Το ποδόσφαιρο σάλας μπορεί να μην έχει την αίγλη του 11αριού, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι ο βασιλιάς των σπορ και δεν αμφισβητείται από κανέναν, εντούτοις ολοένα και αποκτά μεγαλύτερους θαυμαστές ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Όσο, δε, υπάρχουν παίκτες που κάνουν καριέρα στο κλασικό ποδόσφαιρο και έχουν ξεκινήσει από τη σάλα, τόσο θα βλέπει περισσότερα παιδιά στους κόλπους του αθλήματος.

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Νικολιά είναι χαρακτηριστική και δίνει μια ωραία αφορμή για να επισημανθεί το προφανές, ότι το futsal εξελίσσει πολλά στοιχεία σε έναν ποδοσφαιριστή, τα οποία μπορεί να του χρησιμεύσουν σε μέγιστο βαθμό, όταν αποφασίσει να κάνει το βήμα για το 11άρι. Εκεί αρκετά στοιχεία διαφοροποιούνται λόγω της φύσης του αθλήματος (χορτάρι, μεγαλύτεροι χώροι, περισσότεροι παίκτες), παρ’ όλα αυτά έχει βάλει γερές βάσεις, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι.

Ο Νικολιάς είναι κλεισμένος από τον Ολυμπιακό, αν και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει και τη νέα σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα με την μορφή δανεισμού αυτή την φορά. Ο 26χρονος μετακόμισε στον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2016 προερχόμενος από τον Ολυμπιακό Βόλου και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε. Μάλιστα την σεζόν 2018-19 παρά τον υποβιβασμό των Ηπειρωτών μέτρησε 28 συμμετοχές και τρία γκολ.

Την φετινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αλλά ήδη είχε μπει στο στόχαστρο του Ολυμπιακού ο οποίος τον παρακολουθούσε από την περσινή σεζόν και είχε ενημερώσει τον ΠΑΣ πως ενδιαφέρεται. Ο Νικολιάς μετράει 70 συμμετοχές και 4 γκολ με την φανέλα του “Άγιαξ της Ηπείρου”, ενώ στο παρελθόν έχει φορέσει εκτός από την φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, και της ΑΕΚ αλλά και της Γλυφάδας.

Το παλικάρι αυτό όμως ξεκίνησε από τη σάλα και με την φανέλα του Ηνίοχου στους Παίδες είχε διαπρέψει, δείχνοντας από τότε πως ήταν ένα παιδί με ταλέντο που θα μπορούσε να κάνει αξιόλογη καριέρα. Μετέπειτα αγωνίστηκε και στην Ένωση, για να έρθει η στιγμή να αφήσει το ποδόσφαιρο σάλας για το κλασικό. Οι βάσεις όμως σε μικρή ηλικία μπήκαν στο futsal για τον 26χρονο μεσοεπιθετικό.

Από τη σάλα στον Αίαντα Παλλήνης ξεκίνησε και ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο οποίος από τον Παναθηναϊκό πήρε μεταγραφή για έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό όπως είναι η Ίντερ. Από το futsal ξεκίνησε και ο Βαγγέλης Μάντζιος, ο Νίκος Παντίδος και άλλοι ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει επαγγελματική καριέρα.

Τεχνική, ταχυδύναμη, έκρηξη, γρήγορη σκέψη είναι στοιχεία που το ποδόσφαιρο σάλας… απαιτεί να έχει ένας παίκτης, αν θέλει να σταθεί σε ένα καλό επίπεδο. Και αν δεν τα έχει, οφείλει να τα δουλέψει και να τα αποκτήσει. Προφανώς, είναι στοιχεία που δίνουν τεράστιο αβαντάζ και στο κλασικό ποδόσφαιρο σε όποιον παίκτη τα έχει. Για να μην πούμε πόσοι world class παίκτες στον κόσμο ξεκίνησαν από τη σάλα.

Δεν χάνεται κάποιος αν ξεκινήσει από το 5Χ5, ίσα ίσα που μπορεί να επωφεληθεί πολύ, έστω και αν κάποια στιγμή αποφασίσει να μη μείνει στο χώρο. Θα έχει βάλει γερά θεμέλια στο παιχνίδι του. Οι γονείς ας μη διστάζουν να εγγράψουν το παιδί τους σε μια ομάδα ποδοσφαίρου σάλας στην Ελλάδα. Υπάρχουν αξιόλογες ομάδες, εξαιρετικοί προπονητές, άνθρωποι με μεράκι και γνώσεις που θα βοηθήσουν το παιδί τους να μάθει τα μυστικά του αθλήματος.

Η σάλα και το χορτάρι μπορούν να… παντρευτούν και το ένα να συμπληρώσει το άλλο. Όπως πάρα πολλοί παίκτες από το 11άρι μεταπήδησαν στη σάλα, έτσι συμβαίνει και το ανάποδο.