Ο Αντώνης Μάνος, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας και ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών της εδώ και πολλά χρόνια μίλησε αποκλειστικά στο FutsalHellas.com για το ταξίδι στην Μολδαβία που παρά τα σημαντικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής που προστέθηκαν σε αυτά που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι διεθνείς μας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε για ακόμη μια φορά το “φιλί της ζωής” στην γαλανόλευκη καθώς οι υποχρεώσεις της θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο στο Main Round του Futsal World Cup 2024. 

O αριστεροπόδαρος άσος της ΑΕΚ μετρά 87 επίσημες συμμετοχές με το εθνόσημο και 31 γκολ, είναι από τα τελευταία μέλη της “κλασικής” Εθνικής που είναι ακόμα ενεργά και ο μοναδικός που έχει ζήσει όλες τις προκρίσεις της προσφέροντας τα μέγιστα σε όλες καθώς αποτελεί βασικό στέλεχος της για πάνω από 10 χρόνια. Αναμφίβολα είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς παίχτες που έχουν περάσει από το άθλημα και πάντα ξεχώριζε για το πάθος του, τις αθλητικές του ικανότητες, την αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα το ήθος και την ευγένεια που βγάζει ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες  με οποιαδήποτε ομάδα και αν αγωνίστηκε.

Το FutsalHellas επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος δέχτηκε να μας μιλήσει για όσα έζησε για ακόμα μία φορά με την αγαπημένη του Εθνική κάνοντας αρχικά μια μικρή αποτίμηση του ταξιδιού:

Καταρχάς, πριν αναφερθούμε σε οτιδήποτε αφορά αυτή την αποστολή να δώσω θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της για την πρόκριση. Ο τρόπος, όμως, που έφτασε η Εθνική Ομάδα στην πρόκριση δίνει μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία της. Η προετοιμασία της ομάδας ήταν ελλιπής, με προπονήσεις σε γήπεδο χωρίς γραμμές, πολύ μικρές διαστάσεις και χωρίς κανένα διεθνές φιλικό προετοιμασίας. Παρόλα αυτά και με τις δυο απουσίες της τελευταίας στιγμής των Πάνου και Κονδυλάτου, όταν συγκεντρωθήκαμε στο ξενοδοχείο στην αρχή της αποστολής στόχος των παιχτών ήταν οι δυο νίκες που θα μας έδιναν την πρόκριση. Η αποστολή των παιχτών η οποία είχε χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, είχε παιδιά με πολύ ταλέντο και θέληση να παίξουν και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, να διακριθούν. Όσοι ήταν εκεί υπενθύμισαν σε όλους ότι υπάρχουμε στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ότι αξίζουμε προσοχής και υποστήριξης”

Με δεδομένες τις δυσκολίες και τα εμπόδια τον ρωτήσαμε να μας πει για το ταβάνι αυτής της ομάδας και για το τι μπορούμε να περιμένουμε στο Main Round :

“Οι τραυματισμοί και η απουσία της τελευταίας στιγμής των δυο παιχτών, Πάνου και Κονδυλάτου σίγουρα μας κλόνισαν. Είναι δυο παίχτες που καταρχάς ήθελαν πάρα πολύ να είναι κοντά στην ομάδα, με διεθνείς παραστάσεις, προσωπικότητα εντός αγωνιστικών γραμμών και επιθετικές αρετές που σίγουρα θα συνέβαλαν στην προσπάθεια της ομάδας ιδιαίτερα στον τελευταίο αγώνα κόντρα στη Μολδαβία και ίσως να είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα.Παρόλα αυτά όσοι αγωνίστηκαν στο τουρνουά, έδειξαν χαρακτήρα, κάλυψαν επάξια το κενό αυτό και κέρδισαν την πρόκριση.
Στην επόμενη φάση των προκριματικών, θα υπάρξουν όμιλοι των 3 ομάδων που σίγουρα ο πρώτος του ομίλου θα είναι από το top 12 του ranking .Θεωρούμε ως δεδομένο πως θα είναι πολύ πιο δύσκολοι αγώνες. Ίσως αν είναι ευνοϊκή η κλήρωση, να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Το σίγουρο είναι ότι όσοι κληθούν θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό”

Όταν τον ρωτήσαμε για τα στοιχεία που θα βοηθούσαν άμεσα την Εθνική να ανέβει επίπεδο μας είπε:

“Είναι μια ερώτηση που σίγουρα έχει πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις και μας απασχολεί τακτικά στις συζητήσεις μας!Το επίπεδο της Εθνικής Ομάδας θεωρητικά αντικατοπτρίζει και το επίπεδο του πρωταθλήματος στην κάθε χώρα. Κάθε κίνηση που γίνεται για να αναβαθμιστούν οι ακαδημίες futsal και το ελληνικό πρωτάθλημα μακροπρόθεσμα βοηθούν και την Εθνική Ομάδα.Στο παρόν και πολύ άμεσα θα ήταν πολύ χρήσιμο η Εθνική να έχει το δικό της “σπίτι” να προπονείται και να προετοιμάζεται για τις υποχρεώσεις της. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ομοσπονδίες- πρότυπα όπως είναι η Γαλλία και η Πολωνία που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να αναβαθμίσουν το άθλημα στις χώρες τους και να έχουν παρουσίες σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Θα μπορούσαμε κι εμείς πιθανώς να ακολουθήσουμε κάποιο παρόμοιο πρότυπο ανάπτυξης και να έχουμε την ανάλογη εξέλιξη”

Τέλος του ζητήσαμε να αφήσει το προσωπικό του μήνυμα ως αρχηγός αυτής της ομάδας

“Κάθε φορά που αναφερόμαστε στην Εθνική Ομάδα θέλω και πρέπει να υπενθυμίζω πως η Εθνική Ομάδα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, η κλήση από την Εθνική Ομάδα είναι τιμή για έναν αθλητή και κάθε προσπάθεια της θα πρέπει να χειροκροτείται και υποστηρίζεται από όλους. Εύχομαι ολόψυχα οι νεότεροι αθλητές να δείξουν αφοσίωση στο futsal και στην Εθνική Ομάδα”