Είναι ορισμένες περιπτώσεις που τα λόγια είναι περιττά, δεν μπορούν να αποτυπώσουν στον απόλυτο βαθμό ένα γεγονός και τα γεγονότα “μιλούν” από μόνα τους.

Η Dolphins Ashdod από το Ισραήλ είναι μια ομάδα που το μεγαλείο της ξεπερνάει τα στενά όρια της σάλας και αποδεικνύει περίτρανα πως όταν υπάρχει θέληση, μεράκι, ψυχή, αγάπη και αφοσίωση, τότε γίνονται και θαύματα. Ένα τέτοιο θαύμα είναι και το συγκεκριμένο κλαμπ, το οποίο είναι άξιο συγχαρητηρίων και χειροκροτημάτων για ό,τι έχει πετύχει στο futsal.

Πρόκειται για μια ομάδα κωφών, η οποία αγωνίστηκε στα προκριματικά του UEFA Futsal Champions League και διεκδίκησε στα ίσια την πρόκριση για τις 32 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Και ναι μεν ηττήθηκε 1-0 από τη ρουμάνικη United Galati και να αποκλείστηκε από τη συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά είναι νικήτρια στις καρδιές όλων. Διότι πολλές φορές φτάνει και περισσεύει το να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους, έστω και αν χάνεις στο γήπεδο. Πιστέψτε μας, ενίοτε δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο…

Και το ότι οι παίκτες δεν ακούνε, έχοντας προφανώς ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ έναντι των αντιπάλων τους, αφού η συνεννόηση προφανώς και είναι δυσκολότερη την ώρα του αγώνα, δεν απαγόρευσε στην Dolphins Ashdod να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της, εκπροσωπώντας την στο UEFA Futsal Champions League.

Μάλιστα, για να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, στους αγώνες της Ashdod οι δύο διαιτητές του γηπέδου υιοθετούν τη χρήση σημαιών, καθώς και σφυρίχτρες, για να σηματοδοτήσουν τις διακοπές στο παιχνίδι. Ένας διερμηνέας νοηματικής γλώσσας ενώνει τον προπονητή της ομάδας στη γραμμή αφής για να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους παίκτες στο γήπεδο.

Πάντως, η Ashdod δεν είναι η πρώτη ομάδα με ειδικές ανάγκες που συμμετείχε στη διοργάνωση. Το Doncaster College για τους Κωφούς, οι πρωταθλητές του αγγλικού futsal το 2005, συμμετείχε στο Κύπελλο Futsal UEFA 2006/07, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στον προκαταρκτικό γύρο.

Ο Σύλλογος Ενθάρρυνσης του Κωφού Αθλητή του Ashdod δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Η ομάδα futsal του συλλόγου αποτελεί το κορυφαίο πρότζεκτ του, απολαμβάνοντας σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα έχει κερδίσει επτά ισραηλινά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα στο πλαίσιο των αγώνων futsal που υπάγονται στην ισραηλινή Ένωση Αθλημάτων Κωφών, καθώς και δύο τίτλους ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Deaf Champions League Futsal, το 2018 και το 2019.

Επιπλέον, η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα Ισραήλ, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας. “Έχουμε βάλει την πόλη του Άσντοτ στο χάρτη”, λέει ο Νάνταβ Κοχέν, διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου. Ο πρόεδρος, Γιάκοβ Όλιελ, πρόσθεσε: “Τα επιτεύγματα της ομάδας futsal στο Ισραήλ και στο εξωτερικό έφεραν μεγάλη υπερηφάνεια σε ολόκληρη την κοινότητα στον τομέα του αθλητισμού, ειδικά όταν πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται από άτομα με προβλήματα ακοής.

Είναι μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για εμάς να εκπροσωπούμε την πόλη Ashdod ειδικότερα και το Ισραήλ γενικά, σε ένα τόσο διάσημο τουρνουά της UEFA όπως είναι το Champions League. Έχουμε θέσει τους στόχους μας να συνεχίσουμε την παράδοση της επιτυχίας μας και να δημιουργήσουμε μια υπέροχη ιστορία για την ομάδα και όλους τους υποστηρικτές της”.

Μια ομάδα πρότυπο που αξίζει μόνο χειροκρότημα και τίποτα λιγότερο…