε μέσα από το Ελληνικό Futsal τι παροχές θα πρέπει οι ομάδες μας να δίνουν στους αθλητές ώστε να μπορούν να αποδίδουν στο μέγιστο κατά την διάρκεια της καριέρας τους.

Θα ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, το οποίο δεν είναι άλλο από την ασφάλιση! Οι σύλλογοι μας θα πρέπει να παρέχουν στους αθλητές τους ατομική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διάρκεια αγώνα ή προπόνησης. Είναι πολλές οι φορές που συμπαίχτες μας δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν ένα χειρουργείο χιαστού αλλά και η ομάδα από την μεριά της επίσης δεν είχε αυτή την δυνατότητα! Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι να εξασφαλίσουν στους αθλητές τους την καλύτερη δυνατή περίθαλψη σε τέτοιου είδους τραυματισμούς.

Και επειδή όλα είναι μια αλυσίδα, δεν θα μπορούσε να λείπει η αποκατάσταση! Εξίσου σημαντικό με την ασφάλιση είναι και οι φυσικοθεραπείες. Όλοι μας κατά την διάρκεια της χρονιάς τις χρειαζόμαστε για κάτι μικρό έως κάτι πολύ πιο σοβαρό. Είναι απαραίτητο κάθε ομάδα να συνάψει μια συνεργασία με ένα φυσικοθεραπευτήριο ώστε οι αθλητές να λαμβάνουν την απαραίτητη αποκατάσταση στους τραυματισμούς.

Θα συνεχίσουμε την αλυσίδα των παροχών με αυτές της πρόληψης! Ετήσια check up και εργομετρικές μετρήσεις δύο φορές το χρόνο είναι το λιγότερο που πρέπει κάθε ομάδα να παρέχει στους αθλητές της. Ένα απλό καρδιογράφημα στην κάρτα υγείας μπορεί να καλύπτει την ομάδα για τους αγώνες όμως είναι αρκετό; Είναι νωπές οι μνήμες από την κατάρρευση στον αγωνιστικό χώρο του Cristian Eriksen!! Εμείς στο Ελληνικό Futsal αμφιβάλλω αν κάνουμε καν τις βασικές εξετάσεις…. Εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις έρχονται πακέτο και οι εργομετρικές που δίνουν στους προπονητές μας τον απαραίτητο μπούσουλα για το πλάνο προετοιμασίας και επιβάρυνσης των παιχτών ανάλογα με τις μετρήσεις τους! Κλείνω την πρόληψη με την απαραίτητη ενδυνάμωση μέσω του γυμναστηρίου που πρέπει να είναι από τα must have των ομάδων μας.  

Θα ήθελα να θεωρήσω σαν δεδομένο, όμως δεν είναι, την χρηματική αμοιβή των παιχτών (είτε με την κάλυψη οδοιπορικών, είτε με μηνιαίο μισθό).  Επίσης, τον απαραίτητο ιματισμό για της υποχρεώσεις της ομάδας και διάφορα πολλά μικρά καθημερινά (από ένα μπουκαλάκι νερό στην προπόνηση μέχρι την δυνατότητα παροχής φροντιστή για την βελτίωση της καθημερινότητας της ομάδας).

Θα πει κάποιος και δίκαια, ωραία όλα αυτά αλλά πως θα τα έχουν όλες οι ομάδες;

Εδώ θέλω να φέρω σαν παράδειγμα την Ρουμανία, που πριν από 20 χρόνια ήταν στο ίδιο επίπεδο το Εθνικό πρωτάθλημα με το δικό μας. Κάθισαν στο τραπέζι οι ομάδες και η ομοσπονδία με στόχο το καλό του αθλήματος και πως σταδιακά θα το φέρουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. Σε μια λίγκα 10 ομάδων (καλή ώρα όπως η δικιά μας φέτος) βρήκαν ένα μεγάλο κεντρικό χορηγό και 10 μικρότερους (έναν για κάθε ομάδα) και αφού εξασφάλισαν για όλες τις ομάδες το ίδιο budget, άρχισαν να  βάζουν κανόνες όπως την παροχή όλων των βασικών αναγκών από όλες τις ομάδες(αναφέρονται παραπάνω), κατώτατο μισθό 100€ για κάθε παίχτη του roster των 10 ομάδων και έτσι μπήκε μια βάση ημι-επαγγελματισμού στο άθλημα. Από εκεί και πέρα ήταν στο χέρι κάθε ομάδας να αυξήσει το budget της (εύρεση extra χορηγών) και να προσελκύσει καλύτερους και πιο ακριβούς παίχτες.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Εθνική τους ομάδα έφτασε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro (Νοέμβριος 2007) και κατέλαβε την 6η θέση. Δύο μήνες μετά, σε φιλική αναμέτρηση στην Ρουμανία (Μπουζάου, 22/1/2008), η Εθνική μας επιβλήθηκε με 3-5 της Ρουμανίας με σκόρερ τους Τρουλιτάκη 2, Μάνο, Μουρδουκούτα, Γκαϊφύλλια. Το roster της Ρουμανίας είχε μόλις μια απουσία σε σχέση με την ομάδα που κατέλαβε την 6η θέση στο Euro!!

Εν έτη 2021 η Ρουμανία έχει 4 συμμετοχές σε τελική φάση Euro και η Ελλάδα μηδέν!

Συμπέρασμα: Ο καθρέφτης του πρωταθλήματος είναι η Εθνική ομάδα! Για μια πιο δυνατή Εθνική χρειαζόμαστε ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα! Για ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα χρειαζόμαστε πιο δυνατές ομάδες και πιο δυνατούς παίχτες! Πιο δυνατούς παίχτες μπορούμε να φτιάξουμε γιατί το ταλέντο υπάρχει! Οι παροχές;

Καλή αγωνιστική χρονιά με υγεία και όρεξη να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και το άθλημα που αγαπάμε!

Θωμάς Πάνου

Αθλητής ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ