Μια χρονιά ακόμα κλείνει με μεγάλη πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα και βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή! Το futsalhellas.com επιχειρεί να συνοψίσει όσα είδαμε και να εκτιμήσει τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν μετά από τις επιτυχίες των μικρών της Εθνικής και την εκλογή νέας διοίκησης της ΠΕΠΣΣ.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται και επισήμως αυτήν την εβδομάδα μετά και από την τελευταία αγωνιστική των αγώνων κατάταξης. Η ΑΕΚ στο υψηλότερο σκαλί με την επιτυχία να μην είναι απόλυτα μετρήσιμη, δεδομένης της ιδιαίτερης δυναμικής του συλλόγου. Το άμεσο μέλλον θα δείξει, αν θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί κι ο σύλλογος την επιτυχία. Με έναν κόσμο που αγκάλιασε την ομάδα και έδωσε πρωτόγνωρο χρώμα στους τελικούς, ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, και αρκετές χιλιάδες τηλεθεατές να παρακολουθούν την κορύφωση αυτή του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έβαλε στον αθλητικό χάρτη το άθλημα, μόνο και μόνο με την δημοτικότητα της.

Φιναλίστ και στις δυο διοργανώσεις ο Παναθηναϊκός, κατέκτησε πανάξια την δεύτερη θέση σε μια χρονιά που έβγαλε περίσσιο αθλητικό θράσος και ψυχή, έφτασε μια ανάσα από Κύπελλο και Πρωτάθλημα, γαλούχησε νέους πρωταγωνιστές για την ομάδα του (μετά και την φυγή των σπουδαίων Μπεγκάι και Μουρδουκούτα) και έφτασε μια ανάσα από τους στόχους του. Μια εξαιρετική χρονιά με γλυκόπικρη γεύση.

Ο Δούκας και ο Ερμής συμπλήρωσαν την τετράδα, αμφότεροι με επιτυχημένη σεζόν, αν αναλογιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία και την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Δούκα και την εξαιρετική πορεία από την φουρνιά νέων παιδιών που ανέδειξε φέτος ο Θανάσης Τσακανίκας.

Το πρωτάθλημα μπορεί να μπει σε νέες βάσεις, αν παρθούν άμεσα σωστές αποφάσεις. Η νέα διοίκηση της ΠΕΠΣΣ χρειάζεται να κεφαλαιοποιήσει την προσοχή που πήρε το futsal αυτές τις μέρες και να κάνει άμεσες κινήσεις, ώστε να μπει το άθλημα για τα καλά στην καθημερινότητα των φιλάθλων και των media. Καλοκαίρι έρχεται και οι παραλίες μας περιμένουν, αλλά μήπως τώρα είναι που πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να εργαστούμε σκληρά, όπως έλεγε και η διαφημιστική καμπάνια την περίοδο που χτιζόταν το μετρό στην Αθήνα, “Καλές διακοπές με ασφάλεια, εγώ θα μείνω πίσω να δουλέψω”.

Οι ομάδες ήδη εργάζονται για να παρουσιάσουν μια καλύτερη εικόνα την νέα χρονιά, οι παίκτες παίρνουν τις ανάσες τους, και οι παράγοντες χτίζουν τα σχέδια τους. Είναι κατάλληλη ώρα όμως να ξεκινήσει παράλληλα με την οργάνωση της νέας σεζόν και ένα μακρόπνοο πλάνο που θα βοηθήσει να συμμετέχουν ανταγωνιστικά και οι ομάδες εκτός Αθηνών, να εξασφαλιστούν γήπεδα και να ανέβει το επίπεδο διαιτητών, οργάνωσης, και προγραμματισμού.

Οι προσδοκίες των επιτυχιών της Εθνικής Κ19 άνοιξε και την όρεξη για επιτυχίες και πέραν των συλλόγων. Οι μικροί στάθηκαν στο ύψος τους και έδειξαν ότι υπάρχει μέλλον, την ίδια ώρα οι προεθνικές χτίζουν με τακτικές συγκεντρώσεις τις επόμενες φουρνιές και δίνουν κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν στο άθλημα.

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα έρχονται να δώσουν μια αισιοδοξία ότι κάτι καλύτερο έρχεται. Τώρα είναι η στιγμή όμως να σταθούν όλοι πιστοί στις υποχρεώσεις τους και να συμβάλουν αποφασιστικά ο καθένας από το πόστο του. Ευκαιρίες σαν αυτή έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όραμα υπήρχε πάντα, το τι κάναμε στο δια ταύτα είναι όμως αυτό που έμεινε.

Γενναίες αποφάσεις λοιπόν, δομή και πλάνο, γιατί στη βράση κολλάει το σίδερο (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι καλό αυτό…), γιατί μέχρι την επανέναρξη των πρωταθλημάτων θα έχουμε πάλι χάσει το τρένο.