Σημαντικές αποφάσεις για το format στις διοργανώσεις futsal και beach soccer του Aσιατικού Futsal.

Την παραμονή του τελικού του AFC Women’s Futsal Championship 2018, ο πρόεδρος, Αλί Κεφασιάν, συνεχάρη τους φιναλίστ και ευχαρίστησε τόσο την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ταϊλάνδης όσο και την τοπική οργανωτική επιτροπή για τον επαγγελματισμό και την ικανότητά τους στην οργάνωση της διοργάνωσης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του γυναικείου τουρνουά AFC Women’s Futsal Championship, από οκτώ συμμετέχουσες ομάδες στην παρθενική της έκδοση το 2015 σε 15 στην φετινή, ως απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο ασιατικό futsal.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης των θετικών βημάτων που έγιναν στους αγώνες ποδοσφαίρου σάλας και Beach Soccer στην Ασία, η επιτροπή πήρε αποφάσεις αναφορικά με τα προκριματικά και το format της διοργάνωσης για το πρωτάθλημα Futsal 2019 AFC U-20.

Οι τελικοί θα περιλαμβάνουν 12 ομάδες, αποτελούμενες από την διοργανώτρια χώρα, τρεις ομάδες από το ASEAN, τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας και δύο ομάδες από την περιοχή της Ανατολικής Ασίας.

Πρόθυμη να επεκτείνει την επιτυχία του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου AFC Beach, η επιτροπή ενέκρινε επίσης την Ταϊλάνδη ως τη χώρα που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση AFC Beach Soccer Championship 2019. Οι προτεινόμενοι κανόνες και για τα δύο τουρνουά εγκρίθηκαν επίσης.

Επιπλέον, η επιτροπή συμφώνησε ότι το AFC Futsal Club Championship, το οποίο θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά 16 ομάδες που θα συμμετέχουν το 2018, ενώ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ομάδων για τις εκδόσεις του 2019 και του 2020.

Επίσης, εγκρίθηκαν μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικότητας των ασιατικών αγώνων ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να περιοριστεί η συμμετοχή στο AFC Futsal Club Championship σε ομάδες από μέλη των οποίων οι εθνικές τους συμμετέχουν επίσης στο πρωτάθλημα AFC Futsal.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι παίκτες πρέπει να είναι συμβεβλημένοι και να έχουν συμμετάσχει το μίνιμουμ στο ήμισυ της προηγούμενης σεζόν του πρωταθλήματός τους, για να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο AFC Futsal Club Championship.